Hva er egentlig de beste bildene for nettdating?

Det finnes nesten overraskende mye forskning på nettdating, og nesten utelukkende konkluderer denne forskningen med at bildene på profilen din er det absolutt viktigste elementet – uavhengig av kjønn eller alder.

Bilder er viktig. Bilder er avgjørende. Bilder er alt.

Så hva er de beste bildene?

Også her finnes det mye forskning – men nå må vi begynne å være forsiktige. Det er nemlig ikke så lett å svare på dette spørsmålet som man kanskje først tror, selv om forskningsresultatene er veldig tydelige.

La oss se på noen av de mest vanlige resultatene først, og så diskutere hvorfor vi må være forsiktige.

Forskerne Tracy og Bell gjorde i 2011 en større studie for å finne ut hvilke typer bilder menn og kvinner fant mest tiltrekkende hos det motsatte kjønn. De fokuserte på ansiktet og overkroppen, og viste menn og kvinner bilder av det motsatte kjønn hvor personen på bildet viste glede (stort smil), stolthet (løftet hode og bryst, hevede armer), skam (senket hode og bryst) og et nøytralt ansiktsuttrykk.

man_onlinedatingprofileResultatene var tydelige. Kvinner fant menn som viste stolthet signifikant mer attraktiv enn menn som viste glede, nøytralitet eller skam (i den rekkefølgen). Menn, på den andre siden, fant kvinner mest attraktive når de viste glede og smilte.

Den amerikanske nettdatingsiden okcupid har også gjort store studier på sine brukeres bilder. De kanskje mest interessante funnene der, som går hånd i hånd med funnene over, er at kvinner får mest positiv oppmerksomhet når de ser i kamera og smiler eller gir et flørtete blikk.  Mens menn på sin side får mest oppmerksomhet når de ikke ser i kamera og ikke smiler.

Disse resultatene er godt kjente og dokumenterte, og mange oppfordrer menn til å ha profilbilder på nettdatingsider hvor de ikke smiler, ikke ser i kamera, og gjerne ser alvorlig ut eller ut som de er fornøyde – men ikke glade (altså stolte).

smileOg ut fra forskningsresultatene er det lett å tenke at dette er det beste rådet som kan gis, men er det virkelig så enkelt?

Når vi ser på forskningsresultater som dette må vi huske at selv om disse resultatene gir oss en bedre teoretisk forståelse for hvordan ting fungerer, så er det alltid flere faktorer med i bildet som forskningen ikke har tatt høyde for.

I dette tilfellet har forskningen for eksempel basert seg på vurderinger av ett enkelt bilde. For å få et mest mulig vitenskapelig korrekt svar er det nemlig viktig å redusere antall faktorer som påvirker forsøkspersonenes avgjørelser mest mulig.

Så hva hadde skjedd dersom vi lot forsøkspersonene bedømme en samling av bilder for å avgjøre hva de synes om en persons attraktivitet, fremfor kun ett bilde?

Se for deg at Ole har funnet den perfekte poseringen, det perfekte uttrykket av stolthet som de aller fleste kvinner ville rangert som det mest attraktive uttrykket han kunne hatt, samtidig som han har funnet akkurat den riktige vinkelen å se bort fra kamera på. Så langt, så bra.

Men se for deg at Ole hadde et galleri med 5-6 bilder av seg selv, med den identiske perfekte poseringen på alle bildene.

Tror du dette hadde gjort han mer, eller mindre, attraktiv?

På nettdating ser vi på bildene til potensielle partnere av to grunner:

  1. For å finne ut om de er attraktive for oss.
  2. For å få en god ide om hvordan de virkelig ser ut.

Selv om Ole ser sitt beste ut på alle sine bilder, og dermed kanskje kan score høyt på 1, så vil de nærmest identiske ansiktsuttrykkene på alle bildene gjøre at han scorer veldig lavt på 2. Dette kan gjøre det kjedelig å se på albumet hans, og i verste fall til og med skape en følelse av at han skjuler noe.

Så hva burde vår konklusjon her være?

På dette emnet, som med de fleste andre, er det viktig å lytte til forskningen dersom vi vil maksimere våre resultater. Likevel må vi også være flinke til å se hvordan strukturert forskning vil fungere i den mer kompliserte virkelige verden.

For Ole vil det være lurt å ha bilder som viser et stolt ansiktsuttrykk uten at han ser i kamera, men det burde ikke nødvendigvis være det eneste ansiktsuttrykket han viser dersom han vil maksimere sine resultater. Som i dating eller forhold er variasjon stikkordet til suksess.

Og det samme gjelder selvsagt for Kari, som raskt kan oppfattes som litt endimensjonal dersom hun smiler eller flørter til kamera helt likt i alle sine bilder.

Så gi dine potensielle partnere en mulighet til å se deg fra litt ulike sider, sørg for å ha med både nærbilder av ansikt og bilder som viser mer av kroppen din, bruk gjerne din beste posering – men ikke bare den ene poseringen.

Og så kan du jo vurdere å ha dette vitenskapelig perfekte bilde som profilbildet ditt 😉

 

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

Legg igjen en kommentar

Top