Bli motivert ved hjelp av illusjonen om fremgang.

Se for deg at det åpner en ny kaffebar et sted i nabolaget ditt. Denne kaffebaren tilbyr et bonusprogram hvor du får en stjerne hver gang du kjøper en kaffe, og til slutt en gratis kaffe.

Se så for deg, at i to parallelle verdener, hvor alt annet er helt identisk, er bonusprogrammene litt ulike.

I Verden A får du et kort med 10 tomme ruter på. For hver kaffe du kjøper får du en stjerne i en rute. Og når du får 10 fulle ruter får du en gratis kaffe.

I Verden B får du et kort med 12 ruter på. Men de to første rutene har allerede stjerner i seg. Og når du får 10 stjerner til så får du en gratis kaffe.

I hvilken av disse verdenene tror du at du raskest ville fått den gratis kaffen?

Ut ifra ren logikk skulle man jo tro at resultatet ville være det samme. I både Verden A og Verden B må man jo kjøpe 10 kopper kaffe for å få en gratis. Det skjønner jo alle.

Men dette forsøket har vært utført av forskerne Ran Kivetz, Oleg Urminsky, and Yuhuang Zheng i 2006. De skapte riktignok ikke to ulike verdener, men gjorde forsøket med identiske kaffebarer med ulike bonuskort. Og det viser seg altså at forsøkspersonene som fikk utlevert kortet med 12 ruter hvor 2 allerede hadde stjerner, var de som raskest fikk sin gratis kaffe.

Et kort med to stjerne på det allerede hjalp dem bli motivert på et høyere nivå enn de som fikk et kort med 10 tomme ruter på.

 

Illusjonen om fremgang hjelper oss bli motivert.

Grunnen til dette, kommer fra det som i psykologien på godt norsk kalles «the goal-gradient effect». Denne effekten forteller oss at selv en illusjon om at vi gjør fremgang gjør oss mer motiverte.

Ved å allerede ha to ruter fylt inn når du får kortet ditt får du følelsen av at du «er på vei». Det virker lettere å komme i mål fordi du allerede har kommet nærmere målet. Og vi vet vel alle at det er lettere å fortsette å gjøre noe enn å begynne å gjøre det.

Se på trening, for eksempel. Dersom du ikke har trent på en halv evighet er dørstokkmila ofte nesten uendelig, og vi sliter med å bare komme oss i gang. Men jo flere ganger innenfor en kort tidsperiode vi trener, jo lettere blir det å fortsette.

Følelsen av at vi allerede har gjort fremgang ved trene en, to, fem eller ti ganger gjør det lettere å bli motivert til én gang til.

 

For din egen motivasjon.

Så hvordan kan vi bruke denne effekten til vår fordel?

Vel, å reflektere over fremgang du alt har gjort på et felt kan vise seg å være en av de beste motivasjonsteknikkene du har. Jo mer ekte det du reflekterer over er, jo bedre. Men det er også lov til å være kreativ.

Sliter du med motivasjon til å trene og har ikke aktivt trent noe som helst på lenge? Reflekter over hvor flink du har vært til å ta trappa i stedet for heisen på jobb den siste uka. Eller hvor flink du var som lot være å spise sjokolade i helga. Eller hvor mange sit-ups du egentlig tar i sofaen hver gang du må lene deg frem for å nå fjernkontrollen.

Ok, den siste var kanskje litt tynn. Men du skjønner hva jeg mener?

Det er utrolig hjelpsomt for vår motivasjon at vi ser tilbake på den utviklingen eller innsatsen vi alt har gjort. Og dersom du ikke finner noe som helst å reflektere over som hjelper? Vel, begynn smått med aktiviteter som vil hjelpe deg skape følelsen av fremgang.

 

For å hjelpe andre bli motivert.

Er du en idrettstrener, administrator, leder eller bare en som liker å motivere andre mennesker til å prestere? Dette lille trikset er også uvurderlig for vårt arbeid med andre.

En leder i en bedrift kan annonsere en konkurranse eller et mål som skal oppnås for sine ansatte. Og når arbeidet starter kan hun fortelle at hun allerede har startet med å måle innsatsen. Ved å gi de ansatte en følelse av at de allerede har prestert og jobbet mot dette fremtidig målet, selv før de visste at de gjorde det, vil effekten ta effekt.

En idrettstrener som skal undervise en vanskelig teknikk kan forklare hvordan utøverne allerede er nær å kunne den på grunn av andre teknikker de kan. En som vil motivere sin kjære til å bidra til husvasken kan skape effekten ved å påpeke hvilke områder som allerede er ferdigvasket.

Så tren deg på å tenke over hvordan du kan hjelpe andre til å oppleve goal-gradient effekten. Det koster deg ikke mer enn en ekstra setning eller to når du gir en oppgave, og kan skape fantastiske resultater.

 

En potensiell fallgruve.

Men det er én ting vi må være oppmerksom på når vi bruker denne teknikken.

Menneskene som fikk bonuskortet på kaffebaren opplevde nemlig et stort fall i motivasjonen for å komme tilbake etter at de hadde fått sin gratis kaffe.

Målet var oppnådd og det var ingen ekstra gevinst å få ved å fortsette å gjenta aktiviteten. Det hjalp heller ikke å gi ut et nytt, identisk kort. Det ga bare følelsen av å måtte starte på nytt.

For å motvirke dette kan vi bygge en effekt oppå en annen. En potensiell løsning for kaffebaren ville være å si: «Når du har fylt hele det første gratiskortet ditt blir du VIP kunde, det neste kortet du fyller vil gi deg en kaffe og et kakestykke!»

Ved å bygge videre på den gamle effekten på denne måten gjentar vi altså effekten om at vi «alt er i gang». Vi kan på den måten fortsette å bruke denne effekten så lenge vi kommer på nye mål å bygge på den eksisterende fremgangen.

Hvilke områder av ditt liv kan du bruke denne effekten for deg selv eller andre? Og hvordan skal du bygge videre på det så snart det første målet er nådd?

 

PS: Er du student som kunne tenke seg å være litt mer motivert til dette semesteret slik at eksamenstida til sommeren blir litt lettere enn denne? Sjekk ut boka «Studentkoden» her, takk meg senere! 😉

 

– Torkel

Finn meg på sosiale medier:

Bli med i min facebookgruppe Centered Communication.
Følg meg på Instagram @tjguttormsen.
Følg min YouTube kanal.

Mine mest populære nettkurs:

Authentic Assertiveness: Next level communication skills.
The secrets of Confidence and Communication.
How to make friends and create better social circles.

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

2 thoughts on “Bli motivert ved hjelp av illusjonen om fremgang.

Legg igjen en kommentar

Top