For å få mer gjort, tilgi deg selv for at du ikke alt har gjort det.

Vi lever i et samfunn som verdsetter produktivitet. De som er flinke og får gjort mye, nyter gjerne en høy status blant kolleger og folk flest (selv om enkelte kan være noe misunnelige). De som blir liggende litt etter, derimot, blir ofte kritisert eller kjeftet på.

De fleste av oss opplever skyldfølelse dersom vi føler at vi ligger etter med oppgavene våre, eller er for sen til en deadline. Sannsynligvis kommer det av alt dette presset vi har på oss fra andre. Men hjelper det, egentlig, på vår produktivitet?

 

Forskningen.

Psykolog Michael Wohl bestemte seg for å finne ut av dette, og gjorde en studie med en gruppe universitetsstudenter.

Studentene rapporterte i løpet av skoleåret sitt sin egen oppfatning av innsats og produktivitet. Og også hvor skyldig de følte seg dersom de lå etter på arbeidet.

Wohl samlet disse rapportene fra studentene gjennom to eksamener, og resultatene var tydelige. Studentene som hadde tilgitt seg selv for å ligge etter eller ikke gjøre en god nok innsats på den første eksamenen, presterte langt bedre på eksamen nummer to enn de studentene som ikke hadde tilgitt seg selv for manglende innsats.

Dette er en av flere studier som tyder på at skyldfølelsen vi legger på oss selv dersom vi mislykkes – eller bare ikke gjør så mye som vi mener vi kunne gjort – ødelegger mer enn den hjelper. En konstant gnagende følelse av skyld, dårlig samvittighet eller selvkritikk er nemlig svært ødeleggende for vår motivasjon.

 

Grunnen.

Det er nemlig ingenting som tyder på at negative følelser gjør noe som helst for å motivere oss til neste prestasjon. Snarere tvert imot. Negative følelser som vi assosierer til en viss arbeidsoppgave eller prestasjonssituasjon, gjør at vi er mer trolig til å unngå eller utsette oppgaven. Bare tenk på det, hvor motivert pleier du å føle deg for en oppgave som du assosierer med skyld eller skamfølelse?

Når vi tilgir oss selv, derimot, reduserer vi disse negative tankene. Vi nullstiller oss selv, og er klare til å gå i gang med en ny innsats.

Myten om at vi ikke vil gjøre en god nok innsats om vi ikke legger press på oss selv, er nettopp det: En myte.

Så neste gang du kjefter på deg selv for ikke å ha gjort en god nok innsats på noe, slutt. Tilgi deg selv, og finn motivasjonen din i ditt hvorfor i stedet.

Lykke til!

Torkel
Torkel Guttormsen er lektor i psykologi, med en mastergrad i pedagogikk. Han har jobbet som coach og foredragsholder siden 2009, skrevet hundrevis av artikler for nettsteder, aviser og magasiner, og publisert flere bøker. Torkel bor for tiden i Las Vegas, og savner freia melkesjokolade med smørbukk.
http://www.genuine-connections.com

Legg igjen en kommentar

Top