Hvordan bruke alles favorittemne til å gjøre folk mer interessert i deg.

Favorittema

Hva er ditt favorittemne å snakke om? Film? Musikk? Sport? Zombier? Hemmelige militærbaser på månen?

Jeg vet hva ditt favorittemne er, enten du villig innrømmer det eller ikke. For det er det samme emnet som alle mennesker har. Ditt favorittemne å snakke om, er deg selv.

Men ikke i en hvilken som helst sammenheng eller situasjon, selvsagt. For du er jo hverken selvopptatt, selvgod eller den som har det største behovet for å vise deg frem hele tiden. Er du vel?

Når situasjonen er riktig, derimot, da elsker du det. Bare innrøm det. Og det er ingenting galt i det, for det gjelder – i følge psykologisk forskning – oss alle.

Men hva er da den “riktige situasjonen”? Vel, det er når du opplever at den eller de du snakker med er oppriktig interesserte i å høre om deg. Når de er genuint nysgjerrige på deg, når det du sier har en positiv effekt på interaksjonen, når de liker det de hører.

Men selv om dette er den ideelle situasjonen å snakke om oss selv i, en situasjon hvor vi ikke blir selvbevisst og føler oss som en narsissist, så er det ikke bare da vi liker det.

 

Forskningen.

Forskerne Tamir og Mitchell fra Harvard Universitet gjorde i 2012 en studie på dette. De la blant annet sine forsøkspersoner i en fMRI-maskin, en maskin som måler hjerneaktivitet, og ba dem fortelle om enten sine egne eller andre menneskers meninger om ulike tema. I tillegg ble de i halvparten av tilfellene fortalt at deres venner ville høre det de sa, og i halvparten av tilfellene fortalt at ingen kom til å høre hva de sa.

Resultatene var tydelige. Når forsøkspersonene snakket om sine egne meninger økte aktiviteten i den delen av hjernen som skaper gode følelser i oss. Og dette var uavhengig av om noen hørte det de sa eller ikke.

Med andre ord: Når vi snakker om oss selv føler vi oss bedre, uavhengig av om noen lytter eller ikke.

 

I praksis.

Men i den virkelige verden er det selvsagt fordelaktig at noen hører hva vi har å si – og at de er interesserte i hva vi har å si – for at dette skal ha noen praktisk effekt på livet vårt.

Så når vi vet at alle mennesker føler seg bra når de får snakke om seg selv, og vi vet at mennesker foretrekker et publikum som er genuint interessert. Ja da har vi vel oppskriften på gode samtaler der, vel?

Det eneste vi må trene oss på, er å faktisk være genuint interessert i den vi snakker med. For dersom du er nysgjerrig på menneskene du møter, på hvem de er som person, på hva de tenker, mener og føler – da er du langt på vei.

Deretter trenger du bare trening i å vise denne nysgjerrigheten. Bli flink til å stille spørsmål om ting du virkelig lurer på, fremfor bare de vanlige overfladiske spørsmålene som de fleste stiller hverandre.

Hva liker du, i andre mennesker? Hva er det viktig for deg å vite om en potensiell venn, elsker eller kjæreste?

Begynn å snakk med menneskene rundt deg om disse temaene. Vær nysgjerrig på deres meninger og opplevelser. Vær genuint interessert i hva de har å dele med deg. Oppmuntre, spør oppfølgingsspørsmål – og selvsagt del det du tenker om det du hører.

Så snart du mestrer dette vil mennesker flest begynne å føle seg fantastisk rundt deg. Og mennesker vi føler oss fantastisk rundt, er mennesker vi ønsker å være mer rundt. Sannheten er at vi er interessert i de som er genuint interessert i oss. Så ved å være interessert i andre, vil andre være mer interessert i deg!

Og om du ikke virkelig er nysgjerrig på den du snakker med? Vel, kanskje det er på tide å finne noen nye å tilbringe tid med?

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

One thought on “Hvordan bruke alles favorittemne til å gjøre folk mer interessert i deg.

Legg igjen en kommentar

Top