En teknikk for bedre samarbeid (og hjernevasking).

Har du noen gang tenkt over hvorfor folk ofte er mer utadvendte og har bedre samarbeid i noen situasjoner enn andre?

På idrettsarrangementer prater fremmede med hverandre over en lav sko. I demonstrasjonstog flyter samtalen ofte løst (om enn noe anspent til tider). Etter en gruppetime på treningssenteret fylles rommet raskt med lyden av interaksjoner.

Hva er det som gjør at vi i enkelte tilfeller er mer komfortable med å åpne oss for andre? Selv når alkohol ikke er innblandet?

Effekten av dette er noe som mange mennesker har kjent til i mange tusen år. Denne effekten har blitt brukt til å bringe folk sammen. Til å skape samfunn. Til å oppfordre til enighet og samspill.

Dans og sang rundt leirbålet. Synkronisert religiøs bønn. Gjentakelser av mantra i grupper.

Alt dette er eksempler på aktiviteter mennesker har drevet med i utallige generasjoner. Og vi gjør det fremdeles den dag i dag, vi har bare oppdatert sammenhengen noe.

Idrettssupporterne synger sanger, roper slagord, og hyler ut i glede eller skuffelse. Synkronisert forsøker de å kommunisere til idrettsutøverne de støtter.

Demonstrantene roper ut sine slagord, går i samme rytme, jobber mot samme mål. Menneskene i yoga- eller aerobictimen gjør de samme bevegelsene i den samme rytmen.

Og det er der magien ligger. .

Forskning viser at synkronisert oppførsel har en rekke effekter på vår psykologi. Og vi trenger ikke en gang å like aktiviteten vi gjør, eller gruppen vi gjør det med, for å oppleve disse effektene.

 

Sosial effekt og bedre samarbeid.

Den første effekten vi opplever når vi gjennomfører synkroniserte aktiviteter med andre er samarbeidsvillighet. Vår vilje til å samarbeide, hjelpe hverandre og jobbe mot et felles mål øker når vi føler at vi er «i samme båt» som noen andre.

Aktiviteten fører til en følelse av fellesskap – og ikke bare i forhold til det vi gjør i det øyeblikket. To mennesker som forlater den samme aerobictimen er mer tilbøyelig til å hjelpe hverandre med bilproblemer på parkeringsplassen enn to mennesker som har vært på samme treningssenter men trent hver for seg.

I tillegg til bedre samarbeid er vi også villig til å ofre mer etter at vi har deltatt i synkron aktivitet.

Presten som får menigheten sin til å synge sammen før han sender rundt kolleksjonskurven vil få flere penger enn presten som ikke gjør det.

Sjefen som setter opp rutiner som synkroniserer de ansatte vil øke produktivitet og intern velvilje.

 

Bevisst manipulering.

Denne effekten brukes bevisst av mange organisasjoner og institutter verden over.

I militæret drilles synkron oppførsel inn til centimeterpresisjon fra første dag i førstegangstjenesten. I religiøse miljøer brukes tradisjoner, bønn og diktert oppførsel til å oppnå effekten. I barnehager og barneskoler forsøker ofte de voksne å innføre rutiner som barna skal utføre, synkront og ved visse anledninger. I USA må samtlige elever stå ved pulten sin å gjenta «the pledge of alliegance» hver eneste dag, og i Nord-Korea og andre land tas slike rutiner enda lengre.

Å bruke denne effekten bevisst når du har med grupper av mennesker å gjøre kan være veldig hjelpsomt. Samtidig er det lurt av oss å holde et aktivt blikk på situasjoner hvor vi selv blir bedt om å gjøre dette. Hva er hensikten bak at dette virkemidlet brukes?

Til en viss grad oppfordres vi til synkron oppførsel gjennom hele livet vårt. Vi lærer at vi burde gjøre som alle andre, for ikke å «stikke oss ut» eller bli sett ned på. Og selv om vi nordmenn er blant de frieste menneskene på vår klode, så lar også vi oss påvirke av en verden som forsøker å få oss til å ofre ting som er viktige for oss.

 

Dagligdagse bruksområder.

Men nå er ikke dette ment hverken som en artikkel om konspirasjoner eller som et varselflagg. Så la oss heller se på hvordan vi kan bruke denne teknikken til vår fordel i vår egen hverdag.

Vel, ved å utføre synkron oppførsel sammen med menneskene du omgir deg med kan dere oppnå mange fordeler. Enten det er venner, din kjære, din familie eller dine kolleger, er mulighetene uendelige.

Skap en morgenrutine sammen med din kjæreste for å starte dagen med litt mer villighet til samarbeid og selvoppofrelse der det er nødvendig. Syng sanger med barna dine for å gjøre dem mer villige til å samarbeide med deg når det er på tide å dra på skole eller i barnehagen. Skap synkroniserte aktiviteter eller leker med dine venner for å oppfordre til en mer åpen og bidragende stemning på neste fest.

Mulighetene er endeløse, og bare din fantasi setter grenser for hvor og hvordan du kan bruke denne effekten for å forbedre din egen, og andres, hverdag.

– Torkel

Finn meg på sosiale medier:

Bli med i min facebookgruppe Centered Communication.
Følg meg på Instagram @tjguttormsen.
Følg min YouTube kanal.

Mine mest populære nettkurs:

Authentic Assertiveness: Next level communication skills.
The secrets of Confidence and Communication.
How to make friends and create better social circles.

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

Legg igjen en kommentar

Top