Logg av verden i noen minutter, og revolusjoner hverdagen din.

Nesten hver morgen starter jeg dagen min på den samme måten her i USA. Jeg sjekker telefonen min etter viktige meldinger fra mine norske klienter. Så ruller jeg meg ut av senga (gjerne etter å ha syntes litt synd på meg selv først – jeg er ikke en morgenperson). Jeg pusser tennene. Drar på meg en joggebukse, og rusler til kjøkkenet.

På kjøkkenet finner jeg frem frossen frukt og appelsinjuice. Dette putter jeg i en blender og noen sekunder senere er den frosne frukten og appelsinjuicen blitt til en smoothie.

Smoothien tar jeg med meg ut i hagen, mens telefonen blir igjen på kjøkkenet. Siden jeg tross alt bor i Las Vegas, er temperaturen som regel behagelig. Ofte får jeg selskap av en av kattene våre. Vi oss på bakken sammen, hvor jeg nyter smoothien og katta nyter litt ekstra morgenkos.

Etter smoothien er det frokost. Og rett etter frokost braker som regel dagen løs. Derfra er det coachingsamtaler via Skype. Lunchavtaler. Skriving av artikler. Filming av videoer. Og alt annet som hører til i min gjennomsnittlige arbeidshverdag.

Og etter arbeidsdagen er ferdig står som regel middag, sosialisering, kino, fest eller andre aktiviteter på planen. Det går i ett, og sjelden sitter jeg i ro uten spesielt mye å gjøre.

Jeg elsker det jeg gjør, og jeg elsker livet mitt her. Men innerst inne er jeg en introvert. En introvert som jevnlig trenger ro. Tid for meg selv. Stillhet.

Men med Messenger, Snapchat, Gmail, WhatsApp, LinkedIn og Skype i lomma. En PC foran meg. Og to tver i huset som min forlovede ser ut til å mene vil visne og dø dersom de ikke står på til enhver tid.. Ja da er det ofte lite ro og stillhet å få.

Så jeg verdsetter mine stille minutter på morgenen, med smoothien og en kosete katt i sola.

Og jeg stopper ikke der.

For forskning fra blant andre Harvard og Colombia universitet har vist at små pauser er viktig. Miniferier, kaller noen det. Pustepause, kaller andre det. Unnasluntring? Vel, de arbeidsnarkomane kan nok tenke det ordet.

Men mye tyder altså på at små pauser hvor vi stenger ute alt det eksterne og lar oss selv få være alene med tankene våre, kan være med på å øke både produktivitet og trivsel.

Det er nemlig slik at våre tanker ofte blir mer og mer rotete jo mer vi tenker. Flere og flere tanker fyller opp og tar plass i sinnet vårt i løpet av dagen. Og når det skjer blir vi slitne. Vi blir ufokuserte. Og ofte opplever vi medfølgende ustabile humør.

Men disse små avloggede pausene kan altså hjelpe oss. Ved å sette mobiltelefonen i flymodus og slå av PC og TV, gir vi hjernen vår en mulighet til å nullstille seg litt. Å sitte i stillhet og la tankene vandre dit de selv føler for å gå kan gi en mengde gode effekter. Hjernescanninger av de som jevnlig mediterer viser til og med fysiske endringer i hjernen.

Vi har en tendens til å komme opp med nye løsninger på gamle problemer når vi ikke forstyrres av eksterne faktorer. Kreativiteten vår våkner til live når vi ikke legger oppmerksomheten vår på den konstante strømmen av inntrykk vi møter hver dag. Tanker organiseres lettere, glemmes raskere og fullføres oftere – når de er det eneste vi fokuserer på.

Så uansett hvordan din hverdag ser ut – ta pauser. En gruppe studier peker mot at noen minutter pause hver time kan øke den totale produktiviteten din nok til at du mer enn gjør opp for minuttene du ikke jobber.

Og når du tar disse pausene, sørg for at de er ordentlige pauser. Søk stillheten. Søk refleksjon. Det er ikke bare for oss introverte at det er nyttig.

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

One thought on “Logg av verden i noen minutter, og revolusjoner hverdagen din.

Legg igjen en kommentar

Top