Innbiller du deg bare at du er sjenert, kanskje?

En gruppe menn som beskrev seg selv som sjenert ble i et eksperiment introdusert for en gruppe sjenerte kvinner. Over to dager fikk mennene snakke med hver enkelt av disse kvinnene i tolv minutter hver.

Først etter eksperimentet var over ble sannheten avslørt: De kvinnelige deltakerne var ikke sjenerte i det hele tatt, de var normalt utadvendte kvinner som trodde de var med i et eksperiment for å snakke med normalt utadvendte menn.

Mennene var jevnt over overrasket over hvor lett det hadde vært å snakke med disse kvinnene. Og senere rapportere at de også at etter eksperimentets slutt hadde det vært mye mindre vanskelig å snakke med kvinner enn før. Nå turte mange av dem til og med å ta initiativer til å be kvinner de møtte med seg ut på date.

Senere ble disse mennene på nytt kalt inn, og denne gangen sammen med en ny flokk sjenerte menn. Alle ble sammen plassert i et rom med nye, ukjente kvinner. De tidligere mannlige deltakerne tok raskt initiativet til å konversere, mens de nye sjenerte mennene holdt seg i bakgrunnen.

Dette eksperimentet har blitt gjennomført ved flere anledninger, og er et av mange eksempler på i hvor stor grad vår oppfatning om vår egen og andres personligheter preger våre interaksjoner.

De sjenerte mennene i første del av eksperimentet klarte å skape gode samtaler med de normalt utadvendte kvinnene fordi de trodde at de begge var i samme sjenerte båt.

Når de senere innså at samtalene de hadde skapt var med kvinner som vanligvis ville skremt dem eller gjort dem usikre, innså de at det ikke var skummelt å prate med andre. Og dette gjeldt uansett hvilke antakelser de hadde om deres personlighet.

Eksperimentet viser at den sosiale selvtilliten din kun sitter i hodet ditt. Den kommer fra innstillingen du går inn i en situasjon med. De utenforliggende faktorene, som andre mennesker og deres personligheter, har faktisk ingenting å si for hvordan du lykkes i sosiale situasjoner.

Studier viser også at mennesker har en tendens til å anta at fysisk attraktive mennesker er utadvendte og usjenerte. Dette er langt fra sannheten, men en faktor som gjør at spesielt mange menn som anser seg selv som sjenerte nøler enda mer for å ta kontakt med jenter de synes er tiltrekkende.

Målet med denne artikkelen er å vise deg at det finnes vitenskapelige undersøkelser verden over som viser at det ikke er noe annet enn din innstilling til en situasjon eller samtale som dikterer hvordan du oppfører deg i den.

Anser du deg selv til å være sjenert, usikker eller kjedelig så vil du ofte presentere deg slik når du snakker med andre. Spesielt dersom du tror at den du prater med er utadvendt, selvsikker og morsom. Dersom du derimot bestemmer deg for å være avslappet og imøtekommende i en situasjon, så er det slik dine samtalepartnere vil oppfatte deg!

Den berømte bilfabrikanten Henry Ford sa: «Enten tror du at du kan, eller så tror du at du ikke kan. I begge tilfeller vil du ha rett.” Min mor pleide si, ”tro kan du gjøre i kirka, i det virkelige livet må du vite!”

Så bestem deg! Bestem deg for at du kan ta kontakt med de du finner attraktive og at du kan skape gode interaksjoner med hvem som helst. Og vit at det er lett å ha gode, interessante og sjarmerende samtaler med hvem som helst!

Så snart du har bestemt deg, og vet at du kan dette, så vil resten i stor grad komme av seg selv. Alt du trenger er å være villig til å feile litt i starten for å lykkes i det lange løp.

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

One thought on “Innbiller du deg bare at du er sjenert, kanskje?

Legg igjen en kommentar

Top