Hvordan få (nesten) alt du vil ha.

Hva ønsker du deg? Hva trenger du i ditt liv?

Trenger du noe materielt? Som for eksempel nye hodetelefoner til telefonen din? Hva med en ekstern skjerm du kan koble til laptopen slik at du har to skjermer? Kanskje du har lyst på en liten bærbar pc du kan koble til TVen din for å vise film og sånn på?

Eller kanskje du trenger hjelp til noe. Noen som kan hjelpe deg med nettsiden din? Noen som kan gi deg tilbakemelding på den historien du har skrevet? Noen som kan hjelpe deg lage et treningsprogram?

Uansett hva det er du trenger, eller ønsker deg, i ditt liv – er det en enkel måte å skaffe deg det på.

Spør.

Men det må selvsagt gjøres riktig.

De aller fleste av oss liker å føle seg bra. Og vi vet fra både psykologien og egen erfaring at en av de beste måtene å føle seg bra på er å føle at vi har gjort noe bra for andre. Klisjéer som «den beste gaven er den du gir, ikke den du får» eksisterer for en grunn. Folk vil gjøre ting for andre, men bare dersom de vet at de kommer til å føle seg bra på grunn av det.

Dersom du forlanger eller forventer at andre skal gjøre noe for deg, så vil du ikke inspirere spesielt mye glede. Folk som krever hjelp, blir sure om de ikke får det, eller ikke viser at de setter pris på det i etterkant får svært sjelden det de vil ha. Men folk som er flinke til å inspirere andre til å føle seg bra etter å ha gjort noe for dem – de får det aller meste.

Samtlige av eksemplene jeg nevnte over er ting jeg selv har fått, eller fått hjelp med, fra andre kun fordi jeg spurte. Noen ganger har jeg spurt de jeg visste kunne hjelpe meg direkte, andre ganger har jeg spurt «alle» rundt meg via facebookstatuser eller bare å nevne det for alle jeg snakket med.

Nå har vel og merke jeg brukt mye tid på å bygge et stort nettverk. Jeg har 2000+ venner på facebook (vil du være min venn? Legg meg til her og send meg en melding å si hei, så får vi begge utvidet våre nettverk;), noe som gjør det mer sannsynlig at noen kan hjelpe meg med det jeg spør om. Men enda viktigere enn et stort nettverk er innsatsen jeg gjør for å inspirere andre til å føle seg bra, og vise at jeg er en det er verdt å hjelpe.

 

Hvordan inspirere andre til å føle seg bra for å hjelpe.

Min venn, den internasjonalt kjente coachen, Johnny Soporno fra Canada liker å snakke om det han kaller å «putte kaniner i hatter». Her refererer han selvsagt til den klassiske tryllekunsten hvor magikeren drar en kanin opp av hatten. «For å kunne gjøre det,» sier Johnny, «må noen ha puttet kaninen nedi der først.» Og Johnny vil være den som gjør dette for folk rundt seg. Han gjør ting for andre så ofte han har anledning, for å få dem til å føle seg bra, for å få dem til å prestere bedre, eller for å hjelpe dem se bra ut for verden rundt seg.

Når de får det de vil, eller lykkes med det de gjør, takket være hans hjelp – setter de ekstra pris på han, og ønsker å gi han noe tilbake når de har anledning.

Dette handler, selvsagt, ikke om å leve for å tilfredsstille andre, om å telle hvem som har gjort mest for hvem, eller om å slippe alt i ditt liv for å gjøre alt andre ber deg om. Det handler bare om å bruke dine ressurser for å hjelpe andre der du ser at du har en anledning.

Dersom en venn eller bekjent av deg ser ut til å trenge noe du kan hjelpe med – hjelp. Dersom du ser noen på gata som plages med noe, spør om du kan hjelpe. Dersom noen ber deg om noe, still opp så lenge du har anledning.

Når det er en vane for deg å bruke din overflødige tid/energi/ressurser på ting som dette vil du begynne å skape et miljø rundt deg som ønsker å gjøre det samme for deg. Vi mennesker har et behov for å føle en viss mengde likevekt i våre forhold, og folk som føler at du har gjort noe for dem vil ønske å gjøre ting for deg når de får sjansen til det.

Som en ekstra bonus, så gjør det underverker for selvbilde og selvtilliten din å vite at du er en bra person som gjør gode ting for andre fordi du selv velger det – og ikke fordi de forventer det.

 

Men sørg for at de setter pris på det!

Når du er en person som gjør ting for andre, er det en viktig ting du må huske på: Du må sørge for at de vet at du gjør dette fordi du ønsker å gjøre noe hyggelig for dem.

Sørg for at folk setter pris på innsatsen og hjelpen din. Ikke la noen ta deg og din hjelp for gitt. Og når noen forlanger eller forventer at du skal hjelpe, så må du også føle deg fri til å si nei. Eller i det minste be dem om å spørre ordentlig i stedet for å kommandere.

Når andre mennesker setter pris på å ha deg i ditt liv, vil de gjøre alt de kan for å hjelpe deg å ha det bra.

 

Så spør – men ikke forvent.

Andre kan ikke gjøre bra ting for deg med mindre de vet hva som ville vært en bra ting å gjøre.

Så spre ordet. Begynn å fortelle folk rundt deg hva du trenger eller hva du har behov for hjelp med. Gjør det klart at du ville satt stor pris på den eller de som kunne hjelpe deg med dette. Vær åpen, ærlig og direkte – uten å forsøke å late som om det ikke er viktig for deg.

Og så må du huske på at du ikke alltid vil få alt det du ønsker deg, for innimellom er det ingen som har ressursene du trenger. Men du vil bli overrasket over hvor mye i livet ditt som kommer til å nesten automagisk bare ordne seg – dersom verden rundt deg vet hva du trenger eller ønsker deg.

få det du vil ha

Lykke til!

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

Legg igjen en kommentar

Top