Er motivasjon egentlig så viktig, da?

Ah, motivasjon. Hvor mange ganger har du ikke hørt hvor viktig den er?

Hvor ofte har du ikke klaget på mangelen av motivasjon?

Hvor mye mer hadde du ikke fått gjort dersom du hadde et ubegrenset lager av det stoffet tilgjengelig?

Det finnes hele bøker skrevet om motivasjon. Jeg har til og med skrevet en bok ment for å inspirere motivasjon for studenter. Men til syvende og sist, er det egentlig så viktig å være motivert?

«Ja!» Skriker de fleste. «Uten motivasjon så gidder man ingenting, uten motivasjon så gjør man ikke en innsats!»

Men, svarer jeg, kan vi ikke like gjerne si at det er en mangel på selvdisiplin som gjør at vi ikke gjør en innsats når motivasjonen uteblir?

For sannheten er, til syvende og sist, at vi gjør mange ting vi ikke egentlig er motiverte for.

Jeg hater å vaske klær, men gjorde det i dag. Fordi jeg var motivert? Nei. Fordi jeg ikke hadde lyst til å gå naken eller i skitne klær? Nei, jeg liker å være naken jeg.

Jeg vasket klær bare fordi det var på tide å vaske klær. Fordi det er noe jeg vet må gjøres på et eller annet tidspunkt uansett, så jeg kunne like godt bare gjøre det nå.

Ikke var jeg motivert til å trene i dag heller. Men i stedet for å lete etter motivasjon, så tok jeg på meg treningsklærne, satte musikk i øreproppene og gikk ut i hagen for å ta en treningsøkt.

 

For sannheten er at vi ikke være motivert for å gjøre noe, vi må bare gjøre det.

Men med en gang vi forsøker å argumentere for hvorfor vi skal eller ikke skal, kan det lett gå det galt.

Med en gang vi forteller oss selv at mangel på motivasjon er et problem, blir vi sittende fast. Med en gang vi overbeviser oss selv at uten motivasjon så blir resultatet dårlig, så gir vi opp.

Klærne mine er like rene som de ville vært dersom jeg var dønn motivert for å vaske dem i dag. Og jeg løp de samme meterne og løftet de samme vektene i dag som jeg gjorde på forrige motiverte treningsøkt.

Og hvor mange studenter leser ikke til eksamen og presterer bra, til tross for manglende motivasjon? Stort sett samtlige av de som leste til tross for at de ikke var motiverte…

Det er lite og ingenting som sier at vi være motivert for å utføre en enkel aktivitet. De eneste gangene forskning viser oss at motivasjon kan være avgjørende er når vi ser på langsiktige mål og aktiviteter.

Så neste gang du ikke er motivert for å trene, gjøre husarbeid, lære, utfordre dine komfortsoner eller hva som helst annet har jeg ett råd til deg: Ikke tenk så mye over din manglende motivasjon, og bare gå og gjør det du skal gjøre likevel.

Så snart du får litt trening i å gjøre ting uten å måtte være motivert for å gjøre dem, vil du raskt se at en mangel på motivasjon blir et langt mindre problem.

Og så følger det en ekstra bonus med alt dette: Veldig ofte når vi starter å gjøre noe som vi egentlig er interessert i men ikke føler oss motivert for akkurat nå, så sniker motivasjonen seg på plass underveis uten at vi en gang merker det!

– Torkel

Finn meg på sosiale medier:

Bli med i min facebookgruppe Centered Communication.
Følg meg på Instagram @tjguttormsen.
Følg min YouTube kanal.

Mine mest populære nettkurs:

Authentic Assertiveness: Next level communication skills.
The secrets of Confidence and Communication.
How to make friends and create better social circles.

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

Legg igjen en kommentar

Top