Slutt å prøve, det funker ikke.

Å prøve

Har du prøvd å prøve?

Språk er en snodig greie. Gjennom å utveksle en serie av komplekst sammensatte lyder har vi mennesker utviklet det som trolig er den mest avanserte formen for kommunikasjon på jorda.

For de fleste er disse lydene vi lager så hverdagslige at de ikke tenker over dem. Og de kommer i alle former og varianter. Norge flommer over av dialekter, og selv innenfor hver dialekt finner vi ulikheter i kommunikasjonen. Det er ulikheter mellom generasjoner, mellom ulike interessegrupper og subkulturer.

Noen sier «prøve» mens andre sier «forsøke». Innimellom kaster noen inn det engelske ordet «try» også.

Ordet «klar» kan bety at noe er blankt og rent. Eller det kan bety at noe, et bilde for eksempel, er tydelig. Men som regel betyr det at man er klar, forberedt eller beredt, til å gjøre noe. Med mindre man bor i Trøndelag, da betyr klar ofte at man er sliten og trøtt.

 

Betyr det så mye hvilke ord vi sier, da?

«Jeg er så klar,» sa den søte Trondheimsjenta til gutten fra Nord-Norge som nylig hadde flyttet til bartebyen og som nettopp hadde gitt henne et kyss.
«Åh?» Svarte han ivrig, «vel, vi kan alltids dra .. hjem?»

Definisjonen av «klar» ble veldig viktig i akkurat det tilfellet.

Og ordene vi bruker er ikke bare viktig med tanke på vår forståelse for hverandre. De har også mye å si når vi snakker til oss selv.

For selvsnakk er noe vi mennesker gjør ofte. Nesten hele tida, døgnet rundt. Til tider har vi hele samtaler i hodet vårt. Andre ganger er det bare små påminnelser eller kommentarer.

Og det finnes enkelte ord som virker veldig ufarlig på overflaten. De fleste av dem er korte, ikke-truende ord som vi er så vante med at vi ikke tenker over dem.

 

Hvordan «prøve» ødelegger for oss.

Et eksempel på dette er altså ordet «prøve».

Ordet «prøve» er en moderator og ansvarsfraskriver. Ved å bruke ordet «prøve» skaper vi et grunnlag for at det er greit å ikke gjøre eller få til. Ikke helt sikker på om jeg har rett?

Se for deg at du skal på ferie i noen uker, og du ber en av dine venner om å stikke innom for å mate gullfisken din mens du er borte. Han nikker og svarer, «okei, jeg skal prøve å huske det!»

Vi vet alle at det er en veldig dau gullfisk..

Som coach hører jeg ordet «prøve» hele tiden, og jeg gjør mitt beste for å arrestere de som bruker det.

«Jeg skal prøve å ….» betyr at neste gang jeg snakker med min klient kommer jeg til å få vite hvorfor de ikke ….

Det slår sjeldent feil. Med en gang mine klienter eliminerer ordet «prøve» fra ordforrådet sitt, begynner de også å være mer produktive. Det er nemlig en stor forskjell på å si til noen at:

«Jeg skal prøve å trene i morgen.» Og: «Jeg skal trene i morgen.»

Så slutt å gi deg selv en forhåndsunnskyldning. Slutt å gjøre det lett å feile. Slutt å ta forsiktige standpunkt.

Begynn å være bestemt. Begynn å sette krav til deg og de rundt deg om full innsats. Begynn å stå støtt for den du er, det du skal gjøre og det du skal oppnå.

«Do or do not, there is no try,» sa Yoda. Han kunne ikke hatt mer rett.

– Torkel

Finn meg på sosiale medier:

Bli med i min facebookgruppe Centered Communication.
Følg meg på Instagram @tjguttormsen.
Følg min YouTube kanal.

Mine mest populære nettkurs:

Authentic Assertiveness: Next level communication skills.
The secrets of Confidence and Communication.
How to make friends and create better social circles.

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

One thought on “Slutt å prøve, det funker ikke.

Legg igjen en kommentar

Top