12 enkle tips for et sunnere liv.

sunnere liv

Det nye året nærmer seg, og vi regner med at selv blant våre opplyste lesere så er det noen som planlegger nyttårsforsetter.

Visste du at 87% av alle nyttårsforsetter handler om å være sunnere?

Ikke vi heller. Det er sikkert et helt feil tall, jeg diktet det opp nå. Men det er ingen tvil om at det er mange som sverger på at 2017 skal bli et sunnere år enn 2016. Så for å hjelpe deg med det målet, har vi her satt sammen en liste på 12 enkle ting du kan gjøre for et sunnere liv!

 

Drikk mer vann.

For det første trenger kroppen din mer vann enn du tror, og de fleste nordmenn går faktisk rundt og er lettere dehydrert til de fleste tidspunkter. Kaffe, brus og annet som er dagligdags drikke for mange er vanndrivende. Vi mister enorme mengder vann om natten, og på grunn av temperaturen her i Norge legger vi ofte ikke merke til hvor mye vi mister i løpet av dagen. Så drikk mer vann. Både for hydreringen sin skyld, men også fordi det vil redusere kroppens ønske om å spise snacks og drikke usunn drikke.

 

Spis før du handler.

Har du gått på matbutikken med en tom mage? Hvor mye mer kjøpte du enn du hadde tenkt? Spis før du handler, så viser statistikken at du kommer til å handle inn langt mindre usunn mat.

 

Bytt ut godteri med frukt.

Vær ærlig nå. De riktige fruktene ER gode. De kan være søte, sure, saftige. Myke, crunchy eller faste. Til syvende og sist er det ikke veldig stor forskjell fra godis. Og forresten, druer er perfekte å ta med på kino i en liten pose.

 

Drikk kaffen din sort.

Melk, fløte, sukker. Mange tenker ikke over det, men alle de ulike kaffevariantene vi drikker inneholder ofte mye tilleggsingredienser som er høye i kalorier og ikke nødvendigvis veldig sunne.

 

Gå raskere.

Tempoet vi går i er mer en vane enn noe annet. En studie med 40 000 mennesker viste at de som gikk sakte hadde en større risiko for dødsfall enn de raskere gående. Man får mye god trim av en rask gåtur.

 

Gå av bussen ett stopp tidligere, eller parker lengre unna.

Den ekstra trimmen du får av å gå ett ekstra busstopp, eller et kvartal lengre til og fra bilen, vil over tid bygge seg opp til å bli mye. Det vil også normalisere ideen om å være mer fysisk aktiv, og gjøre det lettere for deg å komme i gang med mer trening. Om du i tillegg har anledning til å bytte ut buss/bil helt til fordel for å gå, vil du få enda mer trim!

 

Ta trappa.

Hvor tar du heis eller rulletrapp i ditt dagligliv? Bytt ut dette med trappa, så vil du være i langt bedre form når 2018 kommer.

 

Stå på ett ben.

Balansen vår er viktig, spesielt når vi blir eldre. Ved å stå på ett ben mens du gjør hverdagslige oppgaver som å ta oppvasken, pusse tennene eller lage mat, holder du balansen din trent. I tillegg får du trent støttemuskulaturen i bena dine.

 

Mediter / slapp av uten å sove en halvtime om dagen.

Hjernescanner av mennesker som mediterer jevnlig viser endringer i den delen av hjernen som styrer vår selvkontroll og selvregulering. Studier viser at meditasjon kan hjelpe deg bedre håndtere stress, forbedre hukommelse og senke blodtrykket ditt.

 

Les bøker.

Studier viser at å lese bøker kan forbedre vår empati og forståelse for andre. Det kan også redusere stress og gjøre oss mer tilfreds med hverdagen vår.

 

Slå av telefonen innimellom.

Reduser stress, få tid til dine egne tanker og ta kontroll over timeplanen din ved å slå av mobiltelefon, tv og datamaskin innimellom. Ha litt tid kun for deg selv, hvor du kan slappe av og la tankene dine gå dit de ønsker.

 

Ta vare på, og skap, nære personlige forhold.

En studie fra Harvard som fulgte en gruppe mennesker over 75 år, viste at nære personlige forhold var viktige for vår helse. De som hadde slike forhold jevnt gjennom livet var i gjennomsnitt sunnere, og en mangel på sosiale forhold kan være så skadelig for helsen som røyking. Så dersom ditt sosiale liv ikke er slik du ønsker, så er kanskje 2017 året du endelig må begynne å ta de grepene du må ta for å komme deg ut og møte flere nye mennesker?

 

Lykke til!

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

One thought on “12 enkle tips for et sunnere liv.

Legg igjen en kommentar

Top