Hvordan du kan ta deg til rette for å bli bedre ansett.

Ta deg til rette

Vi nordmenn blir gjerne oppdratt til å være forsiktige rundt nye mennesker. Vi ønsker ikke å fornærme noen eller utfordre andres komfortsoner, og det virker kanskje fornuftig det. Men psykologisk forskning forteller oss nå at dette ikke nødvendigvis er veldig lurt dersom vi vil oppnå ting.

I en studie gjort i 2011 ble en gruppe mennesker bedt om å lese et utvalg av historier. I den ene historien hadde en besøkende på et kontor tatt seg en kopp kaffe fra maskinen som var merket “Kun for ansatte”. I den andre historien tok en regnskapsfører seg til rette med å bøye regler slik at de best passet til seg selv der han jobbet.

Begge personene i disse historiene ble ansett som å ha mer kontroll, og mer makt og innflytelse, enn personer i identiske historier som ikke tok seg disse frihetene.

Dette er bare en av flere studier som viser at vi mennesker har en tendens til å anta at de som tar seg til rette i miljøet de er i, også er mennesker med god selvtillit og høy innflytelse. I tilfeller hvor deres oppførsel er regelrett uhøflig vil vi, naturlig nok, selvsagt likevel ikke ha en spesielt høy mening om personligheten deres. Men når oppførselen komplimenteres av en personlighet vi liker, er altså historien en helt annen.

Det er nemlig lite som gjør at folk slapper av rundt deg så mye som at du slapper av rundt dem. Og en enkel måte å demonstrere at du er avslappet og komfortabel på er å ta deg til rette. Så lenge du ikke krysser deres grenser eller totalt ignorerer sosiale normer, vil dette kun øke deres anseelse av deg.

Si, for eksempel, at du kommer til et jobbintervju. Når du går inn i rommet for intervjuet med tørr munn og ser en kanne med vann og tomme glass ved veggen har du tre muligheter:

1: Du kan ignorere vannet og håpe at de vil tilby deg noe å drikke.
2: Du kan kremte, fortelle at du har en tørr hals, og spørre om det er greit at du tar deg litt vann.
3: Du kan gå over til vannet, si noe i retning av, “er det greit at jeg tar meg et glass?” og forsyne deg.

De fleste velger alternativ 2, noen velger også dessverre alternativ 1. Men psykologien forteller oss altså at den mer direkte holdningen hvor du tar deg til rette og antar at du selvsagt kan få et glass vann, er den som vil imponere mest. Det signaliserer at du vet hva du vil ha, at du ikke er redd for å be om det, at du er vant til å få ja, og at du også har selvtilliten til å bli fortalt et nei.

Det samme er sant i alle situasjoner hvor du møter andre mennesker, spesielt for første gang. Skal du på en date vil du tjene mye mer på å ta deg til rette, uansett hvor dere er, enn å vente på at daten din skal tilby deg det du ønsker. På en sosial sammenkomst vil du oppleves som mer spennende dersom du setter deg ned i sofaen når du føler for det, enn dersom du spør om det er greit at du setter deg. Spesielt i situasjoner hvor andre rundt deg føler seg litt usikker, vil denne demonstrasjonen av selvkomfort øke din anseelse betraktelig.

Når du vet hva du vil og gjør det som er mest naturlig for å skaffe deg det, vil du oppleves som en selvsikker person som man kan føle seg trygg med.

Så tren deg på å ta deg til rette med et smil som signaliserer at du ikke forsøker å tråkke noen på tærne. Du vil raskt se hvordan venner, kolleger eller partnere begynner å reagere på deg på en ny måte.

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

6 thoughts on “Hvordan du kan ta deg til rette for å bli bedre ansett.

  1. Det er nok litt begrepsforvirring også i selvutviklingsmiljøet. Det som her kalles «å ta seg til rette», er det vi kaller «å ta sin plass» (men prinsippet er akkurat det samme).

    Hos oss har «å ta seg til rette» en negativ betydning, altså ser vi her et eksempel på hvordan ett og samme begrep kan ha helt motsatte betydninger.

    1. Semantikk er alltid et interessant tema ja, de samme ordene og uttrykkene kan ha helt ulike betydninger for ulike mennesker. Ord betyr egentlig ingenting før man er enig om hva ordene definerer.

      Det skal også sies at folk flest faktisk oppfatter det å ta seg til rette (på måten som jeg sikter til i denne artikkelen) som en negativ ting, og det er nettopp det jeg ønsker å endre på, siden det (som artikkelen nevner) ikke er noe galt i å gjøre mer av det enn folk flest gjør.

      Kan du utdype på hva deres definisjon på «å ta seg til rette» er?

      For ordens skyld, min assosiasjon til «å ta sin plass» er to-delt. I den ene betydningen betyr det å ikke gjemme seg bort, ikke sky unna, men å ta opp den fysiske plassen man trenger – ofte i situasjoner hvor man er rundt mange mennesker. Dette er selvsagt en bra ting, som både signaliserer selvtillit og komfort. Den andre, mer negative, betydningen for meg er å «holde seg til sin stasjon i livet» (eks: «Din plass er på pulten bakerst i hjørnet, ikke tro du kan sitte fremst i klasserommet!»). Hvilken en sikter til blir selvsagt tydelig ut fra konteksten det blir sagt i.

      Forskjellen på dette og det jeg snakker om i denne artikkelen, er naturligvis at min definisjon av «å ta seg til rette» er å gjøre de tingene man ønsker å gjøre (innenfor visse grenser, selvsagt). F.eks å ta seg det glasset med vann når man er tørst, dersom det er et tilgjengelig.

      Takk for kommentaren!

  2. Vi bruker begrepet «å ta sin plass» om det å kreve den plassen man har rett på, i en situasjon der man står ovenfor andre som prøver å ta mer plass enn de har rett på (ta seg til rette). I slike «konkurranser» gjelder det å finne den rette balansen, slik at man fremstår som en person som er trygg i settingen, men samtidig ikke går over grensen for å være ufin.

    Jeg ser at det kan være et pedagogisk poeng i å stille spørsmål ved etablerte begrepsforståelser, men har også erfart at dette over tid kan føre til utilsiktede konsekvenser, og i verste fall skape et mulighetsrom for manipulering. Dette skjer gjerne i organisasjoner når det er generasjonsskifte, og alle i den eldre generasjonen har innarbeidet en egen begrepsforståelse, og tar dette for gitt. De nye som kommer inn kan ikke vite at begrepene brukes på en måte som avviker fra den «vanlige» forståelsen hvis ingen informerer dem om det, og det fører til konflikter og kaos.

    1. Akkurat. Jeg er enig i det du skriver om din definisjon av å ta sin plass her. Men det denne artikkelen handler om er ikke «konkurransen» om (fysisk eller sosial) plass. Artikkelen her beskriver det å «føle deg som hjemme».

      Skulle jeg skrevet en artikkel om å ta den plassen man trenger, ville det handlet om ting som f.eks: Per er på en fest med mange folk. Dersom han tar sin plass betyr det at han ikke gjør seg liten, at han ikke hopper unna hver gang noen er i nærheten av han – men heller lar dem gå rundt seg. Forskjellen på det, og det denne artikkelen handler om, er at «å ta seg til rette» her betyr at når Per ankommer festen, så rydder han plass i kjøleskapet til drikken sin og tar seg til rette i sofaen – uten at han føler at han er nødt til å spørre om lov til å gjøre det.

      Jeg tror kanskje vi er enige om begrepene her, men du definerte ikke hva «å ta seg til rette» betyr for deg, så det er vanskelig å si sikkert.

      Forøvrig må du også huske på at det ikke finnes en felles definisjon i ordboken av uttrykk som dette. Du beskriver det som «etablerte begrepsforståelser», men selv om noe er etablert for deg, så betyr det ikke at det er etablert på akkurat samme måte for alle andre. Både ord og uttrykk kan bety ulike ting i ulike subkulturer, på ulike dialekter – og som du påpeker, i ulike aldre.

      Det er derfor det er viktig å være oppmerksom på at ordene og uttrykkene vi bruker ikke nødvendigvis betyr det samme for de vi snakker til som de gjør for oss, og vi må alltid ikke bare være villig – men ivrig etter å diskutere og definere betydningen med vårt publikum, slik at vi er sikre på at vi har samme forståelse for det vi snakker om 🙂

  3. Eksempler på den negative definisjonen av «ta seg til rette» ville f.eks. være å forsyne seg av andres drikke i kjøleskapet, uten at man bidrar med noe selv til festen.

    1. Selvsagt, og jeg håper ikke at artikkelen på noe sted føltes som en oppfordring til å være ufin? Derav setningen: «I tilfeller hvor deres oppførsel er regelrett uhøflig vil vi, naturlig nok, selvsagt likevel ikke ha en spesielt høy mening om personligheten deres.»

      Eksemplene som gis i artikkelen, og det som ble brukt i forskningen artikkelen refererer til, krysser ikke grensene for hva som er sosialt akseptabelt. Men det er likevel mer enn hva folk flest ville gjort, fordi mange av oss har blitt trent til å være «overhøflige», noe som skader oss mer enn det hjelper. Det handler altså om å finne balansen hvor man (som nevnt i siste paragraf) ikke tråkke folk på tærne, men viser at en er selvsikker og trygg på seg selv uansett hvor en er.

Legg igjen en kommentar

Top