Hvordan fortelle gode historier, og få nye venner på kjøpet.

Vi har tidligere på denne bloggen snakket om hvordan vi lett møter nye venner. Alt fra å dele hemmeligheter, til samtaleteknikker som Genuin Interesse hjelper. Jeg har også tidligere skrevet om hvordan historiefortelling kan øke din innflytelse.

Men i dag skal vi se på hvordan dine historier kan hjelpe deg knytte nye vennskapsbånd, og hvordan du kan bli bedre til å fortelle dem.

 

Hvordan funker det?

Som vi har snakket om tidligere på denne bloggen, er det lite som er så effektivt for å skape gode samtaler med fremmede som å finne noe vi har til felles. Og det er nettopp her historiefortelling kommer til sin rett.

Når du trener deg på å fortelle historier som holder på folks oppmerksomhet, vil nemlig hjernen deres gjør det hjernen gjør best i slike situasjoner: Den leter etter assosiasjoner.

Så mens du forteller din historie, vil den andres hjerne lete etter opplevelser, meninger, holdninger eller tanker som matcher det du forteller. Den andre vil altså aktivt lete etter hva dere har til felles, slik at h*n selv kan bygge et tettere bånd med deg!

 

Hvilke historier skal vi fortelle?

For å komme i gang med dette må du rett og slett bare trene deg selv på å fortelle historier. Og disse trenger ikke være fantastiske, legendariske historier. De kan være enkle, hverdagslige opplevelser som på en eller annen måte vekker en følelse hos deg selv og dine lyttere.

Det kan være om den morsomme gamle dama du så på bussen i dag. Om favorittferien din. Om den deilige hytteturen. Om dagen alt gikk galt (helst fortalt med et smil). Om hva som helst. Temaet er ikke så viktig som folk flest tror, det er opplevelsen du beskriver som teller.

Og å komme i gang med en historie er lettere enn de fleste tror. Det er nemlig ikke slik at du trenger en direkte invitasjon, eller en gang en naturlig overgang. I de fleste tilfeller holder det å starte med:

“Så jeg var på bussen/hytta/ferie/jobb/whatever for litt siden, og da …”

Bare de første få sekundene kommer tilskuerne dine til å lure på hvorfor du snakker om dette, men så snart historien er i gang blir de for opptatt av å lytte til den til å lure på det noe lengre.

 

Noen tips for god historiefortelling.

God historiefortelling er en kunst i seg selv, og jeg kunne nok skrevet mange sider dersom jeg skulle gi en grundig innføring i det. Men for de aller fleste holder det å fokusere på noen hovedpunkter. Her er mine tips:

  • Fortell med emosjonell innlevelse.
    Historier som bare inneholder beskrivende fakta blir kjedelige. Men historiefortellere som lever seg inn i historien, med glede, latter, frustrasjon, oppgitthet – det er engasjerende.
  • Vær animert.
    Ikke sitt/stå rett opp-og-ned mens du snakker. Bruk ansiktsuttrykk og gestikulering med armer og kropp for å understreke din opplevelse av det som skjedde for å engasjere og hjelpe andre leve seg inn i historien.
  • Varier tonefall.
    Vi har vel alle blitt kjedet halvt ihjel av noen som snakker med akkurat samme tonefall gjennom hele historien sin. Ikke vær en av dem. Varier tonefall, volum og tempo etter historien. Morsomme, spennende og energiske deler har høyere tempo og volum. Når du beskriver noe deilig, avslappende eller behagelig snakker du roligere og lavere.
  • Unngå lange pauser, og hold historiene kort.
    Med mindre du er en veldig dyktig historieforteller burde historiene dine ikke være mer enn 30-45 sekunder, til å starte med i hvert fall. Unngå å ta lange pauser mellom setninger, og unngå å snakke i en halv evighet. Begge delene får historiene til å føles trege, og gjør at den andre begynner å tenke på helt andre ting enn det du snakker om.
  • Tren deg på å fortelle dine favoritthistorier.
    Gode historiefortellere trener. De forteller de samme historiene om og om igjen, ikke bare til andre mennesker – men også til seg selv. Hvor mange ganger tror du ikke en profesjonell stand-up komiker har repetert materialet han fremfører foran et publikum?

Et siste tips er å begynne å studere folk som er dyktige til å fortelle historier eller tale. På YouTube, TED.com og andre sider finnes det haugevis av videoer av folk som snakker til publikum. Fra nå av, følg med på hvordan dine favoritter snakker. Tempo, tonefall, kroppspråk – og tren deg på å gjøre det samme.

Lykke til!

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

2 thoughts on “Hvordan fortelle gode historier, og få nye venner på kjøpet.

Legg igjen en kommentar

Top