Små avgjørelser gjør deg mer betydningsfull og attraktiv.

ta avgjørelser

Hvor flink er du til å ta avgjørelser? Hvor ofte har du sagt ordene «det er det samme for meg»?

«Hva har du lyst til å gjøre i dag?»
«Jeg vet ikke, hva har du lyst til å gjøre?»
«Samma for meg.»
«Ja, samma for meg også.»
«Så.. hva har du lyst til å gjøre?»

Enten spørsmålet er om dagens aktiviteter, hva man skal ha til middag, hvor man skal gå ut, hvilken film man skal se, eller hva som helst annet, så ender man alt for ofte opp i disse situasjonene. Ingen tar en avgjørelse, og man ender opp med å pine seg gjennom beslutningsprosessen.

Hvorfor skjer dette? Hva er det som skaper denne beslutningsvegringen hos folk? Er det frykt for å ta ansvar? Er det at man faktisk ikke bryr seg og det virkelig er det samme for oss?

Sannsynligvis kommer det kun fra en dårlig vane. Vi vil ikke ta opp for mye plass, eller vi orker ikke å tenke på det, eller vi vil være sikker på at den/de andre er fornøyde og er redd for å ta en avgjørelse de ikke vil like.

Og problemet med dette stikker dypere enn bare at beslutningsprosessen tar lengre tid enn nødvendig. Når vi ikke i det minste gir et forslag på hva vi ønsker, gjør vi nemlig to ting:

  1. Vi undergraver vår egen betydning.
  2. Vi reduserer vår innflytelse og attraktivitet.

 

Vi undergraver vår betydning.

Mennesker som ikke tar avgjørelser anses som følgere. Tradisjonelt sett blir disse menneskene tatt mindre og mindre hensyn til av de som ønsker å lede. Når vi nedspiller vår egen betydning ved å ikke dele våre ønsker og behov med menneskene rundt oss, risikerer vi å ende opp i sosiale situasjoner og grupper som ikke passer til oss. Over tid skaper dette et liv vi ikke ønsker oss.

Ved å ta opp lite sosial plass på denne måten, ender vi opp med minimal innflytelse på vårt eget sosiale liv. Vi blir ofte lett dratt inn i situasjoner vi ikke ønsker. Dette kan komme som et resultat av sosialt press, eller fra at andre ikke en gang tenker over våre behov.

 

Reduksjon av innflytelse og attraktivitet.

Vår innflytelse er direkte avhengig av om andre lytter til oss eller ikke. Noen som aldri bidrar til avgjørelser eller tar opp sosial plass, får mindre sosial oppmerksomhet. En forsiktig forespørsel fra en som aldri ber om noe legges mindre vekt på enn et tydelig forslag fra en som folk er vante til å lytte til. Ønsker du å ha påvirkning på ditt sosiale liv, du være villig til å ta avgjørelser og komme med forslag.

Det er også store mengder forskning som viser at mennesker som oppfører seg som ledere anses som mer attraktive enn de som ikke gjør det. Et eksempel er forskerne som viste bilder av en gruppe menn til to grupper mennesker, som ble bedt om å rangere attraktiviteten til mennene på en skala fra 1 til 10. Den første gruppen fikk ingen informasjon om mennene, mens den andre gruppen ble fortalt at mennene var ledere i sitt profesjonelle liv. Denne andre gruppen rangerte i snitt mennene som 2 nummer mer attraktive enn den første gruppen.

 

Dette betyr likevel ikke at du trenger å være «sjefen» hele tiden, eller at det alltid må være ditt ansvar å bestemme hva som skal skje. Det betyr bare at du må trene deg på å ta små avgjørelser, komme med forslag, og aldri aldri igjen si ordene «det er det samme for meg».

Så snart du blir flink til å komme med forslag, enten de blir fulgt eller ikke, vil du etablere deg selv som en sterkere sosial leder. Din attraktivitet vil stige i andres øyne. Og ikke minst: Du vil begynne å skape et liv som er designet for deg, og ikke et som viker unna for alle andre.

 

Lykke til!

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

Legg igjen en kommentar

Top