Et enkelt tips for å starte samtaler med fremmede.

Å starte samtaler

Jeg vet. Vi er nordmenn. Vi snakker ikke med fremmede. For når vi var små fortalte mamma oss at de var farlige, og at vi måtte være forsiktige dersom noen av dem snakket til oss.

Men vet du hva? Fremmede folk er egentlig som regel ganske okei. Det viser seg nemlig at selv om de er fremmede så har vi ofte mye til felles når vi bare kommer i gang med samtalen. Sannsynligvis liker de også ting som mat, vann, luft og søvn, så allerede der har vi jo noe å snakke om.

Nå setter jeg ting litt på spissen, selvsagt, men sannheten er at veldig mange av oss nordmenn er veldig nølende til å innlede samtaler med fremmede. Og vi er også nølende til å ta fremmede opp på invitasjoner til samtaler.

Og det er kanskje ikke så rart. For vi har vel alle opplevd plagsomme fremmede som ikke vil la oss være i fred dersom de først får kontakt. Eller blitt fanget i situasjoner hvor vi bare var litt for høflige til å be den fremmede om å slutte å snakke med oss.

Så hvordan kan vi unngå å bli oppfattet som denne plagsomme fremmede som potensielt sett aldri vil forlate, dersom vi blir gitt muligheten til å innlede en samtale med noen?

 

Gi en tidsbegrensning.

Det er like enkelt og banalt som det er effektivt. For å sørge for at de fremmede vi tar kontakt med ikke føler at de må avvise oss for å unngå at vi blir plagsomme og ikke lar dem være i fred, starter vi samtalen med å si at vi ikke kommer til å snakke med dem lenge.

Sosialpsykologi viser oss nemlig at vi er langt mer avslappet rundt fremmede dersom vi forventer at de kommer til å forlate oss innen kort tid. Dette er grunnen til at langt flere er komfortable med å engasjere seg i samtale med en turist på gata som bare lurer på hvor busstasjonen er, enn en turist som ber om en utfyllende fortelling om norsk historie.

Ok, det er en av grunnene i hvert fall..

Så neste gang du ser noen som virker interessante å snakke med, snik inn en liten tidsbegrensning når du tar kontakt.

“Unnskyld, jeg har det litt travelt, men jeg lurte på om …”

“Hei! Jeg er på tur bort til vennene mine, men hadde et raskt spørsmål til deg …”

“Hei! Jeg skal ikke ta opp mye av deres tid, jeg bare tenkte at ..”

Finn din egen variant avhengig av situasjonen du er i (men unngå gateselgerens, «hei, har du et lite minutt?»). Men så snart du begynner å bruke dette lille trikset vil det bli langt lettere å få i gang samtaler med andre. Dette gjelder både for potensielle flørter på byen, interessante mennesker du ser i hverdagen, nye kolleger og alle andre situasjoner hvor det å si hei til noen du legger merke til kan være en god ide.

Lykke til!

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

Legg igjen en kommentar

Top