Hvordan gjøre ditt nei tydeligere – og hvorfor det er så viktig.

Hvordan si nei

Å si nei er noe veldig mange av oss ikke er spesielt flinke til. Hvorfor er det slik, og hva kan vi gjøre for å få et sterkere nei – uten at vi føler at vi er uhøflige eller slemme mot andre?

Når det gjelder å si nei, så er det to ting som hjelper veldig å få på plass, nemlig forståelse for hva et nei virkelig er og betyr for andre, og trening.

 

Hva er, og betyr, et nei?

Å si nei til noen, handler ikke om å såre dem. Det handler ikke om å være slem, om å ikke være omsorgsfull eller å være egoistisk. Å si nei til noen handler om å sette grenser, grenser som er viktige for at dere skal kunne fungere sammen – uansett hvilken rolle dere har til hverandre.

Et ærlig nei er nemlig bra for begge parter. Hver gang du sier ja til noe du ønsker å si nei til, øker du forskjellen mellom hvordan ditt forholdet til den personen er i øyeblikket – og hvordan forholdet til den personen må være for å fungere i lengden.

Si, for eksempel, at du har en venn som har for vane å be deg om å hjelpe han med husarbeid. Siden du alltid sier ja (selv om du ikke har lyst til å gjøre dette husarbeidet), så ender dere opp i et vennskap hvor du blir satt i arbeid hver gang du kommer på besøk. Du ender opp med å ta oppvasken, hjelpe til med oppussing, klippe gress, tømme oppvaskmaskinen, og så videre.

Hvor ofte tror du at du kommer til å besøke denne vennen din? Hvor lenge tror du dette vennskapet kommer til å vare dersom du begynner å unngå han?

Ville det ikke vært bedre å sagt nei og kanskje risikere at han blir litt skuffet i øyeblikket, men sørge for at dere kan bevare deres ellers velfungerende vennskap på lang sikt?

Å si nei handler om å skape de riktige rammene for dine forhold til andre, enten de er vennskapelige, familiære eller profesjonelle. Du MÅ være ærlig om hva du vil og ikke vil for at folk skal se deg for den du er. Bare slik vil de være i stand til å bidra til å skape et velfungerende forhold med deg.

Hver gang du sier ja til noe du egentlig vil si nei til er du rett og slett uærlig. Og på toppen av dette skaper du et falskt bilde av hva deres forhold, din personlighet og dine personlige grenser er. Det fungerer aldri i lengden.

 

Bli komfortabel med ditt nei.

De fleste av oss har blitt oppdratt til å være hyggelige og hjelpsomme, og vi er ikke vante med å si nei. De få gangene vi gjør det, vil våre venner som er vant til å få et ja også ofte forsøke å presse oss til å endre svaret vårt. Er vi usikre på kraften i vårt eget nei, vil vi ofte gi etter.

Det sier seg selv at dette ikke er en heldig situasjon for oss.

Derfor trenger vi trening. Vi må begynne å bruke vårt nei på jevnlig basis. Ikke for å bli kjip og kjedelig, men for å venne oss til at det er et akseptabelt svar i enhver situasjon. Du bestemmer hva du vil si nei til, og ingen andre har noe de skulle sagt om saken.

En fin måte å få mer erfaring på er å begynne å si nei til ting som virkelig ikke har mye å si. Og når vi sier nei, enten det er til et spørsmål om vi vil ha et glass vann, eller om vi kan donere en nyre til noen – så må vi holde oss til det.

Husk, du trenger aldri å forsvare ditt nei. Det er kun du som kan bestemme hva du vil si ja til. Så dersom noen går i gang med å forsøke å presse deg til et ja, er det din jobb å stå fast – og å påpeke til den som presser deg at de må respektere ditt valg.

I tilfeller hvor andre mennesker ikke respekterer ditt nei, eller hvor ditt nei viser dere at dere kanskje ikke er en god match for hverandre, må vi også være villig til å gå hver til vårt. Vi må være villige til å avslutte forhold med mennesker som vi ikke passer overens med på grunnleggende basis. Dette vil ikke bare sørge for at du ikke bruker tid med mennesker som ikke respekterer deg – men det vil også åpne rom i ditt liv for de menneskene som gjør det.

 

Bonus: Det gjør deg også mer attraktiv og likbar.

Det viser seg også at mennesker som er tydelige på hva deres grenser er oppleves som mer attraktive, trygge og tillitsvekkende av andre. Når vi vet at noen sier ja bare når de mener det, og at vi kan stole på at de sier nei når det er noe de ikke ønsker, så føler vi oss trygge på at vi kan foreslå eller gjøre hva vi enn måtte ønske i dette forholdet.

Et tydelig og trygt nei signaliserer også selvtillit, sosial intelligens og det faktum at vi ikke er desperate etter å holde på deres validering. Alt dette forteller psykologien oss at er personlighetstrekk som øker vår attraktivitet og innflytelse.

Syntes du denne artikkelen var hjelpsom eller interessant? Ta en titt på vår artikkel om å sette grenser i dine forhold her.

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

Legg igjen en kommentar

Top