Fokuser på det dere har til felles for å skape tette bånd raskt.

Turn til felles

Har du noen gang møtt noen som etter bare noen få minutter i samtale plutselig føles som en nær venn?

Sannsynligheten er god for at to ting skjedde i disse samtalene:

  1. Dere fant tidlig flere ting å snakke om som dere hadde til felles.
  2. Dere utvekslet privat informasjon som ikke mange andre vet om.

I denne artikkelen skal vi ta en titt på det første punktet, slik at du kan lære deg hvordan du kan skape denne opplevelsen oftere. Og om et par dager kommer jeg tilbake til det andre punktet i en annen artikkel, for å fullføre modellen.

Psykologien.

I psykologien betegnes følelsen av å kjenne hverandre, ha ting til felles og å ha gjensidig tillit som rapport (uttales: rappår). Og det er få ting som skaper så rask rapport som å dele felles opplevelser, meninger eller holdninger.

Når vi møter andre mennesker som gjør eller tenker likt som oss på noen områder, antar vi to ting:

  1. De er lik oss på mange andre områder også.
  2. De er generelt sett smarte og hyggelige mennesker.

Disse antakelsene er underbevisste, og når vi kombinerer dem får vi en følelse av at dette er et smart og hyggelig menneske som liker oss, og som vil passe bra for oss siden vi har så mye til felles.

Jeg trenger vel ikke å påpeke hvorfor dette gjør at vi som regel ønsker å tilbringe mer tid sammen med de vi har god rapport med?

I praksis.

Så hvordan kan vi bruke dette i praksis, spør du?

Vel, det er egentlig ganske lett. Det eneste det krever er at du blir flink til å styre unna hverdagssamtalene som “alle” alltid har med fremmede. Du vet; hva jobber du med? Hvor gammel er du? Hvor kommer du fra?

Ikke det at det egentlig er noe feil i å vite dette om noen, men fordi dette er de overfladiske samtalene som vi har hatt hundrevis av ganger og som vi er drittlei av.

I stedet vil vi tjene mye på å ha samtaler som skiller seg litt ut, og som ser etter de tingene vi både er interesserte i – og har meninger om og erfaringer med.

For meg inkluderer dette ting som reising, en interesse for psykologi, meninger om samfunn og samliv og lignende. Så når jeg møter noen jeg vil bli kjent med så er jeg genuint nysgjerrig på hva de har å si om disse temaene. Og så snart noen av deres interesser, meninger eller erfaringer matcher mine – så fokuserer jeg samtalen og spørsmålene mine på det.

Dette lar oss fokusere på det vi har til felles, og raskt bygge god rapport med hverandre. Samtidig får min samtalepartner tilfredsstilt sitt (ofte ubevisste) ønske om å snakke om seg selv. Rapporten skyter ofte gjennom taket på null tid, og det blir plutselig veldig lett å skape nye vennskap og mer.

Så tren deg på å lete etter de tingene du bryr deg om, som du og de du møter kan ha til felles. Det vil selvsagt være lettere å finne disse tingene jo flere interesser du har også. Så bruk gjerne litt tid på å kartlegge hva du liker og hva du er interessert i allerede før du møter neste menneske, så gjør du deg selv en stor tjeneste.

Kom tilbake om et par dager for neste artikkel som forteller deg hvordan du kan bruke utveksling av hemmeligheter til å gi denne effekten en ekstra boost!

Lykke til, og ha det gøy!

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

Legg igjen en kommentar

Top