Hvordan god seksuell kommunikasjon skaper sexlivet du drømmer om.

Seksuell kommunikasjon
Denne uken har psykolog Amanda fra avansertseksualitet.no tatt over bloggen. Hun bidrar med gjesteartikler med både fakta om sex og seksualitet – og praktiske råd for hvordan du kan forbedre ditt eget sexliv!

Hvor flink er du til å gi uttrykk for hva du egentlig trenger, liker og ønsker? Og klarer du å gi uttrykk for hva du vil ha på en måte som er forståelig for partneren din?

 

Er du direkte eller indirekte når du ønsker noe fra andre mennesker?

La oss ta litt grunnleggende kommunikasjonsteori først: For å kommunisere godt må vi få budskapet vårt, det vil si det vi ønsker å si, over til mottakeren. Budskapet må også tolkes av mottakeren på samme måte som du har ment.

Denne prosessen er imidlertid ikke alltid så enkel, og ofte kan vi kjenne oss ganske sårbare hvis vi skal snakke om ting som er vanskelig for oss. For å beskytte seg mot avvisning eller negative reaksjoner fra andre, blir noen bli ganske vage når de skal si fra om hva de trenger eller har behov for. Dette gjelder kanskje spesielt på soverommet.

I stedet for å spørre direkte «pakkes budskapet inn» i så stor grad at det blir vanskelig for mottakeren å forstå hva du egentlig trenger eller spør etter. «Har du noen planer for middag?» kan være et slikt innpakket budskap. Frykten for avvisning hindrer deg kanskje i å spørre om det du egentlig har lyst til å spørre om: «Jeg har lyst til å spise middag ute med deg – har du lyst til å gå ut sammen med meg?»

Kanskje bruker du slike «innpakkede budskap» i senga også, i stedet for å spørre om det du vil ha? I stedet for å spørre om partneren vil binde deg fast spør du kanskje partneren om: «Hva synes du om fastbinding?» Da sparer du kanskje ansikt hvis partneren din ikke er noe særlig glad i fastbinding, men du får heller ikke kommunisert hvor viktig det eventuelt er for deg å bli bundet fast fra tid til annen.

Slik selvbeskyttelse når vi snakker kan ofte virke mot sin hensikt og gi grobunn for misforståelser og konflikter, siden det blir vanskeligere å tolke budskapet ditt. Partneren kan jo på sin side komme til å oppfatte spørsmålet ditt som at du på en storforlangende måte spør om vedkommende har tenkt å lage middag til deg! Eller som at det er du som ønsker å binde partneren fast!

 

Når hintene svikter

Mange av oss tyr først og fremst til hint som strategi for å få det slik vi vil. Hint, vage antydninger og kroppsspråk kan imidlertid ofte være langt mer tvetydig enn det vi selv tror. Ofte overvurderer vi hvor tydelige vi faktisk er når vi bruker slike indirekte strategier eller når vi «pakker inn» budskapet vårt.

Det er lett å undervurdere hvor mange ulike måter det samme budskapet kan tolkes på. Hvis den andre ikke følger opp «hintene» våre, er det lett å tro at den andre ikke bryr seg om deg. Men kanskje kan en annen forklaring være at du ikke har vært tydelig nok?

Andre ganger forstår kanskje partneren hva du prøver å si, men vedkommende har ikke forstått hvor viktig det var for deg. Skal du fortelle om eller be om noe som er viktig for deg, er det desto viktig at du lar de indirekte strategiene ligge.

 

Fra teori til praksis:

Så hva kan du gjøre for å få mer av det du vil ha? Fortell i stedet om hva du har behov for og hvorfor du har behovet. Be også gjerne om partnerens hjelp til å møte behovet på en måte som ikke er forlangende eller krevende. Det øker sjansen for at du kommer i mål – på både den ene og andre måten.

«Jeg trenger ganske forsiktig stimulering akkuart der siden jeg er ganske følsom. Er det ok for deg å  være ekstra lett i berøringen eller at jeg viser deg hvordan det er aller best for meg?»

 

Utfordring:

Hvis du kjenner på at det er vanskelig for deg å si hva du vil eller ønsker er det ofte nyttig å trene på å gi uttrykk for det du trenger på en gradvis måte. Tren gjerne daglig på å formidle et behov til din partner på en tydelig måte, både på og utenfor soverommet. Ved å gi din partner «fasiten» på hva du trenger for å ha det bra blir du også ofte tydeligere og enklere å leve sammen med.

Og du? Dette er bare noe av det du kan lese mer om i vår kommende bok om mannlig seksualitet. Vi holder også regelmessige kurs i kvinnelig og mannlig seksualitet. Meld deg gjerne på mailinglista for varsel om nye kurs på avansertseksualitet.no om du vil ha mer informasjon og lanseringstilbud når den tid kommer. Gamle kursdeltakere kan ta kursene våre på ny til halv pris for å finpusse de praktiske ferdighetene de får med seg.

Gjesteskribent
Til tider publiserer vi artikler skrevet av gjesteskribenter som er eksperter i sitt felt. Har du noe å bidra med? <a href="http://www.livskoden.no/kontakt">Ta kontakt</a> og fortell oss hvem du er, hva du har lyst til å skrive om og hva som gjør det dyktig på dette emnet.

Legg igjen en kommentar

Top