Slik avslører du en løgn, raskt og enkelt.

Det er ikke bare politietterforskere og advokater som trenger å vite hvordan man kan avsløre løgn. For oss vanlige mennesker er det også en ferdighet som kan være kjekk å ha til tider. Og i denne lille artikkelen skal jeg dele en veldig enkel teknikk med deg for å gjøre nettopp det.

Men før vi går i gang så vil jeg oppfordre deg til ikke å være alt for mistenksom til alt og alle hele tiden. For selv om vi mennesker generelt kanskje ikke er så ærlige som vi liker å tro, er det mye som tyder på at de fleste løgnene vi forteller er hvite.

Så ikke begynn å grill typen din på om han egentlig mener det når han sier at de kiloene du har lagt på deg ikke vises, eller betyr noe som helst. Og ikke utfordre dama di for mye på det dersom hun påstår at hun lover at hun likte Star Warsfilmene du tvang henne til å se, like mye som du håpet at hun ville.

Men dersom du mistenker at noen lyver til deg om noe som betyr noe, eller dersom du bare vil ha det litt gøy med noen som forteller en løgn som ikke plager deg, da kan dette være veien å gå.

Løgnforskning viser oss at når vi dikter opp en løgn, så starter vi alltid med en veldig generell idé om hva løgnen er. Den inneholder som regel svært få detaljer siden det er langt vanskeligere å huske detaljene av en løgn enn detaljer fra sannheten.

Når vi dikter opp en løgn, forbereder vi altså denne vage idéen om hva vi skal si, samt svar på de mest opplagte spørsmålene vi kan få. En god måte å fange en løgner på, er derfor å spørre om detaljer på noe de ikke har forventet i det hele tatt.

Noen som forteller sannheten vil bare trenge et par sekunder til å tenke seg om for å komme på detaljene du ber om. Men noen som lyver vil ofte bli stresset, starte å snuble i sine egne ord – og når du har spurt om nok uventede detaljer vil de også ofte motsi seg selv. Dersom du, i tillegg, leder dem inn i dette med noen enkle spørsmål som bygger deres selvtillit i løgnen, blir ofte denne effekten mer tydelig.

En av mine venner pleide å bruke denne teknikken når han møtte på jenter som sa de hadde kjæreste. For å forsikre seg om at de ikke bare løy for at han skulle la være å flørte med dem, smilte han og ble veldig nysgjerrig:

“Å, så koselig da! Hva heter han?” “Hvor kommer han fra da?” “Hvor høy er han?” “Hva jobber han med?” “Hva er favorittfilmen hans?”

Spørsmålene hans varierte fra gang til gang, men var spørsmål som de ikke var vante til å få fra gutter. De gikk ofte fra noe som var enkelt å lyve om i øyeblikket, til detaljerte spørsmål som ofte gjorde at jentene som løy til han ble fanget, rødmet og som regel brøt ut i latter fordi det hele ble litt flaut.

 

Denne teknikken har altså mange bruksområder, men bruk den med måte. Ikke bli den som følger opp alt du blir fortalt med en drøss rare spørsmål bare for å se om du klarer å fange noen i en løgn. Men når du føler at det kan være viktig, eller du vil ha det gøy med noen på noe som er uviktig, vil denne teknikken fungere i de aller fleste tilfeller.

Lykke til!

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

Legg igjen en kommentar

Top