Hvorfor er noen mer suksessfulle enn andre?

Hva skaper suksess?

Hvorfor er noen mer suksessfulle enn andre? Og la oss være ærlige, det handler ikke om penger eller hvor intelligent du er.

Det er mange smarte mennesker som aldri blir suksessfulle… og mange ordinære mennesker som oppnår fantastiske ting i livene sine. Vi har alle de samme 24 timene per dag. Så hvordan klarer noen av oss å oppnå 10x mer resultater på en dag enn andre?

Jeg har personlig vært besatt av å studere disse ultraproduktive menneskene, for å finne ut hva som egentlig er hemmelighetene deres. Og nei, løsningen er ikke noe så enkelt som å kjøpe en ny motivasjonsbok eller å delta på enda et seminar. En fellesnevner jeg har merket blant bestselgende forfattere, CEOs og toppidrettsutøvere er lite overraskende nok… de har mestret sin egen psykologi.

Konsekvensen av å mestre sin egen psykologi betyr å ha et veikart for å bli suksessfull. For å bli mer selvsikker og lykkelig. En del av veien til å mestre sin egen psykologi er å ta et oppgjør med mytene vi forteller oss selv.

 

#1 Myte: Jeg antar at jeg ikke er motivert nok:

“Jeg antar at jeg ikke er motivert nok” er en av de mest destruktive setningene du kan forteller deg selv. Ved å si dette, gir du deg selv tillatelse til å feile i alle områdene av livet ditt. Du sier mer eller mindre til deg selv at du er lat. Du gir deg selv en merkelapp. Du gi deg selv den perfekte unnskyldningen for å ikke skulle forandre deg. Hver gang du forteller deg selv at du ikke er motivert nok, har du allerede tapt kampen.

Det ironiske er at motivasjon har veldig lite med suksess å gjøre. Top performers lener seg ikke på motivasjon alene, de bygger systemer og jobber med sin eget sinn. Når vi ser på noen av disse ultrasuksessfulle menneskene, er det nesten helt utrolig hvor mye de klarer å oppnår på en dag. Så er det det suksess handler om. Bli mer produktiv?

 

#2 Myte: Suksess handler kun om å være mer produktiv:

Mange av oss tenker at å være produktiv = suksess. Hvor mange ganger har du ikke hørt deg selv si «hadde jeg bare hatt mer tid» eller «om jeg bare hadde vært mer produktiv.» Men la oss forestille oss et øyeblikk at du kunne spurt noen på verdenstoppen i sitt felt «hva gjør deg suksessfull?»

Tror du svaret deres ville vært «Det handler kun om mitt produktivitetssystem?»

Så klart ikke!

Allikevel jager vi produktivitet som om det er den magiske løsningen på alle våre problemer. Noe som er ganske forståelig. Fordi det er «enkelt» og rett foran oss. I stedet for å gjøre den harde jobben, søker vi heller etter nye taktikker. Vi prøver en taktikk, og bytter den ut med en annen så fort det blir vanskelig.

Vi vet alle at produktivitet er viktig, men la oss være brutalt ærlige med oss selv: Vi kan være den mest produktive personen på jorden… og allikevel vil ikke det garantere vår suksess.

 

«Magic Bullet Syndrom»

Så du har lyst til å starte en business, men du venter med å skaffe klienter til du har websiden satt opp. Du ser en søt jente ute på gaten, men du «venter» fordi du enda ikke har kommet opp en «sjarmerende» åpningslinje. Du har bestemt deg for å gå ned i vekt, men du må først finne den «perfekte» dietten.

Mye av det som stopper oss fra å oppnå våre egne mål er oss selv. Som i eksemplene over, så er man redd for å ta en sjanse fordi man enda ikke har kommet opp med den «perfekte» formelen for suksess. Dette omtales i produktivitets verden som «magic bullet syndrom».

Og vi er alle skyldige i dette.

Er man ikke fornøyd med livet sitt, vil man gjerne lete etter den ene, enkle snarveien som skal løse alle våre problemer. Vi ser etter den perfekte løsningen som vil forandre livene våre, uten å faktisk legge ned noe hardt arbeid for å oppnå dette.

Graver vi litt dypere, så ser vi at vi leter eksternt etter noe som kan fikse livene våre. Og det verste av alt? Vi vet at vi gjør dette, og allikevel så fortsetter vi!

Produktivitet er viktig ja, men det er ikke hele oppskriften.

 

Mentale rammeverk

Hva vi heller burde fokusere på er våre mentale rammeverk. Dette er linsene vi ser verdenen gjennom. Akkurat som det er viktig å forbedre kroppen vår gjennom trening, så er det viktig å forbedre vår adferd gjennom å forstå vår egen psykologi.

Mange av oss har frykten for å feile: «Hva vil familien og de jeg elsker tro hvis jeg feiler, IGJEN«. Eller vi frykter suksess: «Hva om jeg får jobben, og de oppdager at jeg egentlig ikke er noe god til dette?».

Allikevel, så finnes de som holder ut. De som fortsetter når ting blir vanskelige.

Hva som skiller de sanne suksessfulle menneskene er å ha den mentale styrken til å fortsette. Å ha heltemotet til å vedvare når ting blir tøft. Hadde informasjon og taktikker vært nøkkelen til lykke, ville vi alle vært filmstjernen med six-pack som flyr jetfly og påvirker millioner av mennesker hver dag.

 

Hva kan gjøres? Rett fokuset ditt mot tingene som skremmer deg. Det er hva vi ikke er bevisst på som eksisterer inni oss, som eier oss.

Jeg sier det igjen: Det er hva vi ikke er bevisst på som eksisterer inne oss, som eier oss.

Det øyeblikket du blir bevisst på dine ubevisste handlings- og tankemønstre, er det øyeblikket du får mer kontroll over livet ditt.

Finn ut av dine frykter. Kjettingene som holder deg lenket til livet du har nå. Dette er et sted du kan grave for å finne dine ubevisste mønstre, fordi vi alt for ofte distanserer oss fra tingene som skremmer oss.

 

I en kommende artikkel vil vi snakke om hvordan vi kan forandre våre mentale rammeverk. Inntil da, hva er det som holder deg tilbake fra å bli mer suksessfull i livet ditt? La meg vite i kommentarfeltet under, så besøker vi denne tematikken igjen snart.

Trym Berger
Trym er trainee for den amerikanske adferdslaben Science of People, som underviser og gjør research i kroppsspråk, personlighet og lykkeforskning. Han er foredragsholder og coach for sitt eget selskap KroppsEmpiri, og liker ellers å kaste bort tiden sin på politikk, hvor han blant annet er folkevalgt og innehar flere lederverv. Folk han møter beskriver han som eksentrisk med en god dose klein humor.

Legg igjen en kommentar

Top