Antall sexpartnere og kjønnssykdommer – stemmer mytene?

sikker sex
Denne uken har psykologen Amanda fra avansertseksualitet.no tatt over bloggen. Hun bidrar med gjesteartikler med både fakta om sex og seksualitet – og praktiske råd for hvordan du kan forbedre ditt eget sexliv!

 

Er det mer sannsynlig at de med mange sexpartnere har kjønnssykdommer?

Mange tror også at kvinner med mange sexpartnere oftere har kjønnssykdommer enn andre. En studie av Benestad og Almås viste at prostituerte er flinkere med kondombruk og testing enn gjennomsnittjenta, og har dermed færre kjønnssykdommer enn kvinner med færre sexpartnere. Hvor mange sexpartnere man har sier lite om faktisk risiko for kjønnssykdommer: Det som har størst betydning er hvor dyktig og konsekvent man er med kondombruk og testing.

Selv om kjønnssykdommer kan smitte også med kondom er sannsynligheten veldig liten ved riktig bruk (så fremt man klarer å unngå kjønnssykdommene som smitter via oralsex). Antall tidligere sexpartnere er derfor ikke beste indikator på hvor risikabelt det er å ha sex med en person med tanke på smitte. I stedet bør du ta en titt på hvor flinke de har vært til å bruke kondom. Dropper personen kondomet med deg pga alkohol eller andre grunner, er sjansen stor for at det ikke er første gangen akkurat det har skjedd.

 

Du og din partner.

Hvis dere venter med å gå over fra kondom til annen prevensjonsmetode i minst tre måneder har dere ventet lenge nok til at de fleste kjønnssykdommer lar seg fange opp på tester. Dersom dere da tester dere og får grønt lys, vet dere med noenlunde sannsynlighet at dere ikke har hatt med dere kjønnssykdommer inn i forholdet (noen få kan imidlertid ligge latent over lengre perioder). Det kan være lurt, fordi hvis partneren da dukker opp med klamydia tre år inn i forholdet så har du en ganske solid indikasjon på at vedkommende har vært på vift.

(Og nei, du får ikke klamydia av at dosete, så ikke prøv deg med den unnskyldningen. Eller, du kan kanskje teoretisk få det til hvis noen med klamydia gnikker kjønnsorganet sitt mot toalettet og du slikker på dosetet før det kommer noe særlig med luft til – men da har du kanskje større problemer i livet enn klamydia?)

 

PS: Lyst til å lære langt mer spennende ting om sex enn akkurat dette? Ta en titt på kurs kvinnelig og mannlig seksualitet hos avansertseksualitet.no.

Gjesteskribent
Til tider publiserer vi artikler skrevet av gjesteskribenter som er eksperter i sitt felt. Har du noe å bidra med? <a href="http://www.livskoden.no/kontakt">Ta kontakt</a> og fortell oss hvem du er, hva du har lyst til å skrive om og hva som gjør det dyktig på dette emnet.

Legg igjen en kommentar

Top