Noen reisetips for den reiselystne.

Det er få ting som har gitt meg så mange perspektiver, opplevelser og erfaringer som å det å reise. Men ikke alle reiser gir like mye. Noen turer går raskt i glemmeboken. Mens andre turer er langt vanskeligere å glemme. Men hvilke turer er det som gir mest?

I mine øyne blir en tur ofte «standard». Eller et «eventyr».

En «standard» er i mine øyne artig og avslappende. Men gir kanskje ikke like mye. Typiske turer innen denne kategorien er all inclusive på Kreta. Eller en fylletur med gutta til London. Det er gøy. Men en sitter kanskje ikke igjen med så mange nye opplevelser.

En tur kan selvfølgelig inneholde elementer fra både en «standard» tur og et såkalt «eventyr»:
Turer som ofte ikke er planlagt i detalj. Noe som gir mange muligheter for spontane endringer underveis. Disse turene ender ofte opp med mer spennende aktiviteter, utforskning, oppleving av ny mat, kultur og nye mennesker.

Etter litt filosofering og mimring har jeg kommet frem til at nettopp det å møte nye mennesker på tur, gang på gang har løftet ferier til noe helt annet enn forventet. Enten det har vært snakk om en ferieflørt eller lokale som har vist oss det som er verdt å se. Eller noen skikkelige originaler!

Mange ønsker at ting er stabilt og trygt når de reiser. De tar gjerne inn på et fancy hotell og går på de mest fancy restaurantene. Før de ender opp på en pub. Der de ikke nødvendigvis er interessert i kontakt med nye lokale mennesker.

Jeg skal ikke lyve og ikke si jeg liker luksus. Eller at en luksustur nødvendigvis er kjedelig. Men etter en del reising har jeg funnet ut at dette ikke nødvendigvis er det ideelle for meg. For å få mest mulig ut av de turene jeg har hatt, enten alene eller med venner, har jeg kommet frem til at hvilke mennesker du møter har ekstremt mye å si for hvordan turen blir.

Men hvor finner en spennende mennesker i et ukjent land? Det er et hav av muligheter. Jeg har valgt å liste opp noen «verktøy» jeg har brukt og synes fungerer bra:

CouchSurfing:

CouchSurfing er et nettsamfunn der lokale låner ut en seng eller sofa til turister. I tillegg er mange interesserte i å ta med turister ut for å vise frem nærområdet sitt. Det arrangeres også minglekvelder på ulike utesteder, samt aktiviteter.

Til tross for noen litt spesielle opplevelser, er dette i mine øyne en genial måte å komme i kontakt med folk på. En møter gjerne folk som er genuint interessert i å vise frem byen sin og i tillegg bli bedre kjent helt gratis!

Og for å skaffe kontakter til neste tur, hvorfor ikke låne bort sofaen din eller invitere til en guidet tur?

 

Tinder:

Tinder er kjent for de aller fleste og fungerer stort sett i hele verden. Så hvorfor ikke bruke det på tur?

Det kan være spennende nok i seg selv med en liten ferieromanse. Men hvorfor ikke benytte seg av muligheten til å bli guidet bort fra turistfellene og til de mer spennende og autentiske stedene!

 

Hostel:

Å sove på hosteller er ikke alltid like komfortabelt som et hotell. Og dersom privatrommene et opptatte så medfører det nettopp mindre privatliv. Allikevel kan dette være en genial arena for å møte nye og spennende mennesker.

På hosteller er folk som regel mye mer sosiale enn ved hoteller. Dermed havner en fort inne i en gruppe på utflukter, byturer, vors etc. I tillegg er det gjerne en del sosiale aktiviteter som arrangeres i tilknytning til stedet.

 

Snakke med folk:

Uansett hvor bannalt det høres ut: Hvis du ikke snakker med folk, vil du heller ikke komme i kontakt med noen.

På den andre siden, dersom du er sosial og er interessert i mennesker rundt deg er det få begrensninger for hvor du kan møte lokale spennende mennesker. Kafeer, gata, byen etc. Plutselig er du invitert til ulike aktiviteter som løfter ferien mange hakk.

 

Dette var selvfølgelig bare noen få forslag av utallige måter og steder en kan treffe folk. Det er kun fantasien som setter begrensinger.

Et hinder mange står ovenfor er ofte at en ikke har venner som er interesserte eller har tid til slike turer.

For meg var det totalt uaktuelt å reise alene på tur. Men etter å ha reist litt fant jeg ut at det er faktisk ganske mange som gjør nettopp det. Derfor bestemte jeg meg for å gå ut av komfortsonen og teste nettopp dette.

I første omgang bestemte jeg meg spontant for å dra til Roma neste dag. Uten å tenke på hva jeg skulle gjøre der bestilte jeg en billett til neste dag. Da var det ingen vei tilbake. Og hvor ille kunne det bli? I verste fall noen kjedelige dager!

Etter noen dager i Italia satt jeg igjen med opplevelser, noen morsomme og noen kleine historier, to kontakter i Roma, en i Colombia.

Det er ikke farlig å reise alene. Det krever bare litt mer kreativitet og bruk av sosialmuskelen. Samt at det åpner for mange muligheter.

Og et siste forslag: Når du har fått nye bekjentskaper på tur, hvorfor ikke legge dem til på Facebook og pleie kontakten jevnlig? Så har du plutselig noen stående invitasjoner rundt om i verden til neste gang du måtte ha lyst på en luftetur.

Gjesteskribent
Til tider publiserer vi artikler skrevet av gjesteskribenter som er eksperter i sitt felt. Har du noe å bidra med? <a href="http://www.livskoden.no/kontakt">Ta kontakt</a> og fortell oss hvem du er, hva du har lyst til å skrive om og hva som gjør det dyktig på dette emnet.

Legg igjen en kommentar

Top