Et lite tips for dating på vinteren.

dating på vinteren

Vinteren er over oss. Og med den kommer det lange måneder med kulde, snø, is og i verste fall regn og slafs på bakken. Folk holder seg inne, eller pakker seg inn i store klær. Strømregningen skyter gjennom taket. Alt utendørs virker til å ta litt lengre tid, og brøyteplogen elsker å lage kanter der vi ferdes hver dag.

Men det verste med årstiden er kanskje ingen av disse tingene. Det verste med denne årstiden er at den fysiske kulden vi opplever også gjør oss mer lukket for andre mennesker.

Som du vel gjerne vet så bruker vi ofte temperatur som en måte å beskrive andre mennesker. En person som er «kald» er ikke noen vi anser som spesielt interessante. Det er ofte en beskrivelse på noen som er overlegen, arrogant, vanskelig å bli kjent med, uinteressert, og så videre. En «varm» person er derimot noe annet. De er gjerne omsorgsfulle, interessert i deg som person, imøtekommende, åpen og har en rekke andre attraktive trekk.

Og det viser seg at denne måten å beskrive andre mennesker på skaper en psykologisk link (ofte kalt feilattribusjon) mellom ordene vi bruker og den fysiske følelsen vi opplever. Og dette ble oppdaget av forskeren Solomon Asch så langt tilbake som i 1946.

I studien til Asch som har blitt gjenskapt en rekke ganger (senest i 2008), ba forskerne forsøkspersoner komme inn for å svare på et spørreskjema. Når de ble tatt imot av forskernes medhjelper som skulle gi dem spørreundersøkelsen, ble de bedt om å holde medhjelperens kopp mens han skrev ned deres informasjon.

I halvparten av tilfellene var denne koppen fylt med varm væske (kaffe) og i halvparten var den fylt med noe kaldt. Forsøkspersonene holdt koppen i en kort periode, og fikk så utlevert et spørreskjema. Her skulle de blant annet rangere medhjelperen på personlighetstrekk som strakte seg mellom typisk «kalde» og «varme» egenskaper.

Og forskerne fant en klar sammenheng mellom temperaturen på koppen forsøkspersonene hadde holdt – og hvordan de rangerte forskernes medhjelper. De som hadde holdt den varme koppen anså medhjelperen som en langt varmere, og dermed mer attraktiv, person, enn de som hadde holdt den kalde koppen.

Og det stoppet ikke der. Forskerne Williams og Bargh fant i 2008 ut at forsøkspersoner som før forsøket holdt noe varmt i hendene også var mer gavmilde og tenkte mer på hva andre ville. I et eksperiment var det bare 25% av de som hadde holdt noe kaldt oppførte seg gavmildt og varmt mot venner under eksperimentet. Men det var over dobbelt så mange (54%) av de som hadde holdt noe varmt som prioriterte å være varm og gavmild umiddelbart etterpå!

Så hvordan kan vi bruke dette i praksis?

Vel, det viser seg at vi kan tjene mye på å sette opp dater som gjør oss og vår utkårede varm. Og det er kanskje spesielt viktig nå i den kalde perioden.

Ikke gi din date en kald brus når de kommer på besøk, men en varm kopp kakao er flott. Om dere møtes ute, sørg kanskje for å møtes et sted hvor du vet at dere bli varme raskt. Sett dere ved siden av en ovn, kjøp varm drikke, få varmen i hender og kroppen så raskt som mulig.

Takket være feilattribusjon vil dette få deg til å fremstå som en varmere person, og gjøre daten din mer interessert i å være gavmild! Og det er vel begge ting vi kan se for oss at kan være nyttig, er det ikke?

 

Ps: Har du lyst å lære mer om hvordan du kan møte, forføre og innlede forhold med kvinner? Sjekk ut dette kurset som går i Oslo 4. – 8. januar, 2017!

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

Legg igjen en kommentar

Top