Slutshaming gir dårligere sex.

Dagens gjesteinnlegg kommer fra psykolog Lillian Rydning.


Caroline Omberg vet hvordan det er å bli kalt hore. Hun er ikke den eneste. Veldig mange kvinner blir møtt med dette ordet i løpet av livet. Samtidig har menn hatt lov til å ha en langt lengre liste over sexpartnere enn kvinner. Men hvorfor er det slik? Og hvordan kan dette gi dårligere sex også i parforhold?

Som kursholder hos avansertseksualitet.no og medforfatter av boka Sex gode grunner, er det veldig tydelig at slut shaming fortsatt er med på å gi mange kvinner skam over egen seksualitet og dårligere sex. Vi opplever ofte at mange kvinner forteller at de holder seg selv tilbake seksuelt, kanskje spesielt med en ny partner, uten at de helt vet hvorfor. Mange tør ikke si hva de egentlig liker, ønsker eller har behov for, uten å ha koblet det til frykten for at han (eller hun selv) skal se på henne som «en sånn kvinne.» Hun kan kjenne på en frykt for å være «for mye» hvis hun forteller om alt hun egentlig kunne tenkt seg å gjøre. På denne måten er «hore» fortsatt et stempel som i praksis er med på å begrense kvinners seksualitet, selv for kvinner som sjeldent får høre ordet direkte.

«Horespøkelset» gir dårligere sex for menn også. Uten å være klar over det bringer hun frykten for å være «en sånn kvinne» i hans øyne med seg inn i sexlivet. Da holder hun seg tilbake seksuelt, sexen blir kjedeligere og hun svarer kanskje bare «vet ikke» eller «alt er godt» når han spør hva hun liker.

Torkel Guttormsen her fra livskoden.no har coachet uttallige menn for å få dem til å gi slipp på fordommene sine om kvinnelig seksualitet. Han har sett hvordan menn som klarer å akseptere de ulike sidene av kvinnelig seksualitet har både mer og bedre sex. De har også flere sexpartnere eller fast(e) partner(e) som tar initiativ til sex og til å variere sexen i langt større grad, rett og slett fordi hun ikke er redd for å bli dømt for å gjøre akkurat det samme som han selv gjør.

 

Hvorfor kan han fortsatt ha flere sexpartnere enn henne?

Konsekvensen av horestemplet kan variere fra kultur til kultur og kan medføre alt fra smertefull utstøting som Caroline opplevde, til det som i verste fall er døden. Nesten alle kulturer prøvd å begrense kvinners seksualitet på en eller annen måte. Samtidig har menn stått langt friere til å ha en betydelig lengre liste med sexpartnere.

Årsaken kan man spekulere i, men en teori er at ulike kulturer rundt omkring i hele verden har forsøkt å begrense kvinners seksualitet for å sikre farskap. Det er jo kun hun som kan være 100% sikker på at hun er forelder til barnet dersom hun ikke er jomfru på bryllupsnatten. Men dersom hun er jomfru, og det nygifte paret er sammen mer eller mindre døgnet rundt, uten at han slipper henne ut av syne, kan han være noenlunde sikker på at i hvert fall det førstefødte barnet er hans. Har hun hatt sex tidligere kan han jo risikere at hun er befruktet av en annen mann. Tradisjonelt sett vil derfor det førstefødte barnet være den som arver både gods og gull.

Jomfruer har i mange år vært mannens eneste sikre kort for å sikre at farsarven gikk til et barn som faktisk var hans, og ikke naboens. Ulike kulturer har løst dette med å sikre jomfruelighet på ulike måter, og i kristelig tradisjon har man endt opp med å snakke om to «typer» kvinner: Madonnaen, som var «den ordentlige kvinnen» som var hjemme og stelte hus og hjem, og horen, som har sex fordi hun har lyst og ikke som et resultat av plikt. Dette skillet skaper fortsatt problemer for moderne menn: Det er ikke uvanlig at de får vansker med å tenne på partneren når forholdet blir nært, fordi det blir vanskelig å se på «madonnaen» som et seksuelt vesen.

 

Slutshaming er kvinneundertrykking

Kvinners seksualitet er ikke bare den uskyldige og dydige seksualiteten som kan lokkes frem av roseblader, tente lys og smooth jazz i bakgrunnen. Det finnes kvinner som faktisk tenner på å sende nakenbilder av seg selv, på gruppesex eller til og med på å spille inn porno, for å nevne noe. Mange har et altfor naivt bilde av hvordan kvinners seksualitet og tenningsmønster kan være.

Kvinner som ikke passer inn i bildet «den dydige seksuelle kvinnen» fortjener å slippe å lide fordi de ikke passer inn i for snevre forventninger av hvordan kvinner skal være seksuelt. De fortjener å høre at deres måte å være seksuell på, ikke er «feil» eller at de må være et «offer» fordi de gjør det de gjør. Ingen skal måtte behøve å skamme seg for å ha god kontakt med egne normale seksuelle følelser når ingen skades. I hvert fall ikke når begrunnelsen utelukkende er at hun er kvinne, mens det samme hadde vært langt mer akseptert enn hvis hun var mann. Skam gir sjeldent et godt forhold til egen kropp og seksualitet.

Selv om menn ofte blir sett på som det «kåte» kjønnet, er det jo ikke nødvendigvis sånn at lysten følger kjønnet vi tilfeldigvis har. Det finnes mer enn nok kvinner som har en sterkere sexdrift enn sine mannlige partnere. Likevel kreves det fortsatt at de skal holde sine lyster i sjakk – kun fordi de er kvinner. Og hvis de velger å gjøre noe annet, kommer slutshamingen. Ikke bare fra menn, men også fra andre kvinner.

Men vet du hva? Vi trenger ikke det det lenger. Vi har jo både prevensjon og farskapstester nå. Det er ingen grunn til å fortsette å klenge seg fast til utdaterte holdninger som undertrykker kvinners seksualitet og som gir dårligere sex for både ham og henne.


Aksept for kvinners seksualitet gir bedre sex

Det er ikke noen skam i å endre holdning til kvinner med mange sexpartnerne, som har mindre vanlige måter å uttrykke sin seksualitet på eller som har sex kun fordi hun nyter og har lyst. Det kan faktisk bli langt bedre sex ut av det for begge to.

Vi har et viktig mål med boka Sex gode grunner og kursene i kvinnelig og mannlig seksualitet hos avansertseksualitet.no: Vi ønsker at folk skal ha sex best mulig (ikke nødvendigvis med flest mulig – med mindre flest er nettopp din greie og du gjør det fordi du selv har lyst). Best mulig sex uten skam, skyldfølelse og uten at man bruker sex for å håndtere eller unngå vonde følelser.

Det er først når hun føler seg akseptert for alle delene av sin seksualitet, at hun vil tørre å fortelle om de tingene han trenger å vite for å få til det som ytterst få engang vet er mulig å få til på soverommet. Polyorgasmisk modus og orgasmer på kommando er bare noe av det som er mulig med riktig trening. Men da krever det at han faktisk er villig til å åpne øynene for at kvinners seksualitet kan inkludere ganske mye mer enn det man forbinder med «den skikkelige, ordentlige jenta.»

 

Tenk nytt!

Tenker du fortsatt negativt om seksuelle kvinner? Ta en ny titt på holdningen din til hvordan du tenker at kvinner skal være. Er holdningen din egentlig realistisk, eller har du et for naivt bilde av hvordan kvinner skal være i senga? Og er holdningen din virkelig rettferdig, eller trenger den kanskje en oppdatering? Kanskje er det på tide å velge seg en annen holdning, som for eksempel at kvinner og menn skal ha lik rett til et sunt og gjensidig sexliv? Eller at både kvinner og menn skal slippe å ha sex med skam og skyldfølelse som sengepartnere og har lik rett til å nyte sex?

Ved å handle som om den nye holdningen er sann, kan du oppleve at følelsen endrer seg over tid. Og ja, det kan bety at du må si fra til svigermor, kompisene eller hvem nå enn det er i ditt liv som kaller kvinner horer. Si gjerne at det de holder på med faktisk er kvinneundertrykking. I tillegg skader de seg selv ved å begrense sitt eget sexliv i lengden. Blir sexen dårlig nok, øker risikoen for samlivsbrudd.

Takk for at du delte dine erfaringer Caroline. Ungdom trenger å høre at livet ikke er over selv om et lettkledt bilde er på avveie, spesielt ikke hvis vi alle står opp mot slutshaming og slutter å undertrykke kvinnelig seksualitet ved å trykke den inn i en boks som er altfor liten. Seksualitet er en viktig del av det å være menneske. Å prøve å undertrykke den naturlige drivkraften den er, fører ofte helt feil av sted.

Så kjære deg som blir kalt hore: Vet du hva? Det er faktisk langt verre ting man kan være. En kvinneundertrykkende slutshamer, for eksempel. Det er faktisk de som har problemet og holdninger som ikke hører hjemme i dette århundret, og ikke du. Slutshaming sier langt mer om dem, enn det gjør om deg.


Lillian Rydning og AvansertSeksualitet.no holder sitt neste kurs i Oslo 13. og 14. januar, 2018. Lær mer om hva du vil lære på deres kurs for å forbedre ditt sexliv og dine seksuelle ferdigheter ved å klikke her.

Gjesteskribent
Til tider publiserer vi artikler skrevet av gjesteskribenter som er eksperter i sitt felt. Har du noe å bidra med? <a href="http://www.livskoden.no/kontakt">Ta kontakt</a> og fortell oss hvem du er, hva du har lyst til å skrive om og hva som gjør det dyktig på dette emnet.

Legg igjen en kommentar

Top