Lær deg å lese andre bedre, ved å unngå denne typiske feilen.

lese andre

“Jeg hadde ikke tenkt å si noe,” sa jeg til min venninne, “men nå som jeg har mer informasjon, så ..” Jeg fortalte henne videre om at jeg ikke likte en av hennes bekjente spesielt godt, etter måten han hadde oppført seg med meg sist jeg traff han.
“Hvorfor hadde du ikke tenkt å si noe?” Spurte hun, etter at hun hadde sagt seg enig i min konklusjon.
“Jeg hadde ikke nok informasjon, det kunne jo hende at det foregikk noe i hans verden der og da som jeg ikke visste noe om og at hans oppførsel ikke var et konstant personlighetstrekk. Men nå som du har gitt meg mer informasjon om han, skjønner jeg at dette er noe som går igjen og derfor sier noe om hans personlighet, og ikke dagen han hadde der og da.”

Okei, så var det siste svaret mitt kanskje ikke riktig så utfyllende og elegant i øyeblikket, men det var i hvert fall det jeg forsøkte å forklare til henne. Det jeg hadde forsøkt å unngå var å gjøre det som kalles en fundamental attribusjonsfeil.

I psykologien defineres fundamental attribusjonsfeil som vår tendens til å tro at oppførsel kommer nærmest utelukkende fra personlighet, og ikke fra situasjonen noen er i. Spesielt i individualistiske kulturer, som vår norske kultur, har vi en sterk tendens til å gjøre dette når vi ser på andre. Når vi ser på oss selv, derimot, bruker vi oftere situasjonen vi var i for å forklare vår oppførsel enn vår personlighet.

 

Hvordan fungerer det?

Se for deg at du ser en mann gå ned gata. Noen meter foran han mister en gammel dame handleposen sin, og varene hennes ruller ut over halve fortauet. Mannen fortsetter å gå, tråkker unna varene til den gamle damen og fortsetter ned gata uten å hjelpe.

Hva tror du at dine tanker om denne mannens manglende hjelp ville vært? At han var uhøflig? Lite hjelpsom? Selvopptatt?

Hva om han var sent ute til et viktig møte på sitt barns skole? Var på tur på sykehuset for en viktig avtale? Hadde ryggproblemer som gjorde at han ikke en gang kunne hjulpet selv om han hadde ønsket og hatt tid?

Vi skal selvsagt ikke unnskylde dårlig oppførsel bare fordi det kan hende at vedkommende har en god unnskyldning. Men vi må også være forsiktig med å hoppe til konklusjoner om noens personlighet basert på oppførsel i en enkel situasjon.

Dette er viktig både for å bli flinkere til å lese mennesker og situasjoner, og for å øke din innflytelse over andre.

For å kunne si noe med relativt stor sikkerhet om andres personlighet, må vi følge med på deres oppførsel over tid. Vi må teste våre antakelser om dem, og vi må få nok informasjon til å være sikker på at vi unngår å gjøre en fundamental attribusjonsfeil.

 

Hvordan unngå å falle i fellen.

Det er ikke til å unngå. Uansett hvor godt du kjenner til denne fellen så kommer du til å falle i den til tider. Selv lærte jeg om fundamental attribusjonsfeil i det første året av mine psykologistudier på NTNU for mange år siden. Og selv om jeg har gjort mitt beste for å unngå den siden da, så snubler også jeg til tider.

Men en god måte å trene seg opp til å gjøre denne feilen minst mulig er å alltid lete etter flere eksempler som støtter din konklusjon om noens personlighet, når din konklusjon kommer fra oppførsel du ser.

Dersom du for eksempel føler at en venn av deg er uansvarlig fordi han er for sen til et møte, tenk deg godt om. Er det noe som skjer hver gang, ofte, eller bare en gang i blant? Dersom det bare er en gang i blant, så er det mer sannsynlig at det kommer av situasjonelle årsaker enn hans personlighet.

Og husk, når du forsøker å analysere personligheten til noen du nettopp har møtt, basert på hva du opplever av dem i øyeblikket – så vil du nesten alltid falle for den fundamentale attribusjonsfeilen. Og det er for så vidt helt greit, så lenge du er åpen for at du tok feil og villig til å endre din oppfattning når du får mer informasjon.

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

Legg igjen en kommentar

Top