Du vet hva du vet før du vet at du vet det.

Har du noen ganger hatt en dårlig følelse om noe, uten å kunne si hvorfor?

De aller fleste av oss har opplevd det innimellom. Kanskje når vi skulle kjøpe oss en ny bil og ble ukomfortabel med det selgeren sa, selv om alle ordene tydet på at det var en god deal. Kanskje når vi møtte en ny kollega, som på overflaten virket herlig men likevel gjorde oss urolig.

Og hvor mange ganger har det vist seg at denne dårlige magefølelsen hadde rett?

For de fleste av oss er det overraskende ofte.

Men hva er det egentlig som skjer? Er vi synske? Har vi en intelligent mage som tenker bedre enn hjernen vår?

Det enkle svaret er at underbevisstheten vår opererer langt raskere enn bevisstheten vår. Og det er nettopp underbevisstheten som skaper denne følelsen for å advare oss om at alt ikke er slik vi tror.

 

Forskningen.

Forskerne Bechara and Damasio gjorde et veldig interessant, om enn noe komplisert, eksperiment for å finne ut av dette. Veldig forenklet forklart fungerte det slik:

Forsøkspersoner skulle spille et kortspill hvor de enten ville tape eller vinne penger. Men de fikk ikke vite hva reglene var. De skulle bare snu tilfeldige kort fra 4 ulike kortstokker, og så ville forskerne fortelle dem om de vant eller tapte på hvert kort.

I kortstokk 1 og 2 var gevinstene dobbelt så store som i kortstokk 3 og 4, men tapene var enda større. Totalt sett ville forsøkspersonene derfor tape penger på å snu kort fra 1 og 2, og i lengden vinne penger fra kort 3 og 4.

Dette var gjort slik at disse «reglene» ikke var åpenbare for forsøkspersonene, som valgte helt selv hvilke kortstokker de snudde kort fra.

(For en grundig forklaring på reglene og forsøket, se denne YouTubevideoen.)

Flere ganger underveis i forsøket ble forsøkspersonene spurt om sine valg, og om de ulike korstokkene. Mens de gjorde forsøket var de også koblet opp til maskiner som målte deres underbevisste opphisselse, noe kalt «skin conductance response (SCR)». Det disse målingene forteller oss, er om vår underbevissthet har en reaksjon som vi ikke nødvendigvis er bevisste på selv.

Allerede etter at forsøkspersonene hadde snudd 30 kort, fordelt på alle de fire bunkene, begynte de underbevisst å foretrekke de lønnsomme kortstokkene 3 og 4. Og SCR målingene og spørsmål om å trekke kort fra bunke 1 og 2 viste en økning i underbevisst stress.

Underbevisstheten deres visste altså allerede nå at kortstokk 3 og 4 var de mest lønnsomme kortstokkene. Men deltakerne var ikke klare over at de visste det.

Det var ikke før mot slutten av spillet, som var etter at deltakerne hadde snudd 100 kort, at 70% av forsøksdeltakerne var bevisste på dette. Og selv nå var det fremdeles svært få som kunne forklare hvorfor de hadde denne følelsen.

 

Hva betyr dette i praksis?

Vel, det enkle svare er at vi må begynne å stole på «magefølelsen» vår for å bli flinkere til å ta de riktige avgjørelsene. Underbevisstheten vår plukke opp langt mer informasjon enn det bevisstheten vår klarer, og kommer raskere til konklusjoner.

Og dette gjelder ikke bare våre ukomfortable følelser, det gjelder også de som forsøker å oppmuntre oss.

Har du, for eksempel, noen gang sittet i en samtale med noen du virkelig liker, og hatt en bitteliten følelse av at det kanskje var på tide å gå for det første kysset? Eller hatt en følelse av at du burde delta på noe som virker gøy, men er ukjent for deg?

Stol på den følelsen og gjør det!

Samtidig som vi lærer oss å stole på underbevisstheten vår på denne måten må vi også bli flink til å skille en dårlig følelse fra god gammel nervøsitet. For det er mye vi er nervøse for å gjøre, som vi likevel absolutt burde gjøre.

Men når du klarer å skille mellom hva som er nervøsitet og hva som er bare ukomfortabelt, er det ikke måte på hvor mye flinkere du vil bli til å ta de riktige avgjørelsene.

 

Hvilke historier har du fra når du fulgte eller ikke fulgte en sterk magefølelse? Hva skjedde?

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

Legg igjen en kommentar

Top