Noen gode grunner til å gi bort din TV.

Ah, TV. Den magiske boksen med underholdning. Alteret dedikert til avslapping. Vinduet som leder inn i livene til alle våre gode venner.

Hvordan våger jeg å angripe TVen? Er ingenting hellig lenger?

Nei, egentlig ikke.

Her er en liten liste til deg på noen av effektene for mye tv-titting kan gi. Så håper vi at selv om du kanskje ikke kvitter deg helt med TVen din (jeg har selvsagt en tv jeg også), så slår du den i hvert fall på litt sjeldnere 😉

 

TV gir hukommelsestap.

Har du noen gang opplevd at når du legger deg om kvelden og ikke er veldig trøtt, så kommer du plutselig på hundrevis av småting du burde gjort eller har glemt å gjøre? Hvorfor kommer dette nå, og aldri når man er våken og opplagt og det er tidlig nok til at man faktisk kan gjøre noe med disse tingene?

Vel.. svaret gir seg selv. Når vi aldri tillater oss selv ro og fred nok til å la hjernen vår fritt få lete gjennom hukommelsen uten distraksjoner, og istedet slår på TVen så snart vi har et ledig øyeblikk, så får vi aldri tid til å huske på disse tingene. Ikke før etter vi har gått til sengs og det blir stille rundt oss i hvert fall..

 

TV er en av dine største distraksjoner.

Amerikanske forskere oppdaget at når du jobber med en oppgave og blir avbrutt, tar det deg gjennomsnittlig 54 sekunder etter distraksjonen er over å komme tilbake til tankestrømmen du var i. Mange liker å ha TV på som «bakgrunnsstøy», men er ikke klar over at hver gang de titter på skjermen i 10 sekunder for å få med seg hva som skjer, så mister de over ett minutt arbeidstid.

 

TV stjeler din produktive tid.

Sett deg ned i en sofa og se på veggen i 4 timer. Jeg føler meg ganske trygg på at du ikke vil klare det.

Det er bortkasta tid. Uten TV og annen passiv underholdning som gjør det underholdende å sitte rett opp-og-ned i sofaen vil du ganske raskt begynne å kjede deg. Før du vet ordet av det sitter du og planlegger eller organiserer andre ting som vil underholde deg eller fordrive tiden.

Kanskje er det å møte venner, eller å ta husvasken. Kanskje er det å endelig begynne på den boka du har lyst til å skrive. Du tar deg kanskje en treningsøkt. Eller kanskje dedikerer du mer av din energi til dine kjære. Uansett hva du velger er jeg ganske sikker på at du får mer ut av de 4 timene enn om du hadde brukt dem til å se Simpsons, Hotel Cæsar og Cougar Town.

 

TV ødelegger dine samtaler.

Slå av TVen (og rydd bort datamaskinen og telefonen) og sett deg i et rom med en av dine nærmeste i et par timer. Slå deretter på TVen og fortsett samtalen. I hvilket tidsrom hadde dere de dypeste og mest givende samtalene?

… Det var det jeg trodde.

 

TV ødelegger energinivået ditt.

Ideen om å «hvile foran TVen» fungerer ikke så godt som folk tror. Hvor ofte har du satt deg ned foran TVen din for å hvile, og så følt deg full av energi en time senere? Jeg tipper svaret er «nesten aldri». Om du er sliten er ikke løsningen å la både hode og kropp bli paralysert av passiv underholdning over lengre tid. En powernap, lett bevegelse, gode samtaler, eller en halvtime med underholdning som er lett å avslutte (en bok eller musikk, for eksempel), holder i massevis.

 

TV reduserer søvnkvaliteten din.

En artikkel jeg fra Psychology Today forteller at 76-89% av oss ser på TV i den siste timen før vi legger oss. Mye tyder på at denne gruppen mennesker (altså de aller fleste av oss) ofte eller i perioder får mindre søvn enn andre fordi de «må se ferdig» før de legger seg. Dette ofte til tross for at de må stå tidlig opp dagen etterpå. Mindre søvn = mindre overskudd = lavere livskvalitet.

 

TV saboterer sexlivet ditt.

Den italienske sexologen Serenella Salomoni fant i en undersøkelse gjort med 523 par at parene som hadde TV på soverommet gjennomsnittlig bare hadde sex halvparten så ofte som parene som ikke hadde det. Er du villig til å gi opp halve sexlivet ditt for å snike inn en ekstra halvtime med TV hver kveld?

 

Det er selvsagt ikke noe galt i å se på TV innimellom. Målet mitt er ikke egentlig å få deg til å kvitte deg med din. Men jeg håper dette kan oppfordre deg til å være mer bevisst på tiden du bruker foran skjermen. Planlegg TV-tittinga, heller enn å la det være en vane å slå den på, så vil du raskt begynne å se positive effekter av det.

– Torkel

Finn meg på sosiale medier:

Bli med i min facebookgruppe Centered Communication.
Følg meg på Instagram @tjguttormsen.
Følg min YouTube kanal.

Mine mest populære nettkurs:

Authentic Assertiveness: Next level communication skills.
The secrets of Confidence and Communication.
How to make friends and create better social circles.

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

5 thoughts on “Noen gode grunner til å gi bort din TV.

 1. Etter at min forrige TV gikk i stykker for mange år siden kjøpte jeg aldri noen ny. Har ikke angret et sekund!

 2. Jeg er enig i at mye uproduktiv tid går med foran tv’en…

  På en annen side tror jeg også det skal være lov å være litt uproduktiv noen ganger. Være litt slask og bare kose seg og gjøre det en har lyst til. ha litt alenetid 🙂

  Det er vel og bra at folk fokuserer på selvutvikling og det å være rasjonell og produktiv, men man må passe på seg selv også oppi det hele og ikke stille alt for høye krav til at man alltid skal gjøre ideelle valg og leve et «perfekt liv» i tråd med hva som anses som «selvutviklende»

  Mine egne erfaringer bekrefter dette. Har har flere ulike faser av livet der jeg bevisst har bestemt meg for å forbedre noe. Det være seg fysisk form, kosthold personlige relasjoner, sosiale ferdigheter osv. For gjøre en laaang historie kort, så har det vært veldig nære å gå fullstendig galt noen ganger. Dette kommer av at jeg har stilt alt for høye krav i forhold til hva som er mulig å oppnå iløpet av en kort tidshorisont og brent meg fullstendig ut.

  Jeg vet godt du setter det på spissen, men du tar sikkert poenget mitt. Ved å ta tiden til hjelp. ikke stresse og innse at ingen er perfekte, har også livet mitt endret seg til bedre med sikte til ovennevnte faktorer. Likevel har jeg et behov for en kveld helt alene med søppel-tv, junkfood og alenetid av og til. En liten flukt fra prestasjonssamfunnet som hele tiden prøver å måle og definere deg.

  1. Helt klart. Alt her i livet må gjøres med moderasjon, og ingenting er sunt dersom det overdrives over tid – enten det gjelder trening, dietter, sosiale eventyr og så videre.

   Det er noe som heter at «Tid du nyter å kaste bort er ikke bortkastet», men «nyter» er nøkkelordet her. Fellen mange faller i er at de ikke egentlig nyter alle timene de tilbringer foran TVen, det er bare en praktisk og lettvint virkelighetsflukt som hindrer dem i å leve livet.

Legg igjen en kommentar

Top