Det kritiske steget for å ta din selvutvikling til neste nivå.

Selvutvikling er, for mange, en lang prosess. Vi starter med en idé om hva vi vil oppnå eller bli, og sakte men sikkert tar vi steg som vi håper vil lede oss i riktig retning.

Forhåpentligvis er de fleste av disse stegene korrekte og effektive. Men innimellom bommer vi. Noen ganger faller vi ut av nye og bedre vaner og går tilbake til de gamle. Av og til opplever vi rask fremgang. Andre ganger føles det som om alt vi lærer og gjør ikke hjelper i det hele tatt.

Og ofte kommer denne raske fremgangen etter man har gjort en solid innsats i starten. Men så flater den gjerne ut til et relativt jevnt platå. For de som er dedikerte fører dette platået som regel til at de begynner å lete etter nye løsninger, ny kunnskap, ny inspirasjon. Dette nye elementet leder igjen ofte til en stigning. Selvsagt etterfulgt av enda et platå. Visuelt kan vi si at de flestes utviklingskurve ser ut sånn cirka som dette:

Og ikke bare er dette helt naturlig, men det er også nærmest nødvendig. Hvert platå hjelper oss nemlig å internalisere utviklingen vi har gått gjennom frem til da. Dette gjør våre resultater mer pålitelige, og våre nye ferdigheter eller kunnskaper mer solide.

Problemet er, selvsagt, at det kan være svært frustrerende for mange å føle at fremgangen stopper opp. Spesielt dersom platået varer lengre enn de ønsket. Dette kan også skje for de som er helt i startfasen av det de ønsker å oppnå, og ikke føler at de får raske nok resultater.

Denne frustrasjonen kan, i verste fall, føre til at folk gir opp. De endrer sine mål. De slutter å jobbe på sin egen utvikling, og faller ofte tilbake i gamle vaner.

Jeg har jobbet i selvutviklingsfeltet siden 2009, og vært personlig involvert enda lengre. Og i min erfaring er det én ting som hever seg over alle andre i sin effektivitet til å skape ny fremgang:

Støtte fra en mentor, veileder eller coach.

Siden 2006 har jeg selv alltid vært knyttet til minst en person som har hatt en av disse rollene for meg. Noen ganger har det vært venner med innsikt i enten meg eller feltet jeg ønsket å utvikle meg på. Venner som har støttet, oppmuntret og gitt råd.

Andre ganger er det noen som jobber på feltet. Som kan gi meg kunnskaper og ferdigheter som hjelper meg videre. Og i andre tilfeller har jeg rett og slett engasjert profesjonell hjelp fra coacher som har hjulpet meg både med ferdigheter og kunnskaper, og mine egne interne prosesser og tanker.

Jeg har møtt tusenvis av mennesker som har vært interesserte i å ta sine liv til det neste nivå. Og en ting alle jeg har møtt som har lyktes med dette har påpekt, er hvor viktig det har vært å hatt støtte.

Og støtte betyr ikke bare oppmuntring og hjelp. Støtte betyr også at vi blir holdt ansvarlig for å gjøre det vi må gjøre for å komme videre. Det betyr at vi har noen som følger oss opp. Som sørger for at vi holder våre løfter til oss selv og andre. Som ikke lar oss slippe unna med dårlige unnskyldninger for hvorfor vi ikke gjorde det vi skulle.

Ingenting vil være bedre for din utvikling enn å ha noen som tar en slik rolle for deg. Dette kan være venner som du har regelmessige møter med. Det kan være noen som allerede har oppnådd det du vil oppnå. Noen som er villig til å dele råd og innsikt med deg. Eller det kan være en profesjonell som du engasjerer for jobben, noen med langt mer ekspertise og erfaring enn de fleste andre.

Det er opp til deg å bestemme deg for hva den riktige, og sannsynligvis mest vellykkede, fremgangsmåten vil være for deg. Men jeg kan ikke råde deg sterkt nok til å investere det som er nødvendig i nettopp dette. For denne støtten er ikke bare noe som vil hjelpe deg mens du har den – den vil også påvirke hver eneste dag av resten av ditt liv.

Hva er det verdt, i innsats, tid, energi eller penger, for deg å leve resten av livet ditt slik du drømmer om?

Ta valget nå, og start samtalene med den eller de du ønsker hjelp fra umiddelbart. Og om du trenger litt hjelp på veien og ikke har fått en allerede, husk at jeg gir ut gratis coachingtimer for å hjelpe folk med nettopp dette!

Men uansett hvilken metode du velger, husk dette: Ingenting endrer seg før du begynner å gjøre nye ting.

Albert Einstein sa at “å gjøre det samme om og om igjen og forvente nye resultater, er definisjonen på galskap.” Så dersom du føler at du er på et platå er det på tide å gjøre noe nytt, sammen med noen nye.

Hva skal du gjøre?

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

Legg igjen en kommentar

Top