Du trenger ingen grunn til å si nei.

Nei

Nei. Disse tre bokstavene skaper et av de mektigste ordene i det norske språket. Ordet kan skuffe, det kan glede, det kan skape og det kan ødelegge. Og kanskje på grunn av makten som ligger bak dette ordet, er veldig mange av oss forsiktige med å bruke det.

Enten det er noen som inviterer deg på en date du ikke ønsker å gå på, noen som vil tilby deg noe eller noen som vil ha noe fra deg, er «nei» et svar mange er forsiktige med.

Og denne forsiktigheten leder til noe interessant. Den leder til bruk av unnskyldninger. Det er nemlig svært sjeldent at folk sier nei til noe, uten å føle at de må begrunne nei’et sitt for ikke å fornærme den som spør.

Og i noen tilfeller er dette selvsagt ikke et stort problem, men ofte leder denne unnskyldningen til videre komplikasjoner. Og du vil tjene mye på å være forsiktig med dette.

Du sier nei til en date og begrunner det med at du har lite tid. Dette løser problemet i en liten periode, men så kommer det gjerne en ny invitasjon som må unngås.

Du takker nei til et glass cola, og sier at du kutter ned på sukker. Dagen etter går du glipp av tilbudet om et kakestykke du egentlig hadde lyst på.

Du sier nei til å være med på en fest, og begrunner det med at du er sliten. Så bestemmer din venn seg for å dra på kino i stedet, men lar være å invitere deg fordi du sa du var sliten.

Og i tillegg til de potensielt kjedelige bieffektene av slike begrunnelser, så vil behovet for å ha en unnskyldning i verste fall føre til at du sier ja til noe du ikke vil, rett og slett fordi du ikke kommer på en god nok grunn til å si nei!

Det er viktig for vår evne til å styre vårt eget liv at vi lærer oss å si nei uten å føle et behov for å ha en god grunn til det. Og det trenger ikke å være mer uhøflig å si «nei takk, men takk for at du spør» enn å komme opp med en unnskyldning for ditt nei.

 

En boost for selvtilliten.

En av de beste bieffektene av å lære seg å si nei, uten å føle et behov for å begrunne eller unnskylde, er en økning av egen selvtillit.

Vi vet at en av de viktigste egenskapene mennesker ser etter i partnere eller venner, er at de kan stå for den de er. At de har sine egne meninger, tør å si det de tenker og mener, og ikke viker unna av frykt for andres meninger om dem.

Når vi blir flink til å si nei når vi mener det, uten å trenge å unnskylde oss, signaliserer vi til oss selv at våre behov og ønsker er viktig. Vi ser at andre respondere på våre avgjørelser, og dette bygger vårt selvbilde.

 

Så for å designe et liv som passer til deg, basert på dine egne behov og dine egne ønsker; tren deg på i si nei uten å følge det opp med en forklaring.

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

Legg igjen en kommentar

Top