Kan vi kontrollere vår forelskelse? Ja, sier nå et par forskere.

Man kan ikke styre hvem man får følelser for, kan man vel? Det er i hvert fall visdomsordene jeg har blitt fortalt hele mitt liv. Men selv om det er noe vi alltid har trodd, trenger det å være sant?

Det er kanskje for tidlig å si noe sikkert om dette, men ferske forskningresultater tyder på at det kan være mulig.

 

Forskningen viser..

Forskerne Sandra Langeslag fra universitetet i Missouri, og Jan van Strien fra Erasmus universitet i Rotterdam har undersøkt dette spørsmålet. I sin studie samlet de 40 personer. Halvparten av disse var i et forhold, mens halvparten nylig hadde gått gjennom et samlivsbrudd.

Teknikken forskerne instruerte sine forsøkspersoner til å bruke er kalt “reappraisal”, eller “revurdering” eller “regulering” på norsk. Denne teknikken handler, enkelt forklart, om å bevisst assosiere selvvalgte tanker til det vi ser på.

Deltakerne på forsøket hadde med seg 30 bilder av sin nåværende eller tidligere partner. Disse bildene ble vist til forsøkspersonene, samtidig som de be bedt om å fokusere på noe spesifikt.

Halvparten av gruppen ble bedt om å fokusere på et positivt aspekt av sin kjæreste/tidligere kjæreste hver gang de så et bilde, kalt “opp-regulering”. Den andre halvparten ble bedt om å fokusere på noe negativt, beskrevet som “ned-regulering”.

Både før og etter øvelsen ble gjennomført, ble deltakerne også bedt om å rangere intensiteten av sine følelser for partneren/exen. Og resultatene fra denne studien var tydelig:

Deltakerne som hadde gjort opp-regulering rapporterte sterkere følelser av kjærlighet for personen på bildene etter øvelsen. Og de som hadde gjort ned-regulering rapporterte reduserte følelser.

For å være sikker på at dette ikke bare var noe deltakerne sa, målte forskerne også deltakernes hjernebølger. Det som på engelsk beskrives som “The Late Positive Potential Brainwave” og som sier noe om den emosjonelle intensiteten man opplever, viste at de som hadde gjort ned-regulering opplevde mildere følelser etter eksperimentet. Og de som gjorde opp-regulering opplevde sterkere følelser.

 

Ekspertene mener..

Både Dr. Holly Parker som underviser i psykologien bak nære forhold ved Harvard Universitet, og James Gross fra Stanford universitet, mener resultatene kan være korrekte.

“Det finnes mye bevis,” sier Dr. Parker, “på at vi kan dramatisk endre hvordan vi ser noe eller noen, basert på hvordan vi formulerer våre tanker om dem.”

“Kjærlighet er åpenbart ikke en enkel følelse,” sier Dr. Gross. Men han mener likevel at vi til en viss grad kan regulere våre følelser, også de kompliserte, ved endrede tanker.

Men samtidig er det viktig å påpeke at dette bare er ett eksperiment, gjennomført med kun 40 forsøkspersoner. Mer forskning på området er helt klart nødvendig før vi med sikkerhet kan begynne å si noe konkret om et komplisert tema som dette.

Likevel peker resultatene til noe vi allerede vet: Våre følelser er et resultat av våre tanker. Dersom vi har muligheten til å regulere hva vi tenker om noe eller noen, vil det da ikke også påvirke hvilke følelser vi utvikler?

 

Og enten dette viser seg å være sant eller ikke, så kan det umulig skade å følge rådet som denne forskningen gir oss:

Fokuser på det du elsker ved noen når du ønsker å vedlikeholde eller bygge sterkere følelser for din partner. Og etter et brudd så vil det helt sikkert ikke skade deg å begynne å fokusere på det du ikke likte med exen din.

Hva tror du? I hvor stor grad tror du at du kan påvirke dine følelser for andre?

 

PS: I mitt kurs om sosial selvtillit vil du lære mer om både å skape bedre samtaler med eksisterende partnere – og hvordan du kan møte nye mennesker som kan bli fremtidige partnere. Ta en titt på kurset her.

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

Legg igjen en kommentar

Top