6 gode grunner til å ta på folk.

Berøring er undervurdert her i Norge. Få gjør noe særlig av det, og enda færre vet hvor mye de går glipp av fordi de ikke praktiserer det.

Så i dag vil jeg dele 6 forskningsresultater med deg. Disse vil, forhåpentligvis, understreke hvor viktig det er for din kommunikasjon å bli komfortabel med å berøre andre på gode måter.

 

Berøring for medgjørlighet.

Forskerene Willis og Hamm gjorde en studie i 1980 hvor de forsøkte å få folk til å skrive under på en underskriftskampanje.

Den ene gruppen som ble spurt ble ikke berørt i det hele tatt. Den andre gruppen ble berørt én enkel gang på overarmen i det forskerne spurte.

Resultatene var tydelige.

55% av de som ikke ble berørt gikk med på å skrive under. Mens hele 81% av de som ble berørt én gang skrev under.

I en annen studie ba de mennesker fylle ut et spørreskjema, og her økte antallet fra 40% til 70% etter berøring. Effektene her var, ikke overraskende, sterkest når menn ble berørt av kvinner.

Kilde: http://link.springer.com/article/10.1007%2FBF00987054

 

Berøring for hjelp.

Forskeren Nicolas Gueguen gjorde en annen studie i 2003. Denne fulgte samme format som den forrige, men her ba de forbipasserende om hjelp til å plukke noe opp fra bakken.

Prosenten av de som sa ja gikk fra 63% til 90% når de som ble spurt om hjelp opplevde en lett berøring på armen.

Kilde: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14658752

 

Berøring for makt.

Berøring signaliserer også makt. Henley (1973) observerte folk i store byer og fant at mennesker som hadde en tendens til å berøre andre generelt sett var mennesker av høyere status. Summerhayes og Suchner (1978) fant også ut at vi antar at mennesker som berører andre har mer makt i samfunnet.

Berøring kan altså hjelpe deg å skape et inntrykk av at du er en person med høy status. Og dette kan være nyttig i både salgssituasjoner, arbeidsintervjuer, og andre steder hvor slikt kan hjelpe.

Kilder: http://psycnet.apa.org/index.cfm?fa=search.displayRecord&UID=1974-09007-001& http://link.springer.com/article/10.1007%2FBF00288381

 

Berøring for å kommunisere.

Forskeren Matt Hertenstein og hans team gjorde i 2006 to øyeåpnende undersøkelser i USA og Spania. Disse studiene demonstrerte hvor mye vi kan kommunisere gjennom kun berøring.

Deltakerne i studiene ble hindret fra å se hverandre. Og så forsøkte de å kommunisere 12 ulike følelser til den andre personen kun gjennom berøring.

Mottakerne av berøringene klarte å identifisere følelsene sinne, frykt, avsky, kjærlighet, takknemlighet og sympati med opp til 83% nøyaktighet. For å sette det i kontekst, så er det et like høyt nivå som når vi kan se den andres ansikt.

Kilde: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16938094

 

Berøring for å skape et godt inntrykk.

De franske forskerne Erceau og Gueguen gjorde i 2007 et eksperiment med tilfeldige menn hos en bruktbilforhandler.

De fikk selgeren til å berøre halvparten av kundene sine lett på armen i ett sekund. Og å ikke berøre den andre halvparten i det hele tatt.

På et spørreskjema etterpå rangerte den halvparten som hadde blitt berørt selgeren som signifikant mer ærlig, vennlig, oppriktig og snill. En ett sekunds fysisk kontakt kan altså utgjøre en stor forskjell i hvordan folk oppfatter deg.

Kilde: http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3200/SOCP.147.4.441-444

 

Berøring for en date.

Gueguen fant ut i 2007 at kvinner som opplevde en lett berøring på armen når de ble spurt om telefonnummeret sitt av en mann på gaten, eller bedt om å danse av en mann på et utested, også responderte signifikant bedre enn de som ikke gjorde det.

Videre undersøkelser viste at kvinnene også ga mannen en høyere score på dominanse når de hadde blitt berørt enn når de ikke hadde det. Dette ble, generelt sett, ansett som positivt av de spurte kvinnene.

Kilde: http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15534510701316177#.U7PcsPmSySo

 

Så kom deg ut i den store verden og tren deg på å gjøre enkel og god berøring med menneskene du møter.

Og for ordens skyld: Alle disse studiene baserer seg på passende berøringer.

Upassende, påtrengende og/eller for langvarige berøringer vil av folk flest oppfattes som ubehagelig og gi motsatte resultater av det disse studiene viser.

Med andre ord: Ikke vær påtrengende. Berør trygge områder (overarm er for eksempel et trygt område i de fleste situasjoner). Og kun i korte perioder av gangen frem til dere har blitt god kjent.

– Torkel

Finn meg på sosiale medier:

Bli med i min facebookgruppe Centered Communication.
Følg meg på Instagram @tjguttormsen.
Følg min YouTube kanal.

Mine mest populære nettkurs:

Authentic Assertiveness: Next level communication skills.
The secrets of Confidence and Communication.
How to make friends and create better social circles.

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

2 thoughts on “6 gode grunner til å ta på folk.

Legg igjen en kommentar

Top