Du har alle disse ressursene tilgjengelig, men hvordan bruker du dem?

Ressurser. Dette er et ord som brukes om så mye. Mat. Energi. Penger. Kunnskaper. Ferdigheter. Alle disse, og langt flere, omtales ofte med dette ordet. Faktisk brukes ordet så mye at jeg tror mange av oss har glemt akkurat hva ordet betyr – og hvorfor det er så viktig.

Den, noe kjedelige, offisielle definisjonen er som regel:
“En kilde til forsyninger som kan anvendes til å skape goder eller nytte. For at kilden skal kunne kalles en ressurs må den være tilgjengelig, den må kunne gi preferert nytte.”

Gjesp? Hva er poenget?

Poenget er enkelt: I en verden av overflod, konstante sannseinntrykk og kortere og kortere oppmerksomhetsvidde glemmer vi ofte alle ressursene vi har tilgjengelig som kan hjelpe oss å oppnå det vi ønsker.

Denne teksten er en ressurs. Og du leser den via en bit av teknologi som er en enda større ressurs. En ressurs du sannsynligvis tar for gitt. I hvert fall tar du den for gitt helt til den dagen du mister mobilen i do. Eller den dagen skjermen på datamaskinen eller nettbrettet ditt forblir svart, selv om batteriet er fullt og på-knappen er trykket.

For som regel legger vi ikke merke til hvor mye vi savner våre ressurser før de ikke er der lengre.

Men hva gjør vi når vi får ressursen tilbake? Vi bruker den til å se på kattevideoer som er akkurat korte nok til å holde på oppmerksomheten vår. Vi bruker den til å sanke flest mulig likes. Eller vi drar den frem for å bevise til kompisen vår at det var Kevin Bacon som var stjernen i Footloose.

Men denne teknologien er selvsagt ikke den eneste ressursen vi tar for gitt.

Transportmidler. Naturen. Bøker. Venner..

Vi sitter hjemme og klager på at vi kjeder oss. Vi har ingenting å gjøre. Det er ingenting interessant på TV. Vi har ikke penger. Vi har ikke …

Vi er i dårlig form, men å dra på treningssenteret krever for mye tid og innsats. Det faktum at vi har et gulv rett ved siden av oss som vi kan bevege oss på, det tenker vi ikke en gang over.

Vi føler oss litt dumme når våre venner diskuterer tema vi kan lite om. Men ideen om å dra frem mobilen eller datamaskinen å lære mer om temaet, eller spørre noen av disse vennene om å utdanne oss, nei det orker vi ikke.

Vi drømmer om å oppleve noe nytt. Men å hoppe på bussen til et sted vi ikke har vært før, lære oss en ny ferdighet, møte nye mennesker eller andre slike ideer – nei det er skummelt det.

Vi ønsker å spise sunnere, lære et nytt språk, utvikle oss som menneske. Men vi vet ikke helt hvordan. Og i stedet for å bruke vår teknologi til å lære, bruker vi den til å distrahere oss fra vår misnøye med oss selv.

Aldri før har vi mennesker hatt så enkel tilgang på en overflod av ressurser. Og muligens aldri før har vi sløst så mange av dem bort.

Vi har anledningen til å skape fantastiske liv. Til å utvikle oss selv. Til å lære. Til å oppleve. Til å skape.

Eller vi kan stagnere. Kjede oss. Gå gjennom den samme rutinen uke etter uke, måned etter måned, år etter år. Vi kan velge å ignorere overfloden av ressurser som vi lever i.

Hva velger du?

Hvilke ressurser skal du bli flinkere til å benytte deg av fra nå av? Dine venner? Kolleger? Teknologi? Transportmidler? Naturen? Fremmede mennesker? Bøker? Aviser? .. Noe annet?

PS: Og om du er på utkikk etter ressurser som vil hjelpe deg forbedre kommunikasjon, øke sosial selvtillit eller skape flere venner, ta en titt på disse 😉

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

Legg igjen en kommentar

Top