Hvordan få andre til å avsløre sine hemmeligheter til deg.

Når jeg for litt over et tiår siden begynte å utvikle mine sosiale ferdigheter for alvor, var det spesielt én lek jeg ble glad i å leke. Det startet som en utfordring til meg selv for å trene på å lede samtaler, og det var ikke før noen år senere at jeg så hvor verdifull denne ferdigheten kunne være.

Siden den gang har jeg undervist dette til selgere, ledere, sosiale påvirkere, og en haug andre yrkesfelt. Så vel som til mennesker som meg, som bare ønsket seg bedre sosiale eller romantiske liv.

Ferdigheten jeg snakker om, er å få informasjon fra andre uten at det virker som om du har spurt om den.

 

 Bruksområder.

Hvordan kan dette være nyttig, spør du? Vel, for en selger er det alltid nyttig å vite hva en kunde trenger, før kunden en gang er klar over at salget har startet. I en forhandling er det en uvurderlig ferdighet å kunne få den andre til å forsnakke seg. Når du møter en attraktiv fremmed, kan du bruke ferdigheten til å finne ut ting som når de har ledig i timeplanen for en date, hva deres favorittmat er, eller hva de ser etter i en partner.

Og når du kan få det til å føles som om den andre deler denne informasjonen på eget initiativ, fremfor at du ber om den, er nytteverdien av informasjonen du får enda bedre. Hvorfor? Fordi når noen føler at de gir deg informasjon frivillig, opplever de også større velvillighet til deg når du bruker den. De antar, ubevisst, at grunnen til at de fortalte deg det de fortalte, var at de ønsket at du skulle gjøre noe med det!

 

Hvordan.

Så hvordan gjør vi dette?

Sannheten er at det finnes mange måter å oppnå det samme resultatet på, men her er den enkleste oppskriften:

  • Led samtalen til temaet du vil finne ut av.
  • Tilby ditt eget svar på spørsmålet du har i tankene.
  • La være å stille spørsmålet til den andre, der det ville vært naturlig å stille det.

La oss ta et eksempel fra virkeligheten på hvordan man kan gjøre dette. Eksemplet er fra den første gangen jeg følte at jeg virkelig lyktes med dette. Og det på et tema som kanskje er noe utenom det vanlige. Jeg hadde nemlig bestemt meg for at jeg skulle forsøke å få fremmede til å fortelle meg hvilken farge de hadde på undertøyet, uten at jeg fikk lov til å spørre.

Det var mange år siden, men heldigvis skrev jeg ned episoden rett etter det skjedde, så jeg kan fremdeles gjenfortelle den ganske nøyaktig:

Jeg satt på bussen på vei til NTNU hvor jeg gikk på skole. Ved siden av meg satt det en jente jeg ikke hadde møtt før. Jeg slo opp en small-talk samtale ved å kommentere på været (kan man bli mer norsk enn det?) og ledet deretter samtalen videre til klær.

Meg: “Jeg mener, se deg rundt i bussen her, er jeg den eneste som legger merke til hvor kjedelig vi menn er i klesveien? Se på fargene. Alle mennene her har på seg grått, sort eller brunt. Bortsett fra han syklisten i neongul jakke. Og se så på jentene! Rødt, grønt, blått – hele regnbuen.”

Hun: “Haha, ja du har et godt poeng, vi jenter er vel mer glade i å vise frem klærne våre.”

Meg: “Jeg vet ikke om det har noe med å vise det frem å gjøre. Jeg tror vi menn bare ikke vet bedre. Bare se på klærne vi har på som ikke en gang vises!” Her stopper jeg, løfter litt på bukselinninga mi og titter ned, før jeg bekrefter, “jepp! Jeg er ikke noe bedre, jeg har til og med på meg en grå boxer!”

Hun ler, tenker seg om, trekker så ut nakken på tskjorta si litt og titter ned, før hun ler mer og sier, “og jeg har på meg rosa!”

Vi ler, og jeg noterer meg min første virkelige seier på denne utfordringen. I løpet av en samtale på bare noen få minutter på morgenbussen på vei til skolen, fikk jeg en jente til å fortelle meg fargen på undertøyet hennes uten å spørre.

Gjennom å lede samtalen til de temaene du ønsker å vite mer om, men unngå å stille spørsmålet, vil du ofte lede dem til å gi deg informasjonen du ønsker. Du skaper et slags tomrom i samtalen, og den andre vil ofte føle at de må svare på spørsmålet som ikke ble stilt – for å føle at samtalen blir komplett.

Alt du trenger er altså å trene på å lede samtalen på diskret nok vis til at det ikke blir åpenbart hva du gjør.

Hvordan kan du bruke dette i ditt liv? Har du noen eksempler på andre måter å få dette til?

 

PS: Om du har lyst til å lære flere teknikker for å få mer av de sosiale resultatene du ønsker deg, anbefaler jeg at du tar en titt på dette nettkurset!

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

Legg igjen en kommentar

Top