Eksperimentér

Hvor ofte gjør du eksperimenter? Hvor ofte tester du noe, bare for å finne ut hva resultatet blir?

Dersom du er som nordmenn flest så gjør du dette sjeldent. I hvert fall når det gjelder noe større enn å prøve en ny smak på kaffen din, eller den nye restauranten som folk prater så mye om.

Hvorfor er det så få som eksperimenterer? Og hvorfor er det så viktig at vi begynner å gjøre det mer?

 

Hvorfor ikke.

Selve essensen av eksperimenter er at det kan gå galt. At det kan hende det ikke fungerer. At det kan hende at man har tatt helt feil.

Dette liker ikke folk flest.

Som mennesker har vi en tendens til å søke etter trygghet. Vi ser til andre for å finne ut hva som er best å gjøre. Vi bruker det vi har av kunnskap og informasjon for å ta det tryggeste, sikreste, eller mest kjente valget.

Og i de fleste tilfeller kan dette selvsagt fungere helt greit. Vi ikke nødvendigvis eksperimentere med alt. Men er det noe galt i å gjøre det en gang i blant likevel?

Selvsagt ikke. De aller fleste er enig i at det er viktig å prøve nye ting innimellom. Men likevel gjør de ikke nødvendigvis det. I hvert fall ikke utenom de vanlige rammene som de alt er komfortable med.

 

Hvorfor.

Så hvorfor er det så viktig at vi begynner å eksperimentere mer? Hvorfor må vi begynne å prøve å gjøre gamle ting på nye måter?

Det enkle svaret er selvsagt at vi vil lære mye av det. Vi utvider horisonten vår. Får et mer åpent sinn. Utvikle oss.

Men i tillegg lærer vi oss en ny ferdighet: Vi lærer oss eksperimentering.

For det viser seg nemlig at dersom vi har erfaring med å eksperimentere på ett område, så har det en tendens til å hjelpe oss på flere områder.

La oss si at du, for eksempel, er en flink snekker. Og i noen av dine personlige prosjekter så eksperimenterer du med nye metoder. Nye verktøy. Nye materialer. Dette vil, naturlig nok, gjøre deg til en bedre snekker.

Men det vil også øke din generelle kreativitet, din egenskap til å se på gamle situasjoner med nye øyne. Så når datteren din trenger hjelp med et kostyme til Halloween og du ikke har nål og tråd, så kommer du lettere på andre ideer. Når du lager mat og mangler en av ingrediensene – så er allerede hjernen din trent til å lete etter andre alternativer som kan oppnå et fullverdig resultat.

 

Ved å begynne å eksperimentere, ikke bare innenfor rammene du allerede kjenner til men også utenfor dine ferdigheter, kunnskaper og komfortsoner – så setter du en turbo på denne effekten.

 

Så eksperimenter. Utforsk. Prøv helt nye ting. Gjør gamle ting på helt nye måter. Lær. Feil. Lykkes. Det er lite som vil utvikle deg som en person, og øke din kreativitet, mer på kortere tid.

Har du lyst på noen sosiale teknikker og øvelser du kan eksperimentere med? Sjekk ut nettkursene mine, de er proppfulle av praktiske øvelser.

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

Legg igjen en kommentar

Top