En enkel måte å aldri glemme noens navn igjen.

“La meg se om jeg får dette til,” sa jeg til de fem jentene som satt rundt bordet foran meg. De så nysgjerrig på meg, og det gjorde også de to kursdeltakerne jeg var ute med som nettopp hadde introdusert meg til jentene.

“Line, Silje …. Marie? Tone og Marit.” Jentene, helt sikkert hjulpet av noen drinker, ropte i begeistring og bekreftet at jeg hadde rett. “Hvor mange av dere husker mitt navn?” Spurte jeg, og de ble umiddelbart stille. Ingen av dem meldte seg.

Dette er ikke jeg som skryter av min fantastiske hukommelse for navn. For sannheten er at jeg, som de fleste andre, er elendig på det. Men innimellom husker jeg på å bruke en av mine husketeknikker for navn, og i denne artikkelen skal jeg dele disse teknikkene med deg. Men først:

 

Hvorfor er det viktig å huske navn?

Psykologien forteller oss at når vi bruker noens fornavn i en samtale så øker vi følelsen av tillit den andre har til oss. Dette leder til at andre liker oss litt bedre, at de føler at vi “ser” dem, og øker ofte også deres interesse i å bli kjent med oss.

Navn har makt. Dersom du, for eksempel, ønsker å dra noens oppmerksomhet fra samtalen de står i og til deg, er det ingenting som er så effektivt som å si navnet deres. Og dersom du vil få noen til å ta din side i en diskusjon vil du øke sannsynligheten for at de gjør det ved å bruke navnet deres. Eksemplene er endeløse.

Så ved å huske navnene til mennesker du nettopp har møtt, kan du veldig raskt øke deres følelse av tilhørighet og interesse i deg og samtalen deres.

 

Men hvordan gjør vi det?

Jeg har i løpet av mitt liv blitt introdusert til et hav av teknikker for å huske andres navn. Og med hukommelsen til den gjennomsnittlige husfluen, så trenger jeg dem også. Men i min erfaring er det to teknikker som funker bedre enn noen andre, og når jeg bruker dem sammen er de nesten uslåelige.

  • Husk navn gjennom assosiasjoner.
    Det første jeg gjør når noen forteller meg navnet sitt, er å tenke på om jeg allerede kjenner noen med det navnet. Når jeg kommer på en person jeg allerede kjenner, assosierer jeg min nye venn med min gamle venn. Siden jeg ikke kommer til å glemme navnet på min gamle venn, trenger jeg bare å huske hvem jeg tenkte på når jeg møtte denne fremmede, så vil navnet komme til meg. Denne lille tankeprosessen gjør også at vi gjentar navnet til den fremmede mange nok ganger i våre tanker, selv om det bare er i løpet av noen få sekunder, til at vi øker sannsynligheten for at vi vil huske det.
  • Bruk navnet i samtalen, umiddelbart.
    Ikke bare gjenta navnet deres når de forteller det for å være sikker på at du hørte det riktig, men bruk navnet deres i en av de første setningene du sier til dem. Ved å bruke navnet deres øker du ikke bare sannsynligheten for at du husker det fordi du nå både har tenkt og sagt det, men du bygger din selvtillit til at du vet hva navnet er. I tilfeller hvor du ikke kan bruke assosiasjonsteknikken fordi du ikke kjenner noen med det navnet, er en veldig fin oppfølgingssetning å påpeke nettopp det. “Zuigly? Det var et ukjent navn for meg, jeg liker det! Hvor kommer navnet Zuigly fra?”

 

Men hva om jeg ikke husker på husketeknikken?

Dette er, forhåpentligvis, både lette og åpenbare teknikker. Kanskje har du hørt dem før og tenker at dette kan du jo allerede. Men siden du trykket deg inn for å lese denne artikkelen, gjetter jeg på at du fremdeles har problemer med å huske navn innimellom?

Kan det være fordi du ikke har trent nok på å benytte deg av disse teknikkene hver eneste gang du møter noen fremmede?

En fin måte å trene deg selv på dette er å tvinge deg selv til å bruke teknikken hver gang du innser at du har glemt noens navn.

“Unnskyld, men jeg må innrømme at jeg helt har glemt navnet ditt. Hva var det igjen?”
“Labbetuss.”
“Labbetuss, ja! Jeg hadde en barndomsvenn som het det, han var på tv. Hyggelig å møte deg, igjen, Labbetuss.”

Når du har vært gjennom den prosessen mange nok ganger vil du oftere huske på å gjøre den fra starten av  – slik at du slipper å innrømme din forglemmelse.

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

Legg igjen en kommentar

Top