Gi et valg for å få folk til å gjøre som du vil.

Hvor ofte hadde det vært kjekt å vite hvordan du kan få andre til å gjøre det du vil? Enten det gjelder partnere, venner, kolleger, barn – innimellom vet vi best hva som burde gjøres, men det er ikke alltid vi vet hvordan vi skal få dem til å gjøre det.

Jeg har tidligere skrevet en artikkel om hvordan du kan bruke gruppetenking for å øke din innflytelse. Men hva gjør vi når vi ønsker å få bedre innflytelse over bare en person?

Du skjønner, vi mennesker er sta dyr. Og denne staheten kan gjøre at folk ofte sier nei når du ber dem om å gjøre noe, bare fordi de ikke vil bli fortalt hva de skal gjøre.

Vi har vel alle sett et barn som er stuptrøtt og holder på å sovne, men som nekter plent å gå å legge seg bare fordi vi sa at det var leggetid. Eller en vrang kollega som sier nei til å hjelpe med noe utenfor deres arbeidsområde bare fordi de kan si nei. Eller en venn som … du skjønner tegninga.

Grunnen til at mange sier nei til våre anbefalinger eller forespørsler, er at vi mennesker har et behov for å føle at vi selv bestemmer hva vi skal gjøre. Og det er nettopp dette vi kan bruke til vår fordel. I psykologien kalles effekten for “false choice fallacy”, og den er veldig enkel:

Gi noen et valg mellom to alternativer, som i praksis leder til samme resultat, for å motivere dem til å gjøre det du ber dem om.

Når du spør 5-åringen som føler seg vrang i dag om han vil ha på seg den blå genseren eller den røde genseren, er det langt mer sannsynlig at han frivillig tar på seg en genser. Han føler at han får bestemme hva som skal skje, men du oppnår det ønskede resultatet.

Den samme effekten kan en dyktig leder bruke. Jeg husker min tidligere sjef brukte dette på en kollega som ofte klaget over at ting ble gjort i feil rekkefølge. Når hun ville ha han til å gjøre kjedelige oppgaver, valgte hun to av dem og spurte hvilken han syntes var viktigst å få gjort først. “Hva tror du, er det best for deg å starte med månedsrapporten, eller å få orden på arkivet?”

Det som på overflaten kanskje virker som en litt barnslig måte å forholde seg til folk på, er altså utrolig effektivt for å få folk ombord med det du vil de skal gjøre – uansett alder.

Så enten du vil motivere samboeren din til å ta mer av husarbeidet. Kollegaen eller medstudenten din til å dra litt mer av lasset. Eller en 7-åring til å spise i hvert fall én grønnsak: Husk å alltid gi dem et valg mellom to alternativer som vil lede til resultatet du ønsker deg.

Du vil veldig raskt se at ikke bare får du ting som du ønsker oftere – men folk vil være langt mer fornøyde og motiverte når de gjør det du ber dem om!

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

Legg igjen en kommentar

Top