Hvordan takknemlighet kan skaffe deg flere venner.

Selv om det ikke er veldig mange som snakker høyt om det, er det svært mange som ønsker seg mer venner enn det de har. Det er selvsagt en stor forskjell mellom kvalitet og kvantitet, men det er ikke til å stikke under en stol at et større nettverk også kommer med sine fordeler.

Når vi har flere venner, har vi tilgang på mer av verden. Vi får ofte flere invitasjoner til ting, vi får flere varierte opplevelser, vi har flere vi kan støtte oss på når vi trenger det, og mer.

Vi har tidligere skrevet artikler om hvordan historiefortelling kan hjelpe oss få flere venner. Hvordan du kan øke folks begeistring for å treffe deg. Og en del andre tips som er relevante. Men i denne artikkelen skal vi ta en titt på forskning på hvordan takknemlighet skaper flere venner.

 

Forskningen.

Forskerne Emily L. Polak og Michael E. McCollough gjorde en studie på takknemlighet og dens påvirkning på vårt liv. Deres opprinnelige fokus handlet om materialisme, og konkluderte med at de som viste mer takknemlighet også opplevde et mindre behov for materielle gleder.  Men de fant også noe interessant om det sosiale.

Deres resultater viste at når vi viser at vi setter pris på andre, så påvirker det måten vi ser verden på på en positiv måte. Vi blir mer oppmerksom på at det finnes mennesker der ute som vil det beste for oss. Dette gjør oss mer åpen og positiv til andre.

I følge evolusjonsteoretiker Robert Triver, er takknemlighet noe som styrker gjensidig nyttige sosiale forhold. Følelsen forteller oss hvem vi kan stole på, og hvem vi kan oppsøke i fremtiden når vi trenger noe.

Og dette fungerer begge veier. Så når du viser andre at du setter pris på dem, vil de oppleve den samme forsterkede tilknytningen til deg som du gjør til dem.

 

Så hvordan gjør vi det?

Dette er kanskje veldig åpenbart, men verdt å svare på likevel.

Det handler nemlig ikke om å overøse andre med takk ved enhver anledning. Selv om det selvsagt er både høflig og fornuftig å takke noen når de har hjulpet deg, er det ikke alltid det eneste vi kan gjøre.

Ta deg tid til å fortelle folk i ditt liv ikke bare at du setter pris på dem – men også hvorfor. Ta deg tid til å tenke over hva du kan gjøre for andre, for at de skal føle at du setter pris på dem. Og sørg for at du viser dem at du setter pris på dem ved også å stille opp for dem når de trenger noe.

Når du blir flink til å både gi positive tilbakemeldinger og gjøre gode ting for menneskene rundt deg når du har anledning, vil du se at antallet venner du har vil være i stadig økning.

Så, hvem kan du vise at du setter pris på – akkurat nå?

Skriv en melding, ta en telefon, gi noen en klem. Start denne vanen med en gang, så kommer endringene raskere!

 

Og om du er interessert i å lære mer om hvordan du kommuniserer bedre med andre mennesker enkelt, klikk her!

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

Legg igjen en kommentar

Top