Bare begynn.

Jeg har tidligere skrevet artikler om motivasjon, om selvdisiplin, om energi og en rekke andre tema. De samme emnene har vært nevnt i mine bøker, i mine videoer, intervjuer og så videre. Faktisk har disse vært blant mine interesser og studieområder de siste 15 årene eller så.

Men uansett hvor mye jeg lærer og erfarer, er det ikke til å stikke under en stol at jeg også feiler. Noen ganger er motivasjonen helt manglende. Selvdisiplinen har tatt kveld. Og energinivået er lavere enn troen min på Trump.

Akkurat nå er en av de gangene. Jeg satte meg ned i kontorstolen min og hadde ikke lyst til å gjøre noe som helst.

Så skrev jeg to ord. “Bare begynn.”

De to ordene så veldig dumme ut når de sto alene på toppen av et blankt ark. Så jeg begynte å beskrive hva de handlet om. Så hvorfor jeg skrev dem. Og nå disse ordene her.

For det finnes nemlig et veldig effektivt lite triks vi kan bruke for å lure oss selv i gang med arbeidsoppgaver. Og trikset fungerer selv om du vet at du bruker det.

 

Produktivitetstrikset.

Trikset er enkelt. Det handler om å gjøre den minste, enkleste, minst krevende delen av oppgaven du har foran deg. Det er alt. Det er hele poenget. Du skal bare gjøre den delen.

For min nåværende arbeidsoppgave var det å velge et tema og skrive overskriften for denne artikkelen.

To ord orket jeg å skrive til tross for manglende motivasjon, energi og selvdisiplin. Men to ord var så lite. Det føltes dumt å gi seg etter bare to ord. Så jeg skrev flere. Og nå har jeg skrevet nesten 300.

Den samme teknikken bruker jeg på mye annet. Innimellom når jeg ikke orker å vaske klær, flytter jeg skittentøyskurven min bort til vaskemaskinen. Vanligvis virker det dumt å bare la den stå der, midt på gulvet. Så jeg putter klærne inn. Og når de først er inne..

Når jeg ikke orker å trene drar jeg innimellom til treningssenteret for å ta badstue. Men når jeg først er der kan jeg i det minste gå litt på tredemølla. Og når kroppen er i bevegelse skjer det titt og ofte at jeg får mer energi. Plutselig er jeg ferdig med programmet mitt.

Handling leder som regel til handling. Og når handlingen vi vet vi burde gjøre virker uoverkommelig i øyeblikket, vil trikset ofte være å komme på en handling som ikke er like krevende. Denne lille handlingen vil ofte inspirere neste. Og neste. Og neste. Og plutselig er den store ikke så uoverkommelig lenger.

Det virker ikke alltid. Jeg skal innrømme at jeg har noen halvferdige artikler liggende. Og at jeg ikke har brettet sammen klærne jeg vasket i går enda. Men trikset virker oftere enn det ikke virker – så det er alltid verdt et forsøk.

Hva slags lett, liten og overkommelig ting kan du gjøre akkurat nå, for å starte på en stor oppgave du gruer deg til?

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

Legg igjen en kommentar

Top