Du tror meg kanskje ikke, men multitasking er umulig.

Multitasking

Jeg mistenker at jeg kommer til å gjøre meg litt upopulær med denne artikkelen. Kanskje sitter du allerede og rynker på nesa litt og leser denne artikkelen mest for å finne feilen som gjør at du kan bevise at jeg tar feil og at multitasking er ekte.

Hvorfor er det så viktig for så mange av oss å tro at vi er dyktige på dette?

Å kunne utføre mer enn én oppgave på samme tid er noe mange mennesker tar stolthet i. Spesielt nå i dagens samfunn, hvor vi har så utrolig mange stimuli rundt oss hele tiden, opplever folk at de multitasker konstant.

De ser på tv, samtidig som de jobber med en oppgave på datamaskinen og skriver meldinger med en venn på telefonen. Det er vel multitasking på sitt beste det, vel?

Nei.

 

Forskningen om multitasking.

Forskning viser nemlig at du ikke utfører flere oppgaver samtidig, du bare skifter raskt frem og tilbake mellom mange oppgaver.

«Ja ja, men det er jo det samme det!» Hører jeg deg si. Men er det det? Hvorfor er det viktig å avlive myten om multitasking?

Mange år med psykologisk forskning viser oss at det er umulig å utføre mer enn én kognitiv oppgave om gangen. Det betyr at alle aktiviteter som krever at du aktivt bruker tanker for å gjennomføre dem krever full oppmerksomhet fra hjernen din.

De eneste unntakene til dette er når en av aktivitetene du gjør er så automatisert at du ikke trenger å bruke noe hjernekapasitet på å utføre den. Dette inkluderer helt enkle aktiviteter som å gå, tygge, kle på deg, eller lignende. Dette inkluderer ikke sammensatte aktiviteter, som for eksempel å kjøre bil.

For uansett hvor flink du er til å kjøre bil, så er det alt for mange faktorer inkludert i aktiviteten til at du kan multitaske. Det er for eksempel umulig å skrive en melding mens du kjører og fremdeles klare å ha full oppmerksomhet på sikkerhet.

Og dette har blitt bevist i forsøk etter forsøk.

I et eksperiment ba forskerne to grupper mennesker gå ned en travel gate. Den ene gruppen skulle bare gå ned gaten uten å gjøre noe annet. Den andre gruppen skulle snakke i mobiltelefon.

Resultatet var tydelig: Gruppen på mobiltelefonen hadde langt flere uheldige sammenstøt med andre folk på gaten mens de gikk. I tillegg hadde forskerne sendt en klovn på enhjulsykkel ned gaten. Og menneskene i gruppe to la langt sjeldnere merke til denne klovnen enn menneskene i gruppe en.

Når vi ikke en gang klarer å ha full oppmerksomhet på å gå ned en travel gate fordi vi snakker på telefonen, hvor stor sjanse har vi til å ha full oppmerksomhet på veien når vi kjører og tekster? Eller på en samtale med vår kjære mens vi ser på tv?

Enkelte av oss har lettere for å skifte frem og tilbake mellom flere oppgaver, raskt og uten spesielt stor anstrengelse. Men uansett hvor flink vi er til akkurat det, så er det viktig at vi er bevisste på at vi faktisk ikke har vår oppmerksomhet på alle disse oppgavene samtidig.

Vi gir dem oppmerksomhet i noen sekunder, før vi flytter den til en annen oppgave. Det vil si at alle oppgaver som krever konstant oppmerksomhet for å gjennomføres tilfredsstillende vil risikere å bli dårlig gjennomført. Når det er snakk om sikkerhet er dette uakseptabelt. Når det er snakk om prestasjoner, vel, da er det opp til deg å bestemme hvor godt du vil prestere.

 

Hvorfor er dette viktig?

Så hva er livskoden i dette? Hvordan kan vi bruke denne kunnskapen til å mester livet enda bedre og lettere?

Vel, dersom du slutter å lure deg selv til å tro at du kan multitaske, så vil du oppnå mye. Dette betyr ikke at du ikke kan gjøre flere ting i samme tidsrom. Det betyr bare at du må begynne å ta bevisste valg om hva du gjør i samme tidsrom.

Dersom du har en rekke oppgaver hvor sikkerhet og prestasjon ikke er veldig viktig, så er det ingenting i veien for å gjøre disse oppgavene så samtidig som du klarer og spare deg selv for tid. Men når resultatet av det du gjør er viktig så du prioritere en oppgave av gangen.

Det vil både løfte dine prestasjoner, gjøre deg tryggere, og avlaste hjernen din slik at du har mer energi til å fokusere på det som er viktig for deg.

Lykke til!

– Torkel

Finn meg på sosiale medier:

Bli med i min facebookgruppe Centered Communication.
Følg meg på Instagram @tjguttormsen.
Følg min YouTube kanal.

Mine mest populære nettkurs:

Authentic Assertiveness: Next level communication skills.
The secrets of Confidence and Communication.
How to make friends and create better social circles.

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

Legg igjen en kommentar

Top