Resultatet på daten din bestemmes tidligere enn du tror.

ankringbias

Hjernen vår er en fascinerende sak. Den skaper vår verden og den designer våre opplevelser av det som skjer rundt oss. Den tolker fuglesang, barnelatter, motorbråk og negler mot en tavle. Den maler bilder av skjermen foran deg, av rommet rundt deg og av alt annet du ser, hører, føler, lukter og smaker.

Den er en vidunderlig effektiv og imponerende maskin. Og den er full av feil og imperfekte prosesser. Og i dag skal vi se nærmere på en av disse, nemlig prosessen som i psykologien kalles ankringbias.

Oppsummert og forenklet er ankringbias et begrep vi bruker på hjernens tendens til å basere våre antakelser og våre avgjørelser på den første informasjonen vi får.

I en forhandling om pris, for eksempel, vil den som kommer med det første forslaget på pris etablere et forhandlingsrom for begge partene. Enten denne foreslår en pris på 1000 eller 100 000, har den nå etablert en grunnlinje som den endelige prisen vil forhandles ut fra.

Og denne effekten påvirker oss også i stor grad når det kommer til forførelse og dating.

Også her er det nemlig den første informasjonen, altså den første tanken partene gjør seg om et mulig resultat, som i stor grad vil avgjøre hva resultatet blir. Det betyr at dersom du kan komme denne effekten i forkjøpet, så kan du bruke ankringbias til å forsterke dine sjanser til å få resultatet du føler er best for deg og din utkårede.

Ikke misforstå nå, resten av interaksjonen må selvsagt gå bra for at dette skal fungere. Men se for deg en situasjon hvor du treffer en attraktiv fremmed. Dere prater og ler, flørter og berører, og stemningen blir veldig god. Og så nærmer kvelden seg slutten, og det er på tide å gjøre noe med denne attraksjonen dere har bygget dere imellom.

Nå vil ankringbias begynne å spille en rolle. Dersom den attraktive fremmede allerede har fått etablert en ide om at sluttresultatet for samtalen kan bli utveksling av kontaktinfo, så vil det for eksempel være en større utfordring å få vedkommende til å bli med deg hjem. Det er et stort hopp. Det er å begynne forhandlingen om pris med et forslag på 1000 kroner, og så forsøke å få det opp til 10 000 kroner.

Men på den andre siden, dersom ideen er at det å bli med hverandre hjem er en reell mulighet, så vil det være mer sannsynlig at det skjer. Og om du bestemmer deg for at det ikke er målet, så vil den fremmede mye lettere akseptere mindre investeringer, som kyss og/eller telefonnummer.

Så hvordan kan vi gjøre dette i praksis?

Vel, den enkle måten er å bare si det.

Det er klart at det i en situasjon hvor man møtes for første gang nok ikke alltid er en fordel å si rett ut at «hei, dersom du snakker med meg så kan det hende vi ender opp til sengs sammen i kveld.» Men det går an å si det med lekenhet, med spøk, med hypotetiske situasjoner og med historier hvor vi dekker bordet for at slikt er akseptabelt. Vi er uansett ikke ute etter å starte en forhandling, vi ønsker bare å plante en idé.

Skal vi på en date kan vi gjøre dette ved å for eksempel nevne tidlig noe du vil vise den andre når hun eller han kommer på besøk til deg. Eller foreslå at den andre møter deg hjemme hos deg slik at dere kan gå sammen til aktiviteten du har invitert på. Bare å ha stått i gangen din mens du kler på deg for å gå ut, er nok til å sette denne grunnlinjen. Og ideen om å være hjemme hos deg på et senere tidspunkt for å se på <hva det enn er> er nok til å gjøre det samme.

Så tenk på hvilke muligheter du kommuniserer gjennom dine forslag, handlinger, historier og kommentarer. Og jo tidligere og mer ufarlig du klarer å kommunisere ideen om at dere kan ende opp med den aktiviteten som du ønsker senere, jo større sjanse har du til å aktivere ankringbiasen i din favør og få resultatet du ønsker.

Kan du komme på en gang noen har gjort dette, suksessfullt, med deg?

Hold kontakt med oss!
Få flere artikler som denne på epost ved å melde deg på listen vår. Som en bonus får du også eboken "Sentrering - økt produktivitet, bedre prestasjoner, mer trygghet" helt gratis.
Vi deler selvsagt ikke eposten din med noen andre.
Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

One thought on “Resultatet på daten din bestemmes tidligere enn du tror.

Legg igjen en kommentar

Top

Få rabatt på mitt kurs om sosial selvtillit og kommunikasjon!

I dette kurset vil du lære hvordan du kan føle deg selvsikker i enhver situasjon, hvordan du kan lese og forstå andre bedre enn noen gang før, og en haug med samtaleteknikker som vil hjelpe deg få mer ut av dine interaksjoner og forhold.

Klikk her for mer informasjon, og for å få rabatt på kurset!