Hvordan bli mer tiltrekkende med et godt førsteinntrykk.

førsteinntrykk

Vi vet alle hvor mye førsteinntrykk har å si for hvordan andre oppfatter oss. Men de færreste vet ikke hvor mye kontroll vi faktisk kan ha over førsteinntrykket vi gir.

Det har vært mye diskusjon rundt hvor fort vi danner et førsteinntrykk. I Malcolm Gladwells bok «Blink» viser han til at det hverken tar syv minutter eller syv sekunder, men så lite som to sekunder eller mindre. Førsteinntrykket skapes altså momentant. Folk danner ikke et førsteinntrykk av deg i det du starter å snakke til dem. Å nei du! De danner et førsteinntrykk i det du blir en blink på radaren deres.

Det sekundet du går inn i et rom og en person av interesse blir bevisst på nærværet ditt, vil personens underbevissthet umiddelbart starte å lage antagelser om hvem du er.

Det vitenskapelig navnet for dette er «thin-slicing», som er basert på teorien om at vi kan lage ganske nøyaktige vurderinger om en person ved å observere dem for bare et øyeblikk. Gjennom bare et par blikk gjør vi vurderingen om vi liker et annet menneske, om de prøver å flørte med oss eller om personen er venn eller fiende.

Og heldigvis for oss kan vi bruke «thin-slicing» til vår fordel. For når vi forstår hva et tiltrekkende førsteinntrykk består av, kan vi jobbe med å maksimere disse komponentene. Vi kan dele hva et godt førsteinntrykk består av inn i 4 komponenter:

  1. Statisk
  2. Dynamikk
  3. Selvpresentasjon
  4. Omstendigheter

 

Statisk:

Statisk betyr rett og slett stillestående eller uforanderlig. Altså utseende og gener. Jeg skal ikke lyve til deg å si at utseende ikke har noe å si for hvordan andre oppfatter deg. Men det er viktig å påpeke at det kun er en av faktorene for et godt førsteinntrykk.

Og enda viktigere, det er ting vi kan gjøre for å optimalisere utseende vårt. Vil du gjette på hva det er? Søvn, kosthold og fysisk aktivitet!

Ja, du har hørt det tusen ganger før men jeg vil gjenta det igjen: Søvn, kosthold og fysisk aktivitet er den hellige triangelen! Vil du optimalisere det statiske utseendet som du er født med bør du prioritere disse tingene i livet ditt. For ikke å snakke om alle de andre tusen fordelene som følger; som økt mental klarhet, redusert hverdagsstress, høyere energinivå og selvsagt økt sexdrift!

 

Dynamikk:

Bevegelighet eller energi. Dette er den komponenten vi har mest kontroll over, og den består av kroppen vår. Rettere sagt kroppsspråket. Som den kroppsspråkfanatikeren jeg er, kunne jeg brukt timevis på å snakke om hvorfor folk flest burde bli bedre på å forstå sitt eget og andres kroppsspråk bedre. Men det som er verdt å bli bevisst på nå i starten er noe som kalles «Haloeffekten». Haloeffeken er når vi gjør en ting som skaper en positiv domino-effekt.

Det perfekte eksemplet på Haloeffekten er eksperimentet Professor Stephen Ceci gjorde med to av klassene sine på Business Harvard School. I den ene gruppen gjennomførte han klassen som vanlig. I den andre brukte han hva som kalles «power body language». Det vil si selvsikkert kroppsspråk. Det han vil finne ut av var om kroppsspråket hans alene kunne påvirke hvorvidt studentene syntes han var mer kompetent og tilgjengelig for klassen.

Det som ble resultatet da begge klassene evaluerte han på slutten av semesteret var at klassen hvor han brukte selvsikkert kroppsspråk rangerte ham ikke bare bedre på kunnskap og tilgjengelighet, men også på hvor organisert og rettferdig han var i karaktersetting. Studentene rangerte til og med tekstboken som bedre, selv om begge klassene hadde den eksakt samme boken.

Dette er effekten av Haloeffekten: Når du har fokus på å bedre en liten, men essensiell ting (som kroppsspråk) vil det slå ut på andre arenaer.

 

Selvpresentasjon:

Hvordan du tar vare på og presenterer deg selv for andre. Her kommer klesstil og hygiene inn i spill.

Det er kanskje åpenbart for de fleste at å ta vare på seg selv og være presentabel er en viktig faktor. Men ser vi på den evolusjonsmessige årsaken til hvorfor grooming er så viktig, ser vi at vi mennesker hele tiden skanner andre som potensielle partnere. Noe av det viktigste vi ser etter da er om personen er frisk og sunn. En viktig sunnhetsfaktor er hvor godt vi tar vare på oss selv. Kvinner er spesielt oppmerksomme på dette, så et tips til oss menn er å ta lærdom fra hvor mye kvinner prioriterer stell.

 

Omstendigheter:

Omgivelsene våre og stedet vi befinner oss på. Her er det viktig å vite at dersom du vil skape et godt førsteinntrykk, så må du være bevisst på menneskene du omgir deg selv med. Går du inn på en nattklubb, eller middagsselskap, sammen med en negativ person med nedsunket kroppsspråk og som er dårlig stelt, vil dette automatisk påvirke hvordan andre ser deg (husker du Halo-effekten?). Det samme gjelder også med hvor vi plasserer oss i et rom. Er du på en nettverksevent er det både viktig og enklest for deg at du plassere deg et sted som gjør deg så lett tilgjengelig og synlig som mulig.

 

Ideen bak denne artikkelen er ikke at du skal foreta en total «make over» eller starte å bytte ut alle vennene dine. Ideen er å gi deg en bevissthet rundt hvordan du kan representere deg og den du er på en best mulig måte.

Om du føler at du ligger lavt på et eller flere av disse punktene, så følg denne enkle oppskriften: Prøv hver eneste dag å forberede deg med kun 1%. Det er typisk for oss mennesker å ville bli bedre med en gang, her og nå. Men det er en prosess. Og når du har fokus på å bedre kun 1 liten ting om dagen, så vil det ikke bare ta bort det psykologiske presset om at du må være perfekt hele tiden. Men det vil også i lengden ta deg lengre enn om du hadde forsøkt å mestre alt på en gang.

Lykke til!

Kilder:
Nalini, Ambady, Bernieri J. Frank, and Richeson A. Jennifer. Advances in Experimental Social Psychology 32 (2000): n. pag. Academic Press. Web.
Malcom Gladwell, Blink
Trym Berger
Trym er trainee for den amerikanske adferdslaben Science of People, som underviser og gjør research i kroppsspråk, personlighet og lykkeforskning. Han er foredragsholder og coach for sitt eget selskap KroppsEmpiri, og liker ellers å kaste bort tiden sin på politikk, hvor han blant annet er folkevalgt og innehar flere lederverv. Folk han møter beskriver han som eksentrisk med en god dose klein humor.

2 thoughts on “Hvordan bli mer tiltrekkende med et godt førsteinntrykk.

Legg igjen en kommentar

Top