Ankringbias kan avgjøre daten din idet den starter.

ankringbias

Hva er ankringbias?

Hjernen vår er en fascinerende sak. Den skaper vår verden og den designer våre opplevelser av det som skjer rundt oss. Den tolker fuglesang, barnelatter, motorbråk og negler mot en tavle. Den maler bilder av skjermen foran deg. Av rommet rundt deg. Og av alt annet du ser, hører, føler, lukter og smaker.

Den er en vidunderlig effektiv og imponerende maskin. Og den er full av feil og imperfekte prosesser. Og i dag skal vi se nærmere på en av disse. Nemlig prosessen som i psykologien kalles ankringsbias.

Oppsummert og forenklet er ankringbias et begrep vi bruker på hjernens tendens til å basere våre antakelser og våre avgjørelser på den første informasjonen vi får.

I en forhandling om pris, for eksempel, vil den som kommer med det første forslaget på pris etablere et forhandlingsrom for begge partene. Enten denne foreslår en pris på 1000 eller 100 000, har den nå etablert en grunnlinje som den endelige prisen vil forhandles ut fra.

 

Ankringbias i dating.

Og denne effekten påvirker oss også i stor grad når det kommer til forførelse og dating.

Også her er det nemlig den første informasjonen viktig. Den første tanken partene gjør seg om et mulig resultat kan i stor grad vil påvirke hva resultatet blir.

Det betyr at du ønsker å komme denne effekten i forkjøpet. Slik at du kan bruke ankringbias til å forsterke dine sjanser til å få resultatet du ønsker.

Ikke misforstå nå, resten av interaksjonen må selvsagt gå bra for at dette skal fungere. Men se for deg en situasjon hvor du treffer en attraktiv fremmed. Dere prater og ler. Flørter og berører. Og stemningen er god.

Så nærmer kvelden seg slutten. Og det er på tide å gjøre noe med denne attraksjonen dere har bygget dere imellom.

Nå vil ankringbias begynne å spille en rolle.

Dersom den attraktive fremmede allerede har fått etablert en ide om at sluttresultatet for samtalen kan bli utveksling av kontaktinfo, så vil det for eksempel være en større utfordring å få vedkommende til å bli med deg hjem. Det er et stort hopp. Det er å begynne forhandlingen om pris med et forslag på 1000 kroner, og så forsøke å få det opp til 10 000 kroner.

Men på den andre siden, dersom ideen er at det å bli med hverandre hjem er en reell mulighet, så vil det være mer sannsynlig at det skjer. Og om du bestemmer deg for at det ikke er målet, så vil den fremmede mye lettere akseptere mindre investeringer, som kyss og/eller telefonnummer.

 

Så hvordan kan vi gjøre dette i praksis?

Vel, den enkle måten er å bare si det.

Det er klart at det i en situasjon hvor man møtes for første gang nok ikke alltid er en fordel å si rett ut at «hei, dersom du snakker med meg så kan det hende vi ender opp til sengs sammen i kveld.»

Men det går an å bruke humor, hypotetiske samtaler, og historier for å signalisere at slikt er akseptabelt for oss.

Skal vi på en date kan vi gjøre dette ved å for eksempel nevne tidlig noe du vil vise den andre når de kommer på besøk til deg.

Eller foreslå at den andre møter deg hjemme hos deg slik at dere kan gå sammen til aktiviteten du har invitert på. Bare å ha stått i gangen din mens du kler på deg for å gå ut, er nok til å sette denne grunnlinjen.

Og ideen om å være hjemme hos deg på et senere tidspunkt for å se på <hva det enn er> er nok til å gjøre det samme.

Så tenk på hvilke muligheter du kommuniserer gjennom dine forslag, handlinger, historier og kommentarer. Og jo tidligere og mer ufarlig du klarer å kommunisere ideen om at dere kan ende opp med den aktiviteten som du ønsker senere, jo større sjanse har du til å aktivere ankringbiasen i din favør og få resultatet du ønsker.

Kan du komme på en gang noen har gjort dette, suksessfullt, med deg?

– Torkel

Finn meg på sosiale medier:

Bli med i min facebookgruppe Centered Communication.
Følg meg på Instagram @tjguttormsen.
Følg min YouTube kanal.

Mine mest populære nettkurs:

Authentic Assertiveness: Next level communication skills.
The secrets of Confidence and Communication.
How to make friends and create better social circles.

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

One thought on “Ankringbias kan avgjøre daten din idet den starter.

Legg igjen en kommentar

Top