Vis at du setter pris på andre for å få mer ut av ditt eget liv.

Sett pris på andre

Hvem har hatt en god, positiv, innflytelse på ditt liv? Hvem kommer du på som du kanskje har lært noe viktig fra? Som har vært en stor støtte for deg? Som har hjulpet deg gjennom noe? Hvem har vært en viktig del av ditt liv – og hvorfor?

Seriøst. Ta deg tid til å tenke over det og komme opp med noen navn før du leser videre.

Ferdig?

Sikker?

Ok.

Vi har alle mennesker som dette i livet vårt, enten vi tenker over det eller ikke. Det kan være åpenlagte kandidater, som foreldre, søsken eller bestevenner. Det kan være noen vi lærte noe viktig fra på et tidspunkt, men som ellers ikke har vært en stor del av vårt liv. Lærere, kursledere, medstudenter, kolleger, en gammel sjef.

Når var sist gang du tok kontakt med disse menneskene, og lot dem få vite at de har vært viktig for deg?

Vi har en lei tendens til å glemme å gjøre dette. I beste fall husker vi på det ved viktige anledninger. I bursdager, på jubileumsdager, til jul eller nyttår. Eller når det er for sent..

Jeg er her for å oppfordre deg til å bli flinkere til å gjøre dette, uten å trenge en spesiell anledning. Uten å vente på det riktige øyeblikket. Uten å vente på at det skal “passe”.

Og det er ikke bare fordi du skal la disse menneskene få føle seg bra med seg selv. Dét er egentlig bare en bonus. Grunnen til at dette er lurt å gjøre til en vane, er fordi det fører med seg flere gode effekter for deg og ditt liv:

 

Det øker din selvtillit.

Å reflektere over at det finnes mennesker i livet ditt som har brydd seg nok om deg til å gjøre noe viktig for deg, hjelper på ditt eget selvbilde. Samtidig vil du minne deg selv på de tingene du har lyktes med, det du har fått til, overlevd, skapt, erobret. De positive reaksjonene du får fra de du gir denne tilbakemeldingen til vil også vise deg at du kan gjøre andres hverdag bedre på en veldig god og enkel måte.

Summen av dette er at du føler deg bedre med deg selv og ditt liv. Det øker selvtillit og skaper en mer solid grunnmur for ditt selvbilde.

 

Det øker andres ønsker om å stille opp for deg.

Når andre opplever at innsatsen de har gjort for deg oppriktig settes pris på – så ønsker de å gjøre mer. Vi mennesker er veldig enkle sånn sett. Når vi får en positiv tilbakemelding på noe vi har gjort, så får vi som regel lyst til å gjøre det mer.

Jeg kan selv tenke på mange tilfeller hvor andres positive tilbakemelding til meg har inspirert meg til å jobbe enda hardere for å hjelpe dem. Og det kan vel kanskje du også?

 

Du oppleves som mer karismatisk og tiltrekkende.

En av egenskapene såkalt “karismatiske” mennesker har, er at de er flinke til å inspirere andre til å føle seg bra. Når du får noen til å føle seg bra, blir de mer tiltrukket til deg.

Dette handler ikke om smiger eller falske komplimenter. Dette handler om å se noe som den andre personen selv føler at de fortjener positiv tilbakemelding på – og gi det til dem uten at de trenger å be om det.

Selv tredjeparter, som opplever at du gir disse tilbakemeldingene til andre, opplever deg som mer selvsikker, mer sosialt intelligent og mer karismatisk.

 

Du hjelper andre til å trives bedre med sine liv.

Ok, denne handler ikke direkte om de positive effektene dette har på ditt liv. Men vi kan jo ta et øyeblikk til å ikke være kun egoistisk her, kan vi ikke?

Positive tilbakemeldinger på noe noen har gjort som var viktig for deg, setter fokuset på de bra aspektene av disse menneskenes liv og personlighet. Du vet aldri hva andre går gjennom, og noen ganger holder det med vennlige ord som dette for å løfte noen ut av utfordringer de sliter med.

 

Det finnes flere grunner, men dette burde vel holde?

Gå tilbake til det første avsnittet, og kom opp med noen navn (for du gjorde det vel ikke når jeg først ba deg om det, gjorde du vel din latsabb?). Skriv dem en melding, ring dem, eller snu deg mot dem om de er i nærheten av deg nå – og fortell dem hva de har gjort for deg, og hvor mye du setter pris på det.

Jeg lover deg at både du og de du snakker med vil føle dere fantastiske etterpå. Og gjør du dette til en vane vil du se alle de automagiske effektene jeg beskrev over – og mange flere – begynne å spre seg rundt i livet ditt.

 

Likte du denne artikkelen? Da vil du sannsynligvis også like denne, om viktigheten av å sette grenser for å få bedre forhold.

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

Legg igjen en kommentar

Top