En enkel oppskrift for en vellykket date.

vellykket date

“Hva er den perfekte daten?”

Jeg har mistet telling på hvor mange ganger jeg har fått det spørsmålet. Fra kursdeltakere, fra journalister, fra venner – fra jenter jeg har vært på date med.

Svaret er selvsagt at det ikke finnes én perfekt date. Selv for hver enkelt av oss endrer svaret seg fra dag til dag, humør til humør, og avhengig av hvem vi skal på date sammen med.

Men selv om den perfekte daten ikke finnes, så er det ett råd for en vellykket date som ser ut til å stemme for nesten alle:

Sørg for at dere gjør mer enn én aktivitet på daten.

 

Flere aktiviteter skaper mer rapport.

I psykologien snakkes det ofte om rapport (leses: “rappår”). Rapport er følelsen av å ha noe til felles, av å kjenne hverandre, og å ha tillit til hverandre. Alt dette er noe vi ser etter i noen vi går på date med, i tillegg til den berømte “kjemien” (som på fagspråket ofte omtales som spenning, mer om det senere).

En av de beste måtene å skape rapport på, er å gjøre ting sammen. Og forskningen viser oss at jo flere ting vi gjør sammen – jo mer rapport skaper vi. Så dersom et av målene med å gå på date er å øke rapport, hvorfor ikke gjøre flere ting på en og samme date for å skape mest mulig av det på kort tid?

Underbevisstheten vår leser nemlig hver aktivitet vi gjør som én felles historie – som én date. Satt på spissen: Dersom du møter noen klokken 18 for en kaffe, og så tar dem med på en gåtur klokken 18:30, for så å spise et måltid sammen klokken 19, før dere ser en film klokken 20 – så har dere i prinsippet skapt like mye rapport på én date som dere ellers ville gjort på fire!

Å skifte aktiviteter underveis i daten lar oss bli bedre kjent med hverandre, det skaper mer tillit, det reduserer eventuelle pinlige stillheter, og det sørger for at vi får se flere sider av hverandre.

 

Flere aktiviteter skaper mer spenning.

Spenning, eller “god kjemi”, er den andre ingrediensen som må være på plass for at en date skal bli vellykket. Dette er de berømte sommerfuglene i magen. Attraksjon. Lyst. Moro.

Når vi skifter mellom aktiviteter er miljøet rundt oss med på å skape spenning. Et slag biljard skaper spenning gjennom den vennlige konkurransen. Å forlate kaféen for å prøve en ny bar ingen av oss har vært på skaper spenning gjennom nye inntrykk. Bare det å foreslå neste aktivitet skaper spenning fordi vi ikke vet hva daten vår vil si til forslaget vårt!

Det er denne spenningen, blandet med tilliten vi bygger gjennom rapport, som gjør oss tiltrukket til hverandre på et dypere nivå enn det rent overfladiske.

 

Flere aktiviteter skaper muligheter for eskalering.

Eskalering er begrepet vi bruker når vi snakker om å ta initiativer som tar vårt forhold til det neste nivået. Det kan være å holde hender (dersom du er 14;), kyssing, sex eller innledning av et mer langsiktig og etablert forhold.

Dersom vi gjør den samme aktiviteten gjennom hele daten, har vår oppførsel en tendens til å låse seg i et forutsigbart mønster. Men når vi endrer aktiviteter gjennom daten får vi nye muligheter. Når vi sitter på kafé vil vi kunne ha mye øyekontakt. Når vi går ved siden av hverandre har vi mye anledning til berøring. Når vi står nærmest ansikt til ansikt, i en bar eller et sted med utsikt over havet for eksempel, har vi en ypperlig anledning til å lene oss inn for det første kysset.

 

Men la det være en overraskelse.

Overraskelser skaper spenning og viser at du tør å ta initiativer og lede til steder dere begge ønsker å være. En gjennomplanlagt date mister mye av det uforutsigbare, og alt som er forutsigbart blir kjedelig etter hvert.

Så ikke fortell den du inviterer med på date om hele planen. Du trenger ikke en gang å fortelle at du har planlagt mer enn bare den første aktiviteten du inviterer til. Men legg en løs plan om hva dere kan gjøre etter den første kaffen eller drinken. Og hva dere kan gjøre etter det. Og etter det.

Ikke insister på at dere følge dine planer, men bli vant til å improvisere og tenke ut nye aktiviteter som dere begge vil like. Jeg lover deg at dine dater umiddelbart kommer til å bli mye mer vellykkede.

Lykke til!

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

Legg igjen en kommentar

Top