5 steg for å påvirke andre.

Du har en kompis som forteller deg om problemene han har med kjæresten sin. Ting har ikke fungert over en lengre periode og han er splittet over hva han burde gjøre. Han elsker selvsagt denne personen, og selv om hans elskede sjeldent viser det tilbake, vil han ikke slå opp.

Du er rask til å skyte inn at kjæresten alltid har vært en heks og at han burde ha slått opp for lenge siden. Du har jo selv vært gjennom en lignende situasjon, og du vet hva som er best for kompisen din. Eller gjør du det?

Saken er den at vi mennesker elsker å gi råd. Vi elsker å briljere, fortelle om våre egne erfaringer og hva andre burde gjøre.  Å si «dette burde du gjøre, dette er grunnen til at jeg har rett» hadde kanskje fungert hvis vi mennesker var fundamentalt rasjonelle skapninger.

Men det er vi ikke. Og det er her mange av oss gjør feil, når det kommer til å ville hjelpe (påvirke) andre. Vi starter med å ville påvirke personen, for så å forvente at de skal foreta en adferdsendring.

Interessant nok har gisselforhandlerne hos FBI forstått dette konseptet. De har forstått at nøkkelen til å kunne påvirke noen er først å vise at de forstår den andre partens situasjon. Å kunne skape en form for tillit. De har laget en fem steg struktur over hvordan de skal påvirker gisseltakerne til å bli mer medgjørlig.

Nøkkelen bak det å få noen til å se ting fra ditt perspektiv er å først se ting fra deres perspektiv. Og det hele starter med aktiv lytting.

 

1. Aktiv Lytting:

Det forbauser meg stadig hvor undervurdert det å behandle lytting som en evne man må trene på er. Er det en ting mange mennesker i dagens samfunn mangler, så er det følelsen av å bli sett og hørt. Vi er så vant til å være i samtaler hvor samtalepartneren vår er mer opptatt av å tenke på hva de skal si, enn det å faktisk lytte.

Når du er stand til å lytte, og virkelig sette deg inn i en persons situasjon, er det øyeblikket du får tillatelse til å hjelpe dem. Hvorfor det? Fordi du har vært villig til å anerkjenne situasjonen de befinner seg i.

Et viktig tips når det kommer til aktiv lytting er å kunne vise at du følger med. Dette kan du gjøre ved å gjenta de 1-3 siste ordene personen sa eller å parafrasere det samtalepartneren din har sagt med dine egne ord.

Ikke undervurder effekten av stillhet. Hvis du vil at den andre personen skal få snakket ut, er bruken av effektive pauser et sterkt virkemiddel. Vi har alle vært i en situasjon hvor ingen sa noe og det oppsto en klein stillhet. Dette kommer av at stillhet lager spenning.

Når vi mennesker føler spenning er vår vanligste reaksjon å ville fjerne denne spenningen. Dette kan du bruke til din fordel, ved å ti stille og se på den andre personen. Du vil bli overrasket over hvor godt dette fungerer for å få en annen person til å prate.

 

2. Empati:

Poenget bak aktiv lytting er å vise at du forstår personen og at du er i stand til å sette deg inn i deres situasjon. En måte å føle mer empati på er å speile den andre personen. Og nei, det betyr ikke at du hermer etter alle bevegelsene samtalepartneren din gjør.

To enkle strategier er å speile pusten og ansiktsuttrykket. Ved å se på hvor fort brystet til en person hever og senker seg, for så å kopiere den samme hastigheten vil du fort få en tydelig fysisk reaksjon over hva de føler. Kjennes det ubehagelig å kopiere pusterytmen deres, fordi det går for fort, kan du være sikker på at den andre personen føler en eller annen form for ubehagelig.

Snakker du med en venninne og er usikker på hva hun føler vil det å speile ansiktsuttrykk være hjelpsomt. Dette kommer av et konsept som heter «Facial Feedback Hypothesis«. Dette konseptet går ut på at vi mennesker i 3/100 av et sekund speiler det vi ser med ansiktsuttrykket vårt. Altså ansiktet vårt skaper følelser den kopierer.

Er du med en venn og hun er trist, vil ansiktet vårt speile hvordan hun ser ut, og det er en mye større sannsynlighet for at vi også føler hennes tristhet. Dette kan vi anvende i våre egne liv ved å starte å speile ansiktsuttrykkene til de vi er med. Ved å bevisst lage det samme ansiktsuttrykket som samtalepartneren din lager, vil du få en større forståelse for hva hun føler der og da.

ProTips: Om du er som meg og har et permanent RBF (resting bitch face) er smiling og det å kopiere den andre personens ansiktsuttrykk noe som er til stor hjelp for å virke mer empatisk (og mindre bitchy).

 

3. Rapport:

Empati er hva du føler. Rapport er hva de føler tilbake. Når du skaper rapport med noen, vil de starte å stole på deg. Det finnes hundrevis av måter for hvordan du kan skape tillit med noen. Du har allerede begynt å gjøre det gjennom aktiv lytting og det å sette deg inn i deres følelsesliv.

Hovedpoenget bak det å skape rapport er å signalisere tydelig at du ser og forstår den du snakker med. En måte du kan gjøre dette på er via emosjonell merking. Emosjonell merking er når du merker en følelse den andre personen har. Er kompisen du snakker med oppbrakt og sliten, så vil det å kommentere at han føler seg sliten skape større rapport.

En dårlig måte å bruke emosjonell merking på er å si «du behover ikke å føle det sånn. Hvis hun ga blaffen i følelsene dine, er hun ikke vært kreftene.» Det er dømmende. En bedre måte å si det på er «Du høres veldig såret ut over hva denne personen har gjort mot deg. Det virker ikke rettferdig.»

 

4. Påvirkning:

Nå som du endelig har tilliten deres, har du gjort deg fortjent til å jobbe med problemene deres og foreslå hva som kan være det neste steget å ta. Vær bevisst på at hva du tenker er rett ikke nødvendigvis er det rette for personen du vil påvirke.

Det er derfor vi går igjennom de tre første stegene. Det er ikke bare for å få større påvirkningskraft over den andre personen, men også for å få en større forståelse for hva deres behov er i den gitte situasjonen de befinner seg i.

 

5. Adferdsendring:

For at en endring skal ta plass, så er det en fundamental ting som må være på plass. Du må handle. Uten handlinger, skjer det ingen endring. Og er det en ting jeg har lært om mennesker så er det dette: Vi liker ikke å bli fortalt hva vi burde gjøre. Eller rettere sagt, vi liker ikke å bli fortalt hva vi burde gjøre av noen som ikke forstår situasjonen vår eller har hatt en lignende opplevelse selv.

Det er derfor denne prosessen er så viktig for å kunne påvirke noen på en positiv måte. Om dette høres vanskelig ut å gjennomføre i praksis vil en god øvelse være å eksponere deg for mennesker som har annerledes syn og tanker enn deg selv.

Prøv deg med å se på en youtube video om scientologi, astrologi, religion eller hva nå enn du har vanskeligheter for å akseptere. Se videoen uten å dømme personene som er i den, og prøv heller å forstå hvorfor de velger å tro disse tingene. Dette handler ikke om å være enige med utsagnene som blir sagt, men å øve opp din empati-muskel.

Du vil raskt merke at din evne til å ha større innflytelse på andre vil vokse når de føler at du er på deres side.

 

Kilder:
http://www.bakadesuyo.com/2013/06/hostage-negotiation/
Trym Berger
Trym er trainee for den amerikanske adferdslaben Science of People, som underviser og gjør research i kroppsspråk, personlighet og lykkeforskning. Han er foredragsholder og coach for sitt eget selskap KroppsEmpiri, og liker ellers å kaste bort tiden sin på politikk, hvor han blant annet er folkevalgt og innehar flere lederverv. Folk han møter beskriver han som eksentrisk med en god dose klein humor.

One thought on “5 steg for å påvirke andre.

Legg igjen en kommentar

Top