Hvordan hemmeligheter bygger tettere bånd.

Hemmeligheter under dyna

I forrige artikkel her på Livskoden.no beskrev jeg hvordan du kan fokusere på ting du har til felles med andre mennesker for å raskt skape rapport. I denne artikkelen skal jeg ta for meg den andre ingrediensen i å mestre rapportbygging på rekordtid.

Det viser seg nemlig at jo mer personlig informasjon vi mennesker deler med hverandre, jo nærmere føler vi oss til hverandre. Les den setningen en gang til, for det er ikke sikkert den betyr det du først trodde.

For hadde jeg sagt dette i motsatt rekkefølge hadde du sannsynligvis følt at det var den mest åpenlagte påstanden noensinne: “Jo nærmere vi føler oss til hverandre, jo mer personlig informasjon deler vi med hverandre.” Men det var ikke det jeg skrev, og ikke det jeg mente.

Er det en “høna eller egget”-situasjon her? Hvordan kan vi være sikker på at det er deling av personlig informasjon som gjør at vi føler oss nær hverandre, og ikke det at vi føler oss nær hverandre som gjør at vi deler personlig informasjon?

 

Psykologien.

Vel, for å teste dette gjorde psykolog Arthur Aron et eksperiment hvor han delte to grupper forsøkspersoner inn i par som stilte hverandre en rekke spørsmål. Når de var ferdige, fikk de et spørreskjema for å rangere hvor nær de følte seg den andre personen i paret.

I den ene gruppen var spørsmålene helt hverdagslige og veldig lite personlige, av typen “Hva er din favoritthøytid?”. I den andre gruppen, derimot, var spørsmålene langt mer personlige og intime. Disse inkluderte spørsmål som “hvordan føler du at ditt forhold til din mor er?”

Ikke overraskende rapporterte forsøkspersonene i den andre gruppen, med de personlige spørsmålene, at de følte seg langt nærmere og bedre kjent med sin samtalepartner enn det parene som hadde de overfladiske spørsmålene gjorde.

 

Praksisen.

Med andre ord, dersom vi ønsker å benytte oss av denne effekten for å skape gode forhold til nye mennesker raskt må vi våge å være åpne og nysgjerrige. Vi må ikke bare be vår samtalepartner om å dele personlig informasjon om seg selv, vi må også være villig til å dele vår personlige informasjon med dem.

Og det er ikke spesielt vanskelig å få dette til, heller. Selvsagt er det gjerne en fordel å sørge for at det første spørsmålet eller historien ut av vår munn ikke er over-streken personlig. Men det er veldig lett å bygge seg opp fra noe hverdagslig og til noe mer personlig. Det eneste vi trenger for å få dette til er å vite hvilke tema vi ønsker å prate om, og så lede samtalen dit.

En samtale som starter med hvilken årstid noen liker best, kan raskt gå videre til ens beste ferieminner, som igjen kan ta steget videre til hvem vi aller helst kunne tenke seg å reise på ferie med – og hvorfor den personen er så viktig for oss. Plutselig er vi inne på temaer som kjærlighet, familie og personlige vennskap og historier.

Det skal ikke så mye til for å bli flink til å kommunisere med andre på denne måten. Og dette bygger altså nære relasjoner på kort tid. Alt det krever er at du trener deg på å ha mer personlige og betydningsfulle samtaler med andre. Finn tema som interesserer dere begge, hvor dere har ting til felles, og hvor dere kan dele personlig kunnskap om hverandre.

Hvem skal du gjøre dette med, for å skape et nærmere bånd?

Lykke til, og kos deg!

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

Legg igjen en kommentar

Top