You are here
Home > Dating > 6 gode grunner til å ta på folk.

6 gode grunner til å ta på folk.

Berøring er undervurdert her i Norge. Få gjør noe særlig av det, og enda færre vet hvor mye de går glipp av fordi de ikke praktiserer det.

I håp om at du ikke er en av de mange som går glipp av alle fordelene det fører med seg å være dyktig på berøring, vil jeg dele 6 forskningsresultater som viser deg akkurat hvorfor dette er en vane du burde utvikle.

Berøring for medgjørlighet.
Forskerene Willis og Hamm gjorde en studie i 1980 hvor de forsøkte å få folk til å skrive under på en underskriftskampanje. 55% av de som ikke ble berørt gikk med på å skrive under, mens hele 81% av de som ble berørt én gang på overarmen skrev under!

I en annen studie ba de mennesker fylle ut et spørreskjema, og her økte antallet fra 40% til 70% etter berøring. Effektene her var, ikke overraskende, sterkest når menn ble berørt av damer.

Kilde: http://link.springer.com/article/10.1007%2FBF00987054

Berøring for hjelp.
Nicolas Gueguen fant i 2003 at prosenten av mennesker som var villig til å hjelpe andre til å plukke opp noe de hadde mistet på bakken gikk opp fra 63% til 90% når de som ble spurt om hjelp opplevde en lett berøring på armen.

Kilde: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14658752

Berøring for makt.
Berøring signaliserer makt. Henley (1973) observerte folk i store byer og fant at mennesker som hadde en tendens til å berøre andre generelt sett var mennesker av høyere status. Summerhayes og Suchner (1978) fant også ut at vi antar at mennesker som berører andre har mer makt i samfunnet.

Berøring kan altså hjelpe deg å skape et inntrykk av at du er en person med høy status, og dermed forbedre responsen du får fra mennesker du møter.

Kilder: http://psycnet.apa.org/index.cfm?fa=search.displayRecord&UID=1974-09007-001& http://link.springer.com/article/10.1007%2FBF00288381

Berøring for å kommunisere.
Forskeren Matt Hertenstein og hans team gjorde i 2006 to øyeåpnende undersøkelser i USA og Spania som demonstrerte hvor mye vi kan kommunisere gjennom kun berøring.

Deltakerne ble hindret fra å se hverandre, og så forsøkte de å kommunisere 12 ulike følelser til den andre personen kun gjennom berøring. Mottakeren klarte å identifisere følelsene sinne, frykt, avsky, kjærlighet, takknemlighet og sympati med opp til 83% nøyaktighet. For å sette det i kontekst, så er det et like høyt nivå som når vi kan se den andres ansikt!

Kilde: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16938094

Berøring for å skape et godt inntrykk.
De franske forskerne Erceau og Gueguen gjorde i 2007 et eksperiment hvor de snakket med tilfeldige menn hos en bruktbilforhandler. Halvparten av mennene ble berørt lett på armen i ett sekund, den andre halvparten ble ikke det. På et spørreskjema etterpå rangerte den halvparten som hadde blitt berørt selgeren som signifikant mer ærlig, vennlig, oppriktig og snill. En ett sekunds fysisk kontakt kan altså utgjøre en stor forskjell i hvordan folk oppfatter deg.

Kilde: http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3200/SOCP.147.4.441-444

Berøring for en date.
Gueguen fant ut i 2007 at kvinner som opplevde en lett berøring på armen når de ble spurt om telefonnummeret sitt av en mann på gaten, eller bedt om å danse av en mann på et utested, også responderte signifikant bedre enn de som ikke gjorde det.

Videre undersøkelser viste at kvinnene ga mannen en høyere score på dominanse når de hadde blitt berørt enn når de ikke hadde det, og vi vet allerede at kvinner responderer godt på menn som tar ledelsen.

Kilde: http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15534510701316177#.U7PcsPmSySo

 

Så kom deg ut i den store verden og tren deg på å gjøre enkel og god berøring med menneskene du møter.

Og for ordens skyld: Alle disse studiene baserer seg på passende berøringer. Upassende, påtrengende og/eller for langvarige berøringer vil av folk flest oppfattes som ubehagelig og gi motsatte resultater av det disse studiene viser.

Med andre ord: Ikke vær påtrengende, berør trygge områder (overarm er for eksempel et trygt område i de fleste situasjoner), og kun i veldig korte perioder av gangen. (Frem til dere blir litt bedre kjent og du kan øke berøringen mer, selvsagt;)

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

One thought on “6 gode grunner til å ta på folk.

Legg igjen en kommentar

Top

Gratis minikurs!

Har du hørt om vektssonen før? Det har nemlig kun rundt 1% av mine klienter. Og etter at de resterende 99% lærer seg om den endrer alt seg, og de opplever langt raskere fremgang enn noen gang før.

Klikk her for å se min gratis online vekstsonetrening nå, og om 20 minutter vil livet ditt begynne å endre seg!