Hvordan din informasjonsbias saboterer din datingsuksess.

For å få definisjonen unna vei: Informasjonsbias er betegnelsen som brukes på menneskers tendens til å anta at mer informasjon alltid er bedre.

I utgangspunktet virker det logisk for oss at en større mengde informasjon vil hjelpe oss ta de riktige valgene. Men sannheten er at det ikke nødvendigvis alltid er riktig.

For det første er kvaliteten på informasjonen vi får utrolig viktig. Med dårlig informasjon vil vi ikke ta bedre avgjørelser. Med mye lik informasjon vil vi ikke få en mer nyansert forståelse av en situasjon. Og med mye sprikende informasjon kan vi lett bli forvirret.

I vitenskapen snakkes det ofte om Ockhams barberblad. Rundt år 1300 sa nemlig den engelske filosofen William of Ockham at: «Mellom konkurrerende hypoteser burde den med færrest antakelser velges.»

Med andre ord, for å parafrasere Rema 1000: Den enkleste løsningen er ofte den riktige.

 

Informasjonsbias i dating.

Rema’s slagord er en god læresetning for å overkomme informasjonsbiasen også i dating. For jeg lover at den har sabotert for deg mer enn én gang.

Mange faller nemlig for dette problemet når de forsøker å bestemme hva de skal gjøre i en datingsituasjon. Kursdeltakere, venner og journalister spør meg titt og ofte hva de beste tegnene for at noen er interesserte. Hvordan vet vi om noen har lyst til å kysse? Eller om noen har lyst til å ha sex? Og svaret mitt er alltid det samme: Slutt å se etter tegn.

Å lete etter «tegnene» er å falle for informasjonsbiasen. Vi leter etter mest mulig informasjon for å fortelle oss hva vi burde gjøre. Vi ser etter et stort, blinkende skilt som forteller oss at det er greit å eskalere. Vi vil vite. Vi tør ikke å tro, håpe eller anta.

Men både psykologien og erfaring forteller oss at det er nettopp det vi burde gjøre dersom vi vil ha de resultatene vi ønsker oss.

Og hvorfor det? Vel, det er enkelt:

Se for deg to personer på en date. Begge leter etter de riktige tegnene fra den andre før de tør å gi sine egne tegn eller ta initiativ. Hvor bra vil det gå?

Eller en situasjon hvor du ser noen positive tegn, men vil ha mer informasjon for å være sikker. Og mens du venter på flere tegn så plukker du opp tegn som du tror kan være negative og blir usikker. Eller så venter du så lenge for å samle mest mulig informasjon at den andre blir lei av å vente på at du skal ta et initiativ, og mister interessen.

 

Så hva gjør vi?

Å vente på tegn er å samle på upålitelig informasjon. Det er å nøle. Det er å fraskrive seg ansvaret for selv å tørre å gå for det du vil ha.

Så slutt å let etter tegn. Slutt å samle unyttig informasjon.

Ved å anta at den som gir deg oppmerksomhet er interessert vil du oppføre deg mer selvsikkert. Ved å tørre å ta initiativ vil du være mer spennende. Ved å stå for din attraksjon til den du snakker med vil du oppleves som tryggere.

Den enkleste antakelsen er alltid at noen som gir deg oppmerksomhet er interessert i deg. Så bruk Ockhams barberblad. Dropp din informasjonsbias. Og ta ditt initiativ når du selv ønsker.

– Torkel

PS: Dersom du er mann og ønsker hjelp med datingen, så har jeg en hel nettside som vil hjelpe deg, bare klikk her.

Finn meg på sosiale medier:

Bli med i min facebookgruppe Centered Communication.
Følg meg på Instagram @tjguttormsen.
Følg min YouTube kanal.

Mine mest populære nettkurs:

Authentic Assertiveness: Next level communication skills.
The secrets of Confidence and Communication.
How to make friends and create better social circles.

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

2 thoughts on “Hvordan din informasjonsbias saboterer din datingsuksess.

Legg igjen en kommentar

Top