Finn din rolle i livet – og tre inn i den.

Hva er din rolle i livet? Er du lederen? Er du beskytteren av andre? Er du omsorgspersonen? Er du forsørgeren? Er du den målrettede? Er du den ansvarlige eller den frigjorte? Vet du hvilken rolle du har?

Gjennom hele den første delen av livet vårt blir vår rolle tildelt oss av andre. Først og fremst er vi sønnen eller datteren. Kanskje søskenet. Så barnehagebarnet. Eleven. Studenten. Den ansatte.

Alle disse titlene fører med seg visse forventninger. I starten handler disse veldig ofte om lydighet. Om å følge instruksjoner. Om å passe inn. Om å gjøre det som er forventet av oss.

Og for skremmende mange så blir de eneste rollene de tar de rollene som følger disse titlene. Det er få som aktivt og bevisst velger sine egne roller i livet forøvrig.

Etter hvert som man blir eldre har heldigvis mange en tendens til å tre mer og mer inn i den rollen som passer til deres personlighet. Men selv her er det ofte tilfeldighetene som styrer hvor mye de får brukt sine kvaliteter og egenskaper. Det finnes mange omsorgsfulle mennesker som ikke har noen å vise omsorg til. Mange beskyttere som ikke har noen å beskytte. Mange ansvarlige som har lite å ta ansvar for. Mange pådrivere som ikke har anledning til å.. drive på?

Denne artikkelen er en oppfordring til deg til å gjøre noe med dette. Dette er en oppfordring både til å identifisere hvilken rolle du ønsker deg – og som passer til deg – og til å tre inn i den rollen for fullt.

 

Identifiser din rolle.

Å identifisere din rolle handler i stor grad om å gjøre refleksjoner. Hvem er du som person? Hva har du en tendens til å nærmest automatisk gjøre når du får anledning?

Personlig oppdaget jeg at jeg likte å lede gjennom idrett. Jeg gikk som regel foran. Jeg løp i fronten av gruppen – ikke fordi jeg var i bedre form, men fordi jeg ikke likte å ha andre foran meg. Jeg var den første til å melde meg frivillig til å prøve nye teknikker, for jeg likte å være den første til å se hva jeg fikk til. Jeg var drevet av et indre ønske om å være i front. Dette ønsket var kun for min egen del, og ikke på grunn av noen form for ytre motivasjon som ære eller oppmerksomhet.

Det tok meg lengre tid å oppdage at jeg også er en ivaretaker. At en av de viktigste tingene for meg er å ha muligheten til å ta vare på andre mennesker – spesielt de jeg bryr meg om. Men når jeg oppdaget hvor viktig det var for meg å ta vare på menneskene rundt meg, så ledet det meg dit jeg er i dag. Til et yrke hvor jeg får lov til å gjøre det på fulltid. Til et sosialt liv hvor jeg er omgitt av mennesker med ambisjoner (de trenger ofte mer hjelp enn de ambisjonsløse). Til forhold hvor jeg får lov å ta meg av mine kjære på mange måter – uansett hvor selvstendige de enn måtte være.

Så hvilke tendenser går igjen i ditt liv? Hva har du alltid hatt en tendens til å gjøre, og hva sier det om deg som person?

Bruk litt tid til å reflektere over dette.

 

Å etablere din rolle.

Men hvordan etablerer vi oss som den vi er? Hvordan fyller vi rollen vi føler er riktig for oss? Vi må gjøre det klar for andre at dette er den vi er, og dette er det vi kan gjøre. Og vi må ikke tillate andre å fortelle oss hvem vi “burde” være.

Dersom du innerst inne er en leder, må du trene deg på å lede. Dersom du er en omsorgsperson, må du begynne å bruke dine kvaliteter med alle menneskene rundt deg. Dersom du er en ambisiøs pådriver, så må du oppsøke mulighetene til å vise og bruke disse egenskapene.

Og du må gjøre dette uten å holde tilbake. Uten skam. Uten nøling.

Du må vise og ikke bare fortelle andre hvem du er – og hvilken rolle du har valgt å ta. Og du bryte ut av rollene og forventningene som andre har lagt på deg, dersom de ikke stemmer. Det betyr ingenting hvem disse andre er. Familie, venner, kolleger, fremmede – uansett hvem de er, så er det ikke deres jobb å fortelle deg hvem du er og hvordan du skal fremstå. Det er kun du som har rett til å avgjøre disse tingene.

Og dette betyr også at du er i din fulle rett til ikke å ta de rollene du vet ikke er riktig for deg. Disse må du redusere eller eliminere fra ditt liv – innenfor forsvarlighetens grenser, selvsagt.

Ikke ta på deg ansvar for å vise omsorg for noen dersom du vet at du ikke er omsorgsfull. Ikke ta på deg rollen som en pådriver, dersom du vet at du ikke vil klare å holde fokus lenge nok til å hjelpe folk i mål. Ikke forsøk å være noen du ikke er, bare fordi andre ønsker at du skal være det.

 

Så hvem er du? Hva er dine egenskaper og dine kvaliteter? Og hvordan skal du bringe disse egenskapene enda mer ut av deg selv, og la dem etablere deg i den rollen i ditt liv som du vil trives best med?

Å være tydelig på hva din rolle er vil også hjelpe deg skape gode, solide og dype connections med menneskene rundt deg. Om det er noe du ønsker å lære deg mer av, ikke gå glipp av mitt kurs i Oslo i oktober. Der vil du lære steg-for-steg hvordan du lykkes med dette.

 

Og om du vil gå enda dypere inn i dette spesifikke temaet, så er identitet noe jeg diskuterer i mitt 4 timer lange nettkurs som du kan få tilgang til ved å trykke her.

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

Legg igjen en kommentar

Top