En enkel teknikk for å slutte å prokrastinere.

slutte å prokrastinere

Prokrastinering. Muligens menneskets verste fiende her i vesten. Du skal lete lenge og hardt etter et menneske som ikke har vært borti på denne faretruende skapningen. Den kryper inn overalt.

Den forteller deg at du kan vente en dag til med å øve til eksamen. En dag til går fint. Eller at du kan se på en Netflix episode til. Bare en. Helt til det har gått fire timer, og angsten starter å ta kontroll over hele kroppen din. Når du innser at du har kastet bort tiden på en dårlig såpeopera du aldri ville ha innrømmet til vennene dine at du så på.

I seg selv er ikke oppgaver forferdelige. I hvert fall ikke så forferdelige som mange av oss skal ha dem til å være. Men når prokrastinering kommer inn i bildet, kan selv de enkleste oppgaver virke håpløse.

En person litt utenom det vanlige bestemte seg for å gjøre noe med denne problematikken. Han ønsket ikke lenger å være et offer. Nok var nok!

Hans navn var Francesco Cirillo og hans redning skulle vise seg å komme i form av en tomat. En tomat? Ja, en tomat. En kjøkkenklokke formet som en tomat. Senere har den blitt kalt for pomodoroteknikken. Siden denne «revolusjonerende» oppdagelsen, har Cirillo brukt denne teknikken til å føre krig mot prokrastinering.

Pomodoro Teknikken fungerer som følgende:

  • Sett en tidtaker på 25 minutter og bruk denne tiden fokusert på kun enoppgave som du har bestemt deg for på forhånd. Denne 25-minutter lengden kalles en pomodoro. Uansett hva, ikke gjør eller fokusere på noe annet enn den ene oppgaven. Vil du være ekstra original, så bruk en tomatformet tidtaker.
  • Etter tidtakeren har ringt, gi deg selv en 5 minutter pause til å slappe av og bevege deg litt.
  • Etter pausen, start en ny pomodoro.

Grunnen til at denne teknikken fungerer, er på grunn av at vi deler opp oppgavene inn i små, håndterbare biter. Har du eksamen den kommende måneden, og alt du kan tenke på er de 2.000 sidene i pensum, er det en selvfølgelighet at du kommer til å prokrastinere. Funksjonen til prokrastinering er å «beskytte» deg fra å føle ubehaget ved å ikke mestre en oppgave.

Bruken av pomodoro hjelper deg til å ta tilbake kontrollen over hverdagen din. Fordi hver sekvens er så liten, blir det med ett mye vanskeligere å prokrastinere. Å holde fokuset i 25 minutter, og vite at du kan stoppe etter 25 minutter vil være en enorm hjelp for å holde motivasjonen oppe.

 

Regler:

Det er en bakside med denne teknikken; Du må følge reglene til enhver tid!

Om du sjekker Facebook, tar en telefonsamtale, eller starter på en ny oppgave, telles ikke pomodororunden, og du må starte på nytt. Grunnen til at du vil gjøre dette, er for å skape en vane rundt det å bruke teknikken til enhver tid. Hvis du tenker at det av og til er greit å sluntre unna under en pomodoro, så mister denne teknikken all sin effekt.

Hva om du blir ferdig tidlig med en oppgave tidlig? Forsett. Fortsett med å forbedre hva nå enn det er du kan forbedre inntil du hører den deilige lyden av seier.

Den andre regelen er at du alltid må ta pause. Tar du ikke i bruk pausen vil det være vanskeligere å holde fokuset og motivasjonen oppe. Samtidig vil den lille jævelen, altså prokrastineringen, snike seg inn på deg fordi du ikke har et klart skille mellom når du skal jobbe og når du skal hvile. Det er heller ikke lov til å sjekke e-post eller annet tull under pausen. Pausen skal brukes til å hvile.

 

Hva du trenger:

Det er veldig simpelt. Alt du trenger er tidtakeren på mobilen din og to lister. En liste over hva du skal gjøre i dag. En annen liste over alle fremtidige oppgaver du må gjøre. En måte å strukturere en arbeidsøkt kan se slik ut:

  • Øve på foredraget – 2 pomodori
  • Skrive essay – 4 pomodori
  • Svare på e-post – 1 pomodoro

Du har nå redskapene på plass til å bekjempe denne fryktelig fienden. Dessverre for oss, så har fienden allierte. De er kalt distraksjoner. Distraksjonene sine hovedoppgave er å lede oppmerksomheten til fokuset ditt vekk fra oppgaven. Vi kan dele distraksjonene inn i to kategorier: interne og eksterne.

Interne distraksjoner er forstyrrelser som stammer fra den konstante flyten av tanker. Du blir slått av en geniale ide for et prosjekt du vil starte, eller du får en enorm trang til å se den ene scenen i favoritt tv-serien din. Eksterne distraksjoner er alle kreftene utenfra som forlanger oppmerksomheten din. En kollega som klager over arbeidsoppgavene sine, e-mail eller en telefon.

 

Enkle steg for å beskytte deg mot distraksjoner:

For å takle dine interne distraksjoner skal vi bruke et enkelt, lite knep. Med en gang en tanke du vil bevare slår til, skriv den umiddelbart ned i notatboken din, og fortsett å jobb. Når du har ro i sjelen over at du ikke kommer til å glemme hva det nå enn var du tenkte, vil det å rette fokuset tilbake til oppgaven din bli betydelig lettere. Om det viser seg at denne tanken var viktig, noter det ned på din «to do»-liste etter arbeidsøkten din er ferdig.

Når det kommer til eksterne distraksjoner, ikke vær redd for å si nei. Vær bevisst på hvor mye tid du taper i løpet av en vanlig arbeidsdag på alle distraksjonene som kommer din vei. Om en kollega trenger ditt innspill på noe, fortell han at du er i en pomodoro eller at du kommer tilbake til han om 10 minutter. Du vil bli overrasket over hvor mange som vil forstå og respektere dette.

Kollegaen din er kanskje ikke bevisst på det, men gjennom adferden sin så har han alliert seg med prokrastinering. Ikke la denne alliansen holde deg fra målene dine. Vi er i konstant krig mot denne fienden, så det er din obligasjon å kjempe tilbake med alle midlene du har tilgjengelig.

 

Avslutningsvis vil jeg utfordre deg:

Sett deg et mål om å fullføre 10 pomodori hver dag, og hold fokuset på kun en konkret, håndterbar oppgave om gangen. Med denne strategien tar du vekk den overveldede følelsen av å ha et stort prosjekt foran deg, samtidig som du fokuserer på de individuelle stegene du må ta for å komme i mål.

 

Lykke til med utfordringen og kampen mot vår felles fiende!

 

PS: Er du student og interessert i enda flere teknikker for å superbooste resultatene dine uten å gjøre masse mer innsats? Skaff deg boken Studentkoden, som du kan prøve gratis i 14 dager før du betaler for den om du vil beholde den!

Kilder:
The Pomodoro Technique av Francesco Cirillo
Trym Berger
Trym er trainee for den amerikanske adferdslaben Science of People, som underviser og gjør research i kroppsspråk, personlighet og lykkeforskning. Han er foredragsholder og coach for sitt eget selskap KroppsEmpiri, og liker ellers å kaste bort tiden sin på politikk, hvor han blant annet er folkevalgt og innehar flere lederverv. Folk han møter beskriver han som eksentrisk med en god dose klein humor.

3 thoughts on “En enkel teknikk for å slutte å prokrastinere.

Legg igjen en kommentar

Top