Bli mer effektiv med dette enkle listetipset.

Bli kvitt distraksjoner

En av grunnene til at vi mennesker har nådd det nivået av teknologisk og samfunnsmessig utvikling som vi har er vår enorme nysgjerrighet. Fra sekundet vi er født begynner vi å utforske verden rundt oss. Så snart vi kan formulere setninger begynner vi å spørre spørsmål. Og, for barna i dagens samfunn, så snart vi kan bruke en smarttelefon eller datamaskin begynner vi å google ting.

Ved siden av vår nysgjerrighet er vi også veldig impulsive. Så snart en ide om noe vi ønsker å gjøre dukker opp i hodet vårt, har vi ofte lyst til å gjøre det med en gang. Enten det er å sende en tekstmelding til noen, finne en video vi har ment å se, ta en titt på facebook, sjekke kjøleskapet for hva slags mat vi har – eller hva som helst annet.

Mens disse egenskapene er gode for mange ting som vår utvikling, læring og tendens til å få ting gjort – kan de også være store distraksjoner.

Mange av oss opplever å bli dratt vekk fra arbeidet vi egentlig skal gjøre av denne nysgjerrigheten eller disse innfallene. Vi kommer på en melding vi skulle skrevet, så vi skriver den – uten å tenke på at vi sannsynligvis får svar kort tid etter. Før vi vet ordet av det sitter vi i en tekstsamtale i stedet for å gjøre ferdig dagens arbeidsoppgaver. Et spørsmål dukker opp i hodet vårt, og vi gjør et kjapt googlesøk for å finne ut av det. To timer senere sitter vi og leser om kumquats på wikipedia. (Fikk du lyst til å google kumquats nå?;)

Distraksjonene som vi selv skaper i vårt eget hode er mange, og senker vår produktivitet betraktelig. Men det finnes en enkel løsning på dette problemet.

1

Lag en distraksjonsliste.

Grunnen til at vi lar disse spontane tankene og innfallene distrahere oss, er vårt medfødte behov for tilfredsstillelse av vår nysgjerrighet eller ønske om umiddelbar belønning. Det blir dermed svært vanskelig å ignorere et distraherende ønske om å flytte fokuset vårt til facebook eller kjøleskapet. For dersom vi ignorerer det får vi ikke opplevd den gode følelsen vi ville fått dersom vi tilfredsstilte innfallet.

Løsningen for å beholde tilfredsstillelsen uten å miste fokus, er å skrive ned den distraherende tanken. Love deg selv så at du skal gjennomføre den så snart du er ferdig med arbeidsoppgaven – eller neste pause kommer.

Dette er en “distraksjonsliste”. I denne listen skriver du ned alle de urelevante spørsmålene du kommer på, og alle de små arbeidsoppgavene eller aktivitetene du får lyst til å gjøre. Gjør det så til en vane å gå gjennom listen på slutten av arbeidsdagen din.

Vissheten om at du kommer til å følge innfallet ditt snart, har en lik effekt på hjernen din som å gjøre det umiddelbart. Din underbevissthet vil være mer komfortabel med å fortsette å jobbe på oppgaven foran deg, fordi den vet at den vil få den fulle tilfredsstillelsen om litt.

Redusert prokrastinasjon, eliminering av distraksjoner og økt produktivitet er noen av effektene du vil få av denne lille teknikken. Så gjør listen din klar nå, slik at du kan begynne å fylle den inn neste gang du jobber med noe viktig.

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

One thought on “Bli mer effektiv med dette enkle listetipset.

Legg igjen en kommentar

Top