Er du usikker på hva du vil i livet?

Vet du hva du vil?

Å vite hva man vil er kanskje en av menneskers største utfordringer i det moderne samfunnet. Verden er åpen for oss med millioner av muligheter, og ofte virker det overveldende å måtte velge bare en. Vi blir fortalt hvor viktig det er å vite hva vår lidenskap er. Hvor avgjørende det er å ha klare mål. Hvor nødvendig det er å ha tatt ut riktig kurs på kompasset så tidlig som mulig.

Ikke bare er dette frustrerende for mange av oss som ikke riktig enda vet hva vi vil. Men det er også direkte destruktivt for enkelte, som føler at de mislykkes når de ikke vet akkurat hva de vil.

Så jeg har lyst til å foreslå en ny tanke for deg dersom du er en av de som ikke er helt sikker. En tanke som vil eliminere presset og gi deg tid, ro og rom til å finne ut hva du ønsker, når du er klar for det. Her kommer den:

Trenger du, egentlig, å vite hva du vil?

Ikke misforstå, jeg ser nytten i å kunne planlegge lengre frem i tid. Jeg skjønner at det kan være lett å føle en slags trygghet når man vet hva man akkurat hva man vil. Og siden vi er omgitt av en verden som hele tiden utfordrer oss til å fortelle hva vi ønsker, så er det vanskelig å ignorere spørsmålet.

Men sannheten er at det nesten aldri skjer at vi vil kun én ting hele livet vårt. Vi, og vår verden, er i konstant endring. Våre ønsker endrer seg etter hvert som vi får mer erfaring, har nye tanker, møter nye mennesker og oppdager nye muligheter. I de tilfellene hvor vi er sikre på hva vi vil – så er det fantastisk, og ofte en god kilde for både motivasjon og inspirasjon. Men når vi ikke er sikre på hva vi vil, så må vi være komfortable med at det også er et akseptabelt svar.

For det er mange ting vi ikke vet, også om oss selv. Og når vi ikke har informasjonen er det veldig vanskelig å komme opp med et sikkert svar. Vi vet ikke om vi vil like å bo på en ny plass før vi har prøvd det. Vi vet ikke om vi vil lykkes i den nye jobben før vi har hatt den en stund. Vi vet ikke om vi liker haggis før vi har smakt det (selv om jeg, personlig, er ganske sikker på at jeg ikke ville likt det;).

Når du har flere alternativer å velge mellom er det kun erfaring som vil gjøre deg sikker på hvilket du ønsker deg. Denne erfaringen kan være direkte relatert til valget, eller komme fra lignende valg i fortiden som du har lært nok av til å føle deg trygg i denne nye situasjonen.

Men frem til du føler deg sikker på hva du vil på et gitt område ligger det også mye kraft i å være sikker på at du er usikker.

Å si «jeg vet ærlig talt ikke helt hva jeg vil, enda» er et like sterkt og akseptabelt svar som å vite akkurat hva du vil. Det eneste som kreves er at du er komfortabel med tanken på at du må lære mer, erfare mer, eller vente til det åpenbare svaret kommer til deg.

Vi kommer aldri til å ha alle svarene, minst av alt på spørsmål som handler om hva vi kommer til å like, før vår erfaring har vist oss hva vi liker best.

Og når vi er tydelige på at vi ikke enda vet hva vi vil så kan vi bruke denne kraften på å ikke bli trukket inn i ting før vi er klare. Nok en gang handler det om å sette grenser, om å være ærlig og direkte om hvem du er og hva du tenker.

Og dersom noen forsøker å få deg til å ta et valg du ikke er klar til å ta må du gjøre det klart at du trenger mer tid. Dette er ikke bare viktig for deg personlig, men også for at deres forhold skal være bygget innenfor de riktige rammene.

Så min oppfordring er dette: Når du ikke er sikker på hva du vil, bli nysgjerrig. Frustrasjon, forvirring eller usikkerhet hjelper oss ikke i det hele tatt. Men nysgjerrighet oppfordrer til utforskning, til personlig vekst, til eksperimentering, og ofte også til en ærlighet om vårt behov for å lære mer.

Lykke til!

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

Legg igjen en kommentar

Top